Ποια είναι η πιο σκληρή κριτική που έχει ασκηθεί στη Ρένα Δούρου;

08/05/2019

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του Μαΐου, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, κάνει τον απολογισμό της και μας μιλά για το αγώνα της για μια Αττική που δεν θα κρύβεται «στη ντουλάπα».

Ποια είναι σήμερα η σχέση της Περιφέρειας Αττικής με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα; Πόσο “εύθραυστη” είναι η σχέση αυτή;

Επιλέγω οι σχέσεις μου να είναι σταθερές, όχι συγκυριακές και άρα καθόλου εύθραυστες. Έτσι, και η σχέση μου με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πάει αρκετά πίσω, πολλά χρόνια πριν αναλάβω το τιμόνι της Περιφέρειας Αττικής. Από όταν ανέλαβα όμως, το κρίσιμο αυτό πόστο της Περιφερειάρχη, επέλεξα να λειτουργήσω ως «αγωγός» αλλαγής συνειδήσεων, μακριά από ταμπού και στερεότυπα. Δεν έκοψα ποτέ κορδέλες στην Περιφέρεια Αττικής κι έτσι δεν ανέβηκα ποτέ να χαιρετήσω από την κεντρική σκηνή του Pride, όμως φρόντιζα να φωτιστεί το κτίριο της Περιφέρειας στα χρώματα του ουράνιου τόξου, να βαφτούν και οι διαβάσεις σε αυτά, να είμαι «παρούσα» όχι μόνο δίνοντας αιγίδα αλλά για να βοηθήσω στην επίλυση προβλημάτων, για να ακούσω και να ενώσω τη φωνή μου με όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα,

Η συνεργασία της Περιφέρειας με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έχει θεσμικό χαρακτήρα ή εξαρτάται από τις απόψεις και τα πιστεύω της/του εκάστοτε περιφερειάρχη;

Είναι απολύτως σαφές πως η Περιφέρεια δεν είναι κοστούμι, που όταν το φορέσεις μεταμορφώνεσαι σε «δικαιωματικό» ή «προοδευτικό». Επιτρέψτε μου να πω, πως οι προκάτοχοι μου δεν ήθελαν να διαρρήξουν σχέσεις με το συντηρητικό κομμάτι της κοινωνίας και οι συνυποψήφιοι μου δεν φαίνεται να ασχολούνται ιδιαίτερα με τα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Άλλωστε και οι πολιτικοί χώροι από τους οποίους προέρχονται δεν παίρνουν θέση σε ζητήματα όπως το σύμφωνο συμβίωσης, η ταυτότητα φύλου ή ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Όταν λέω πως θέλω και παλεύω να είμαι περιφερειάρχης όλων των πολιτών της Αττικής, δεν βάζω αστερίσκους σεξουαλικού προσανατολισμού ή ταυτότητας.

Αν σας ζητούσαμε να κάνετε έναν σύντομο απολογισμό της δράσης σας, τι θα μας απαντούσατε;

Φοβάμαι πως θα χρειαστούμε ένα ακόμη τεύχος για έναν – έστω σύντομο – απολογισμό. Αν είχα μπει στην διαδικασία να κόβω κορδέλες για τα έργα που έχουμε ολοκληρώσει θα ήθελα τουλάχιστον έναν χρόνο παράταση θητείας…

Πείτε μας, ποιο είναι το πρώτο που σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τη λέξη/λέξεις:

α) Fake News
Η Δούρου συνεργάτιδα του Άκη Τσοχατζόπουλου. Είναι μεγάλη λίστα.

β) Μάτι
Εθνική τραγωδία. Μικροπολιτική Τυμβωρυχία.

γ) Athens Pride
Μια μπύρα στα παρασκήνια με τον Τέλη και τα υπέροχα πλάσματα…

δ) Ζακ
Μια πληγή για τον δικό μας Ζακ, μια ανησυχία για τον Σνούπι. Και οργή για τη λάσπη.

