Μετά το Πουέρτο Ρίκο και τον Ρικάρντο Ροσέλο, ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης της Μασσαχουσέττης, Τσάρλι Μπέικερ, υπέγραψε τη Δευτέρα (8 Απριλίου) νομοσχέδιο που απαγορεύει τη gay “θεραπεία” μεταστροφής ανηλίκων.

Έτσι, η Μασσαχουσέττη έγινε η 16η πολιτεία των ΗΠΑ, που απαγορεύει επίσημα αυτήν την πρακτική. Η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο με ψηφοφορία 34-0.

Η απαγόρευση της Μασσαχουσέττης απαγορεύει ουσιαστικά, σε αδειούχες/ους θεραπεύτριες/τές, να υποβάλλουν ανήλικα άτομα στην από πολλούς φορείς κακοποιητική, αντιεπιστημονική και αντιδεοντολογική πρακτική “θεραπείας” μεταστροφής. Όμως, οι ενήλικες μπορούν ακόμα να έχουν πρόσβαση σ’ αυτόν τον τύπο “θεραπείας” εάν το επιλέξουν.

Επιζήμια αποτελέσματα

Οι περισσότερες ιατρικές ενώσεις, όπως η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία κι η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία καταδικάζουν την πρακτική αυτή. Η “θεραπεία” μεταστροφής φαίνεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους, εγείρει προκλήσεις ψυχικής υγείας και προκαλεί, επίσης, αύξηση των σκέψεων αυτοκτονίας.

Ο Nicola Gale, Πρόεδρος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, το 2018 είχε δηλώσει σχετικά:

“Είναι βασικό για τη δημόσια προστασία ότι το κοινό ενημερώνεται για τον κίνδυνο των «διορθωτικών θεραπειών» και ότι αυτές οι θεραπείες είναι ανήθικες και δεν υποστηρίζονται από ψυχολογικά στοιχεία. Η κοινωνία μας δεσμεύεται να τερματίσει αυτή την πρακτική.”  

Σταματήστε τις πρακτικές που υπόσχονται τη θεραπεία της ομοφυλοφιλίας