Οι Proud Seniors GR στο «2ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο που αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα»

02/05/2019
από

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η συμμετοχή των Proud Seniors GR, στο «2ο Πανευρωπαϊκό συνέδριο που αφορά στα ΛΟΑΤΚΙ+ ηλικιωμένα άτομα» που πραγματοποιήθηκε στο Άμστερνταμ στις 25-26/04/2019.

Κατά τη διάρκεια του ωριαίου εργαστηρίου μας (inspirational session), εστιάσαμε σε αρκετά σημεία, μέσω μίας διαδραστικής κουβέντας με τους συμμετέχοντες.

Αναφερθήκαμε μεταξύ άλλων στην πηγή έμπνευσης για τη σύσταση των proud seniors, τη Νανά, περιγράφοντας με συγκίνηση το χρονικό της σχέσης μας, της νοσηλείας της και εν τέλει της δημιουργίας της οργάνωσης με αφορμή αυτό το θλιβερό (αλλά πηγή έμπνευσης ) περιστατικό.

Μιλήσαμε επίσης για τις δράσεις μας, την κοινωνική πραγματικότητα στο εθνικό σύστημα υγείας, τις εκδηλώσεις που έχουμε πραγματοποιήσει από το 2015 έως και σήμερα, τις καλές πρακτικές αλλά και τις συνεργασίες μας με την γενικότερη και ευρύτερη κοινότητα των πολιτών.

Συνάμα, δόθηκε έμφαση από την ψυχολόγο της ομάδας μας, στο σημαντικό θέμα της Άνοιας, των συμπτωμάτων και των ειδικών προκλήσεων με τις οποίες μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα ηλικιωμένα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, εστιάζοντας σε αυτές της προκλήσεις με κοινωνικό και όχι ενδοψυχικό πρίσμα.

Τέλος, αναφερθήκαμε στους μελλοντικούς στόχους μας και ήρθαμε σε επαφή με αντίστοιχους φορείς στην Ελβετία, την Ολλανδία και τον Καναδά, ανταλλάσσοντας εμπειρίες, ιδέες και συζητώντας για συνεργασίες.

Η απήχηση του εργαστηρίου μας, φάνηκε να είναι μεγάλη. Το κοινό συμμετείχε ενεργά, είχε απορίες και πραγματοποιήθηκε μία ανοιχτή κουβέντα στα επιτρεπόμενα χρονικά πλαίσια.

Συνοπτικά, συζητήθηκε περαιτέρω η ιστορία της Νανάς σαν περιστατικό τράνς ανθρώπου σε σχέση με την Ελληνική ευρύτερη πραγματικότητα στον δικαιωματικό χώρο, αλλά και στο σύστημα υγείας στην χώρα μας. Επιπλέον, ο όρος της «τυφλής σεξουαλικότητας» ενώ επίσης, τέθηκε ο προβληματισμός της απουσίας πολλών γυναικείων συμμετεχουσών (εν αντιθέσει με τους άνδρες) στους proud seniors αλλά και σε αντίστοιχες διεθνείς οργανώσεις.

Μέσω της συζήτησης ο φακός διευρύνθηκε πέραν του σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου, στο θέμα των έμφυλων ταυτοτήτων – ρόλων, στην ελευθερία και τη θέση της γυναίκας σήμερα.

Η εξέλιξη της κουβέντας, τα ερωτήματα και η ανατροφοδοτήσεις που λάβαμε, αποτελούν για εμάς πηγή προβληματισμού και έμπνευσης για το προσεχές μέλλον.

Ευχαριστούμε όλους/ες/α όσα άτομα παρευρέθηκαν εκεί, τους/τις/τα ομιλητές/τριες άλλων εργαστηρίων αλλά και τους/τις διοργανωτές/τριες, για την άψογη συνεδριακή διοργάνωση και φιλοξενία τους.

Με εκτίμηση,

Γιάννος Κανελλόπουλος, Ιδρυτής και Υπέυθυνος Proud Seniors Greece

Ντέπη Πορτοκαλάκη, Εκπρόσωπος και μέλος της οργάνωσης

Ντόρα Αλιγιζάκη, Υπ. Διδάκτωρ, Ψυχολόγος, Μέλος των Proud Seniors Gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!