ε) Δικαιοσύνη
«Είμαι με την αλήθεια – άσχετα ποιος τη λέει. Είμαι με τη δικαιοσύνη άσχετα για ποιόν είναι υπέρ ή κατά. Είμαι άνθρωπος πρώτα και κύρια κι έτσι είμαι με οποιονδήποτε και οτιδήποτε στηρίζει την ανθρωπότητα συνολικά» έλεγε ο Μάλκολμ X και συμφωνώ.

Ποια είναι η πιο σκληρή κριτική που σας έχει ασκηθεί; Η πιο άδικη;

«Φταίει η Δούρου» για όλα. Μόνο για τις 10 πληγές του Φαραώ δεν έχω κατηγορηθεί ακόμη (ελπίζω). Ωστόσο, δεν είμαι υπεράνω κριτικής και δεν φοβάμαι την ευθύνη. Έχω στοχοποιηθεί όμως όσο λίγοι και έχω κατηγορηθεί χυδαία από πολιτικούς αντιπάλους – ιδίως διεκδικητές του θώκου της Περιφέρειας. Ο ένας μετά τον άλλο, βγήκαν να πουν ότι στην θέση μου θα είχαν πιάσει μάνικα και ντουντούκα για τις πυρκαγιές και θα έσκαβαν αντιπλημμυρικά για τις πλημμύρες. Οι ίδιοι που είτε δεν ξέρουν τις αρμοδιότητες της Περιφέρειας είτε όταν διοίκησαν δεν διόρθωσαν τίποτα. Δεν φοβήθηκα και δεν κρύφτηκα ποτέ και θέλω να είμαι ειλικρινής, δεν ζητάω στήριξη ή οίκτο γιατί δεν υπάρχει κάποια  συγκεκριμένη προσωπική ευθύνη, βάσει του θεσμικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, οι τραγωδίες στη Μάνδρα και στο Μάτι έχουν χαραχθεί ανεξίτηλα μέσα μου και θα μου δημιουργούν πόνο για όλη μου τη ζωή. Οι τραγωδίες, όχι οι επικρίσεις, ούτε η λάσπη.

Ως υποψήφιους/ες περιφερειακούς συμβούλους έχετε επιλέξει και 3 ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων ατόμων;

Και η Άννα και το Τζέισον Αντιγόνη και ο Βαγγέλης δεν είναι επιλογές «μαρκίζας» ούτε επιλογές για «ποικιλομορφία», δεν θέλω «στολίδια» στο ψηφοδέλτιο μου, θέλω πολίτες που παίρνουν θέση, που είναι ενεργοί και δραστήριοι. Είμαι περήφανη που προχωράμε μαζί για μία Αττική που δεν θα κρύβεται «στη ντουλάπα».

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η Περιφέρεια Αττικής;

Θα μπορούσα να μιλάω ώρες για τα έργα υποδομής που έχουμε στον σχεδιασμό μας αλλά με δεδομένο τον χαρακτήρα του ANTIVIRUS, θα σας πω για κάτι πιο ανθρώπινο και πιο οικουμενικό: η μεγαλύτερη πρόκληση λοιπόν, είναι να μην φοβάται κανείς να αγαπήσει όποι@ θέλει.

Θέλετε να προσθέσετε κάτι;

Ναι. Πάντα θέλω να προσθέσω ή να αλλάξω κάτι. Συχνά δεν γίνεται. Ωστόσο, πριν καμιά δεκαριά χρόνια που είχα «ζωή» και πήγαινα σινεμά και για ποτά μετά, είχα δει το Milk, είναι μεγάλη συζήτηση το πως η τέχνη και ο mainstream κινηματογράφος μπορεί να κάνει τομές που θα την κάνουμε με καφέ (και τσιγάρο)… Ε κάπου εκεί, στην ταινία ο Χάρβεϊ Μίλκ λέει «Όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, όσο και να προσπαθήσετε δεν μπορείτε να το σβήσετε αυτό».

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!