H gay πλευρά της Πράγας που πρέπει να γνωρίσεις

03/05/2019

H Πράγα είναι μια γραφική πρωτεύουσα που λατρεύουν οι φωτογράφοι, οι οποίοι την ψήφισαν πέρσι ως την έκτη πιο αγαπημένη πόλη παγκοσμίως. Και ενώ μεγάλο μέρος της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της πόλης είναι αρκετά παλιό, η νοοτροπία της είναι αποφασιστικά προοδευτική, ειδικά όσον αφορά στα ΛΟΑΤ+ διακαιώματα. 

Οι ΛΟΑΤ+ επισκέπτες

Η Τσέχικη κοινωνία, ειδικά η Πράγα, είναι δεκτική και πολύ χαλαρή απέναντι στη ΛΟΑΤ+ κουλτούρα. Το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια πέρασε το 2006. Αν και δεν υπάρχει πλήρης ισότητα και υπάρχει χώρος βελτίωσης σε πολλές πλευρές της ΛΟΑΤ+ ζωής, η κοινωνική αποδοχή είναι αρκετά υψηλή. Περίπου το 75% των Τσέχων είναι άθεοι και επομένως υπάρχει πολύ μικρή εναντίωση στα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα από μια θρησκευτική θεώρηση.

Αξιοθέατα

Το κάστρο της Πράγας, το μεγαλύτερο ιστορικό κάστρο στην Ευρώπη, υψώνεται πάνω από την πόλη και προσφέρει πραγματικά φανταστική θέα. Στο κάστρο αυτό βρίσκεται η έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως ο Καθεδρικός του Αγίου Βίτου, το Λορέτο (ή αλλιώς Λευκοί Πύργο ), η περιοχή «Νέος Κόσμος» (ίσως το καλύτερο σημείο στην Πράγα για περπάτημα) και οι Βασιλικοί κήποι. Αξίζει να περπατήσει στη φημισμένη «γέφυρα του Καρόλου» πάνω από τον ποταμό Vltana. Η κατασκευή της ξεκίνησε τον δέκατο τέταρτο αιώνα και είναι ίσως το πιο φημισμένο αξιοθέατο της Πράγας. Πολλά από τα μνημεία πάνω στη γέφυρα είναι πιστά αντίγραφα των αυθεντικών που κρατούνται στο μουσείο της πόλης. Η παλιά πόλη της Πράγας (Stare Mesto) είναι το ιστορικό κέντρο της πόλης. Εκεί υπάρχουν πολλά αξιοθέατα όπως το Αστρονομικό ρολόι , το μνημείο του Γιαν Χους, το ανάκτορο Γκολτς-Κινσκι, το Δημοτικό Μέγαρο, ο Πυργος Πυρίτιδας και άλλα πολλά. Η Εβραϊκή συνοικία όπου δραστηροποιούταν η κάποτε ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της Πράγας. Αξιοθέατα στην εβραϊκή συνοικία είναι το Παλιό Εβραϊκό κοιμητήριο, το Εβραϊκό Δημαρχείο και το μοναστήρι της Αγίας Αγνής. Αξίζουν προσοχής η Πλατεία Βέντσεσλας, ο Κήπος των Φραγκισκάνων, η Πλατεία του Καρόλου και το Δημαρχείο της Νέας Πόλης.

Μικρά μυστικά 

Αν σ΄αρέσει να περπατάς στην πόλη όταν έχει λιγότερους τουρίστες, Από τις 6 εώς τις 7 το πρωί, όταν η γέφυρα Charles είναι σχεδόν άδεια και η Παλιά Πόλη ξυπνάει σιγά σιγά, η πόλη έχει μια μαγική ατμόσφαιρα και αποπνέει μια ιδιαίτερη αύρα προσμονής. Για να χαλαρώσεις, πηγαίνω σε ένα από τα φυσικά πάρκα της Πράγας. Το Divoká Šárka είναι μια στενή βραχώδης κοιλάδα, ένα φυσικό απόθεμα, όπου μπορείς να κάνεις πικνικ ή να απολαύσεις ένα μπουκάλι κρασί με πολύ ωραία θέα. Μπορείς να φτάσεις πολύ εύκολα εκεί, πηγαίνοντας στον τερματικό σταθμό του τραμ No. 2- δύο στάσεις από το Μετρό “Nádraží Veleslavín”. Θα σου πάρει μόνο 15 με 20 λεπτά από την Παλιά Πόλη και μετά το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να αποφασίσεις ποια κορυφή ή λιβάδι θες να σκαρφαλώσεις ώστε να έχεις την καλύτερη θέα.

