Άλλη μία παράνομη απόφαση απαγόρευσης Pride στην Πολωνία

09/04/2019
από

Οι LGBTI ακτιβιστές στην πόλη Gniezno απευθύνουν έκκληση για την απόφαση του προέδρου της πόλης, που απαγόρευσε την πραγματοποίηση Pride, που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου.

Η European Pride Organizers Association (EPOA) τόνισε ότι η απαγόρευση αυτή αποτελεί παραβίαση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Πολωνίας. Κι ενώ οι ακτιβίστριες/στές επικρίνουν την απόφαση, η Kristine Garina της EPOA έστειλε επίσημη επιστολή προς τον πρόεδρο της πόλης, Tomasz Budasz, ενημερώνοντάς τον για τις παραπάνω παραβιάσεις και συστήνοντας να επανεξετάσει την απόφασή του.

Η επιστολή

«Η απόφασή σας παραβιάζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTI ανθρώπων στην πόλη Gniezno και παρουσιάζει μια κακή εικόνα της Πολωνίας προς όλον τον κόσμο» , αναφέρεται στην επιστολή, ενημερώνοντας ότι:

«Όπως γνωρίζετε, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη το 2007 στην υπόθεση Πολωνία – Backowski ότι η απαγόρευση μιας διοργάνωσης Pride στη Βαρσοβία αποτελούσε παράβαση των άρθρων 11, 13 και 14 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον, το άρθρο 57 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Πολωνίας παρέχει επίσης προστασία στους πολίτες και τους επιτρέπει την ελευθερία να οργανώνουν μία ειρηνική συνέλευση» .

Στην επιστολή επισημαίνεται ακόμη ότι:

«Ειρηνικές, επιτυχημένες πορείες υπερηφάνειας έχουν πραγματοποιηθεί στην Πολωνία εδώ και πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του EuroPride Warsaw το 2010. Δε δικαιολογείται ο περιορισμός του δικαιώματος των LGBTI ατόμων στην πόλη Gniezno – ή οπουδήποτε στην Πολωνία. Ο μόνος πιθανός λόγος για την απόπειρα απαγόρευσης ενός τέτοιου γεγονότος είναι η ομοφοβία, η αμφιφοβία και η τρανσφοβία.

Σας παροτρύνουμε να επανεξετάσετε την παράνομη απόφαση σας, να επιτρέψετε την εκδήλωση να πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο και να δεσμευθείτε να διασφαλίσετε ότι η αστυνομία και οι άλλες αρχές θα παρέχουν την κατάλληλη προστασία για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων» .

Περισσότερα από 20 Pride στην Πολωνία

Η πόλη Gniezno αποφασίστηκε, μαζί με άλλες πολωνικές πόλεις, να φιλοξενήσει ένα Pride φέτος: «Οι λεσβίες, οι ομοφυλόφιλοι, οι αμφιφυλόφιλοι, τα τρανς άτομα και τα άλλα μη ετεροκανονικά άτομα δεν είναι μόνα» , ανέφεραν οι διοργανωτές.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα απαγόρευσης ενός γεγονότος, που διοργανώνεται από και για την LGBTI κοινότητα στην Πολωνία. Σύμφωνα με την EPOA, διοργανώνονται περισσότερα από 20 Pride στην Πολωνία. Πέρυσι, τα Pride σε Lublin και Rzeszow, καθώς και σε άλλες πόλεις, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν σοβαρή πολιτική αντιπολίτευση και τη διαμαρτυρία εθνικιστικών και αντι-LGBTI ομάδων.

Η LGBTI κοινότητα αντιμετωπίζει, επίσης, αυξανόμενη εχθρότητα μετά τη δολοφονία ενός βασικού της συμμάχου, του δημάρχου της Gdansk, Paweł Adamowicz.

Μαχαίρωσαν δήμαρχο στην Πολωνία μπροστά σε εκατοντάδες θεατές




Δες και αυτό!