Η Γαλλία παίρνει στα σοβαρά την ομοφοβία στα γήπεδα και απειλεί με φυλάκιση

14/05/2019

Οι φίλαθλοι του ποδοσφαίρου που χρησιμοποιούν ομοφοβικές εκφράσεις στους αγώνες θα αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές που θα φτάνουν μέχρι και τη φυλάκιση.

Η Ligue de Football Professionnel (LFP) ανακοίνωσε μια νέα σειρά από μέτρα για την εξάλειψη της ομοφοβικής κακοποίησης στα γήπεδα. Συνεργάζεται μάλιστα με τη Διεθνή Ένωση κατά του Ρατσισμού και του Αντισημιτισμού (LICRA), ώστε τα μέτρα αυτά να είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στις αρχές της επόμενης αθλητικής σεζόν θα δίνονται ειδικές φόρμες στους φιλάθλους, με τις οποίες θα μπορούν να καταγγέλλουν κάθε ομοφοβικό, σεξιστικό και ρατσιστικό περιστατικό.

“Η LICRA θα μπορέσει να ξεκινήσει τις κατάλληλες δικαστικές διαδικασίες”, δήλωσε η πρόεδρος της LFP, Nathalie Boy de la Tour, στο Associated Press.

“Θα δώσει επίσης τη βάση για συνεργασία με την πειθαρχική επιτροπή μας”.

Ο Frederic Potier, ειδικός εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης για το ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τις διακρίσεις, δήλωσε στο AP ότι κάθε πράξη που χαρακτηρίζεται ως “ομοφοβική” μπορεί να τιμωρηθεί με πρόστιμο ύψους € 19.500 και έξι μήνες φυλάκισης.

Η Nathalie πρόσθεσε ότι, όπως συμβαίνει και με τη ρατσιστική κακοποίηση, οι διαιτητές δικαιούνται να σταματήσουν τα παιχνίδια εάν οι παίκτες γίνονται στόχοι ομοφοβικών προσβολών, ενώ η LFP μπορεί να αφαιρέσει πόντους από ομάδες που επιτρέπουν περιστατικά διακρίσεων κατά των LGBT+.

Η εκστρατεία θα επικεντρωθεί και στην εκπαίδευση παικτών και θαυμαστών, πολλοί από τους οποίους δεν γνωρίζουν πάντα την έννοια των προσβολών που ακούν.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!