Tα gay σημεία

Aν θέλεις να συναντηθείς με κάποιον φίλο και να πιεις ένα πολύ καλό καφέ ή μπύρα, καλό είναι να πας στο Q Café, μια μικρή φιλική καφετέρια όπου όλοι είναι καλοδεχούμενοι- γκέι, λεσβίες, τοπικοί καλλιτέχνες, φοιτητές. Ο καλύτερος καφές στην Πράγα βρίσκεται, στο La Bohème Café στην όμορφη No.2 περιφέρεια της Πράγας, επίσης γνωστή ως Vinohrady, η οποία πρόσφατα απέκτησε το υποκοριστικό “η γκέι γειτονιά” της Πράγας. Εκεί κοντά είναι το Le Royal, ένα θέατρο στο οποίο μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου σε ένα άνετο ιδιόμορφο αμφιθέατρο ενώ κάθεσαι σε μεγάλες παλιές πολυθρόνες. Μια καλή επιλογή για να πιεις ένα χαλαρό ποτάκι είναι το The Saints Bar, ένα μικρό μπαράκι στη συνοικία του Vinohrady με εξαιρετικά ποτά, καλή μουσική και φιλική ατμόσφαιρα. Άλλες επιλογές είναι το Piano Bar (στην ίδια περιοχή κι αυτό), που λειτουργεί από το 1996 και προσφέρει χαλαρές πιάνο gay στιγμές και το Café Bar Flirt στο κέντρο της πόλης. Φυσικά μην ξεχάσεις να επισκεφτείς και το The Bourgeois Pig, ένα εναλλακτικό – προς το hipster – μπαράκι και να να πιεις ένα από τα διάσημα κοκτέιλ με κάνναβη. Επίσης το καλύτερο μαρτίνι στην πόλη. Για εσένα τώρα που εκτός από το ποτό σε ενδιαφέρει κι ο χορός σου προτείνουμε το Club Termix με το απαραίτητο dancefloor και τη σωστή μουσική για να κάνεις τις φιγούρες σου. Μια καλή επιλογή είναι φυσικά και το Klub 21, γνωστό κι ως το υπόγειο, μιας και πρόκειται στην ουσία για ένα μεγάλο υπόγειο διακοσμημένο με έργα καλλιτεχνών της περιοχής (σ.σ. η μπύρα εδώ είναι εξαιρετικά φθηνή). Δυστυχώς στην περιοχή δε θα βρεις πολλά lesbian μαγαζιά, αφού οι gay άνδρες φαίνεται να μονοπωλούν τη νυχτερινή ζωή της πόλης. Πιο κοντά πάντως σε αυτό που ονομάζουμε λεσβιάδικο, βρίσκεται το Jampa Dampa, αρκετά γνωστό για το mixed κοινό της. Φυσικά υπάρχουν και τα σχετικά θεματικά πάρτι. Απ΄αυτά αξίζει να αναφέρουμε το – μηναίο OMG party, με διεθνείς Djs, σέξι go-go boys και μουσική που και να μην θες θα χορέψεις. Για πιο queer διαθέσεις προτείνουμε το Queer Ball, ένα event που δεν χωράει ντροπές και είναι ανοικτό σε gay, lesbian και queer άτομα. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε το Freedom Night, μια νέα πρόταση λεσβιακής διασκέδασης και ο καλύτερος τρόπος να συναντήσεις κορίτσια.

Tα queer φεστιβάλ

Η πόλη φιλοξενεί το ετήσιο Pride τον Αύγουστο, το οποίο διεξήχθη για πρώτη φορά το 2011. Τα τελευταία επίσης 16 χρόνια, το Mezipatra έχει γίνει ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στο ημερολόγιο της ΛΟΑΤ+ κοινότητας στην Πράγα κάθε Νοέμβριο. Φιλοξενεί γύρω στις 100 σημαντικές ταινίες, καθώς και διαγωνισμούς, εκθέσεις, διαλέξεις, εργαστήρια, συζητήσεις, και πάρτυ. Έχει πάνω από 110,000 θεατές ετησίως συν τις προβολές σε δέκα Τσέχικες πόλεις. Έχει γίνει το μεγαλύτερο ΛΟΑΤ+ φεστιβάλ κινηματογράφου στην Κεντρική Ευρώπη, που συχνά το επισκέπτονται αναγνωρισμένοι σκηνοθέτες, παραγωγοί, και σταρ. Επίσης, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανύψωση της παγκόσμιας αντίληψης για την Πράγα.

Εxtras

  • Μια καλή επιλογή για τη διαμονή σου είναι το Mama Shelter hotel, το gay friendly ξενοδοχείο που θα το λατρέψεις για τη μοντέρνα διακόσμηση και τα king-size κρεβάτια στα δωμάτια. Για φαγητό σου προτείνουμε το Radost FX, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας και με χορτοφαγικά πιάτα εμπνευσμένα από όλο τον κόσμο.
  • Σας προτείνουμε το gaypride.cz, ως τον πιο ολοκληρωμένο οδηγό στην πόλη.

Μεταφορές

IDOS app: :Η πιο χρήσιμη εφαρμογή για να μετακινηθείς με τη δημόσια συγκοινωνία. Δρομολόγια και ανταποκρίσεις για όλα τα μέσα σε πραγματικό χρόνο.

H AEGEAN & το antivirus σε πάνε στη Πράγα

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!