Η επιλογή “Χ” για τα non-binary άτομα στις ταυτότητες στη Νεβάδα

23/04/2019
από

Η Νεβάδα έγινε η 10η πολιτεία, που επιτρέπει σε τρανς, ίντερσεξ και non-binary άτομα, τη δυνατότητα επιλογής ενός “Χ” στο πεδίο του φύλου στις ταυτότητές τους.

Photo by ROBYN BECK/AFP/Getty Images

Εκτός από τα τρέχοντα σύμβολα, που σημειώνονται για το φύλο βάση του δίπολου, “Μ” για τους άνδρες και “F” για τις γυναίκες, από σήμερα, τα non-binary άτομα, μπορούν να ζητήσουν να εμφανίζεται ένα “Χ” στο δίπλωμα οδήγησης και στις ταυτότητές τους.

Η Νεβάδα, μαζί με την Ουάσιγκτον, το Άρκανσο, την Καλιφόρνια, το Κολοράντο, την Ιντιάνα, το Μέιν, τη Μινεσότα, το Όρεγκον, τη Γιούτα και το Βερμόντ αποτελούν το σύνολο των Πολιτειών, που διαθέτουν μία επιπλέον επιλογή ως προς το φύλο, για τα non-binary, τρανς και ίντερσεξ άτομα. Η Νεβάδα επιτρέπει ακόμη στους ανθρώπους να διορθώσουν τα πιστοποιητικά γεννήσεως τους, συμπεριλαμβάνοντας τη δυνατότητα αναφοράς σε ουδέτερο φύλο. Μάλιστα, από τον περασμένο Ιούνιο, οι άνθρωποι μπορούν να διορθώσουν το φύλο τους στην ταυτότητά τους, χωρίς δικαστική απόφαση ή σημείωμα γιατρού.

Ο Ray McFarlane, διευθυντής σε ένα LGBT + κοινοτικό κέντρο στο Λας Βέγκας, δήλωσε στο NBC News ότι η πολιτική αυτή θα πρέπει να αποτελεί “πρότυπο για όλη την υπόλοιπη χώρα” .

“Όλες οι Πολιτείες πρέπει να αφήνουν τους ανθρώπους να αυτοπροσδιορίζονται” , δήλωσε ακόμη και πρόσθεσε, ότι “η διαδικασία πρέπει να είναι προσβάσιμη. Θα πρέπει να είναι κάτι εύκολο. Θα πρέπει να έχει χαμηλό κόστος.”

Είναι απαραίτητη η αναφορά στο φύλο;

Μία μερίδα πολιτών, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι η διαδικασία θα μπορούσε να απλοποιηθεί περαιτέρω, αφαιρώντας εντελώς τη μεταβλητή του φύλου από τα αναγνωριστικά στοιχεία.

Η Jane Heenan, ιδρύτρια και κλινική διευθύντρια για τη Δικαιοσύνη των Φύλων στη Νεβάδα, δήλωσε στο NBC News: “Ενώ σκοπεύω να διορθώσω την αναφορά στο φύλου μου στο δίπλωμα οδήγησης, αναρωτιέμαι τι ωφελεί το κράτος να γνωρίζει το φύλο κάποιου ατόμου στο πλαίσιο της ταυτότητας” .

“Δεν καταλαβαίνω το ενδιαφέρον του κράτους για κάτι τέτοιο. Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το κράτος απαιτούσε την αναφορά της εθνικότητας στο δίπλωμα οδήγησης”
, επισήμανε ακόμη η Heenan.

Το 2011, η Πολιτεία της Νεβάδα συμπεριέλαβε την ταυτότητα φύλου στον κατάλογο των διακρίσεων στην απασχόληση. Τα τρανς άτομα είναι δύο φορές πιο πιθανό, από τον μέσο Αμερικανό, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για την Ισότητα των Τρανς Ατόμων. Σύμφωνα με την US Transgender Survey του 2015, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 11% των ερωτηθέντων είχε το επιθυμητό όνομα και φύλο σε όλα τα αναγνωριστικά του έγγραφα.




Δες και αυτό!