Βουλευτές θέλουν να καεί ζωντανή τρανς ακτιβίστρια μετά από ιστορική ομιλία της

26/04/2019
από

Η πρώτη εγγεγραμμένη τρανς γυναίκα της Αρμενίας έλαβε απειλές θανάτου μετά από την ιστορική της ομιλία στο κοινοβούλιο της χώρας της.


Η Lilit Martirosyan έγινε το πρώτο μέλος της LGBTI κοινότητας της χώρας της, που μίλησε από το βήμα της Βουλής κατά των διακρίσεων σε συνεδρίαση της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Martirosyan εξέφρασε την αλληλεγγύη της σε μια κοινότητα που έχει «βασανιστεί, βιαστεί, απαχθεί, υποβληθεί σε σωματική βία, που κάηκε, που έπεσε, μαχαιρώθηκε, που δολοφονήθηκε, σκοτώθηκε, μετανάστευσε και ληστεύτηκε» . Τα τρανς άτομα της Αρμενίας είπε, υφίστανται «στιγματισμό και διακρίσεις σε κοινωνικούς, ιατρικούς, νομικούς, οικονομικούς τομείς και … [παραμένουν] άνεργα, φτωχά και ηθικά εγκαταλελειμμένα» .

Η ομιλία, που έγινε πριν από δύο εβδομάδες, προκάλεσε αντίδραση στην Αρμενία. Έγιναν αντι-LGBTI διαμαρτυρίες μπροστά από τη Βουλή και οι λεκτικές επιθέσεις που έγιναν από ορισμένους βουλευτές έφτασαν μέχρι το σημείο να ζητείται να καεί ζωντανή η ομιλήτρια.

Ο πρωθυπουργός και η κυρίαρχη αντιπολίτευση προσπάθησαν να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον, ότι επέτρεψαν την ομιλία την Μartirosyan.

“Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην Αρμενία, που μια τρανς γυναίκα μίλησε από ένα υψηλό βάθρο… για τη βία κατά των τρανς ανθρώπων” , δήλωσε η Μartirosyan στην Guardian.

“Ένας τρανσφοβικός άνθρωπος ήρθε στη Βουλή με ένα μαχαίρι για να ανακοινώσει ότι θα με σκοτώσει και ότι άλλοι σαν εμένα πρέπει να πεθάνουν… Έχω λάβει πολλά μηνύματα μέσω του Facebook και του email μου από διάφορους ανθρώπους, με απειλές για τη ζωή μου.” 

Η Martirosyan δήλωσε ακόμη ότι οι διευθύνσεις των σπιτιών πολλών ανθρώπων που εργάζονται για την Right Side, την οργάνωση δικαιωμάτων για τα τρανς άτομα, που δημιούργησε το 2016, έχουν διαρρεύσει, μαζί με τη δική της διεύθυνση και τώρα εξτρεμιστικές ομάδες προτρέπουν τα μέλη τους: βρείτε τους και σκοτώστε τους.

Εθνικιστές, όπως είπε, συγκεντρώνονται έξω από το σπίτι της, με σημαίες της Αρμενίας.

Το γραφείο του ΟΗΕ στην Αρμενία δήλωσε ότι «ανησυχεί για την πρόσφατη άνοδο μίσους μετά την ομιλία του και τις απειλές βίας κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ακτιβιστών της LGBTI κοινότητας. Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε απειλές βίας ούτε οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων κατά οποιασδήποτε ομάδας ή ατόμου” , ανακοίνωσε.

Η Martirosyan, η πρώτη Αρμένισα που κατάφερε να αποκτήσει διαβατήριο με διορθωμένο το όνομά της το 2015. Ενώπιον του κοινοβουλίου δήλωσε ότι τουλάχιστον 283 εγκλήματα κατά των τρανς ατόμων είχαν καταχωρηθεί μέχρι το περασμένο έτος:

“Για μένα, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 283 εγκληματίες στην Αρμενία που ζουν δίπλα μου και δίπλα σε εσάς. Και ποιος ξέρει, ίσως ο 284ος θα διαπράξει έγκλημα μόλις αύριο» , είπε.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!