Η Shell, οι πετρελαιοκηλίδες και τα LGBT δικαιώματα

08/04/2019
από

Η ολλανδο-βρετανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου Shell, τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει εκστρατείες με σκοπό τη στήριξη των LGBT δικαιωμάτων.

Τα LGBT δικαιώματα

Η στήριξη της Shell προς την LGBT κοινότητα, όπως περιγράφεται στο site της εταιρίας, περιλαμβάνει τα εξής:

“Νοιαζόμαστε για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και πιστεύουμε ότι ένας εντελώς συμπεριληπτικός εργασιακός χώρος επιτρέπει στα άτομα που εργάζονται να εξελιχθούν κι έτσι εξελίσσεται και η επιχείρηση. Όταν οι άνθρωποί μας υπερέχουν, υπερέχουμε κι εμείς. Γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε το LGBT προσωπικό μας, προωθώντας την ισότητα ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.” 

Σημειώνεται ακόμη ότι η Shell:

– Είναι μέλος του Workplace Pride.
– Συνεργάζεται με την Human Rights Campaign (HRC).
– Συμμετέχει σε προγράμματα για συμμάχους.
– Τοποθετεί τη σημαία του Pride κατά τη διάρκεια των Pride weeks και κατά την Παγκόσμια Ημέρα του Coming Out σε κάποια κτίρια σε διάφορες περιοχές.
– Κυκλοφόρησε σχετικό βίντεο για να γιορτάσει το Pride “All Around the World” το 2018.
– Διοργανώνει ενδοεταιρικά προγράμματα ευαισθητοποίησης.
– Είναι η πρώτη εταιρία στη Νότιο Αφρική που έχει LGBT δίκτυο.

Οι πετρελαιοκηλίδες

Ωστόσο, η Shell κατηγορείται ότι από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα έχει πλήξει τη Νιγηρία και μετρά περισσότερες από 1.700 πετρελαιοκηλίδες, που κάθε χρόνο μολύνουν το νερό, τον αέρα, το έδαφος και την ευρύτερη περιοχή των Ογκόνι. Την ευθύνη βέβαια για την περιβαλλοντική καταστροφή δεν έχει κατ’ αποκλειστικότητα η εταιρία, αλλά και η Νιγηρία.

Σύμφωνα με σχετικό νόμο της Νιγηρίας, η Shell εκμεταλλεύεται μεν τον φυσικό πλούτο της περιοχής, αλλά έχοντας δε και την υποχρέωση και την ευθύνη για τον καθαρισμό υποδομών, φρεατίων και των αγωγών. Όμως, σύμφωνα με την έκθεση “Clean it up” της Διεθνούς Αμνηστίας και του Κέντρου για το Περιβάλλον, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ανάπτυξη (CEHRD), η εταιρία δεν ανέλαβε το κομμάτι των υποχρεώσεων, που της αναλογεί.

«Η Shell, με τον ανεπαρκή καθαρισμό της μόλυνσης από τους αγωγούς και τα φρεάτια, εκθέτει χιλιάδες γυναίκες, άνδρες και παιδιά σε μολυσμένα εδάφη, μολυσμένο νερό και αέρα γη, πολλές φορές για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες» , είχε δηλώσει το 2015 ο Μαρκ Ντουμέτ, ερευνητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.




Δες και αυτό!