Καμία μετάδοση του HIV σε σχεδόν 1.000 ζευγάρια ανδρών που λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία

03/05/2019
από

Μια έρευνα που κράτησε 8 χρόνια και διεξήχθη σε σχεδόν 1.000 ζευγάρια ανδρών – ο ένας σύντροφος ήταν θετικός στον ΗΙV – έδειξε ότι η λοίμωξη από τον ιό HIV καταστέλλεται πλήρως με αντιρετροϊκά φάρμακα δεν έχουν καμία πιθανότητα να μολύνουν τον σύντροφό τους.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια συγγραφέα της μελέτης, Αλισον Ρότζερς, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet“Τα ευρήματά μας παρέχουν τεράστια στοιχεία ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV με κατασταλτική ART [αντιρετροϊκή θεραπεία] είναι μηδέν. Μας αποδεικνύουν ότι η χρήση αντιρετροϊκής αγωγής εξαλείφει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού μεταξύ ζευγαριών.”

Η επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι εάν όλοι όσοι έχουν διαγνωστεί με HIV υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιρετροϊκή αγωγή που χρησιμοποιείται για να καταπολεμήσει τον ιό σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα σημαίνει επίσης ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω ερωτικής επαφής.

Διαβάστε επίσης

Ανακοινώθηκαν τα συμπεράσματα της μελέτης PARTNER II που επιβεβαιώνουν το U=U

“Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV” είπε η Alison Rodgers.

“Οι αυξημένες προσπάθειες πρέπει πλέον να επικεντρωθούν στην ευρύτερη διάδοση αυτού του ισχυρού μηνύματος και στην εξασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και διασύνδεση στη φροντίδα για τη διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιικού φορτίου”.




Δες και αυτό!