Η Ελληνική κόκκινη ομπρέλα ενδυνάμωσης και πρόληψης των εργαζομένων στο σεξ

08/04/2019
από

Το Κέντρο Ημέρας «Red Umbrella Athens» αποτελεί ένα σημείο συνάντησης ετερόκλητων ανθρώπων, εθελοντών, επιστημόνων, ακτιβιστών, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μεταναστών, οροθετικών, φοιτητών, καλλιτεχνών,  εργαζόμενων στο σεξ.

https://www.facebook.com/RedUmbrellaAthens/videos/907781709387958/

Εργασία στο σεξ ή Πορνεία; Επιλογή ή εξαναγκασμός; Επάγγελμα ή σύγχρονη δουλεία; Περιθωριοποίηση ή κοινωνική ένταξη; Ενδυνάμωση ή φιλανθρωπία; Φροντίδα ή παραμέληση; Για την ελληνική κοινωνία είναι μονόπλευρος αυτός ο προβληματισμός με πολλά ταμπού και προκαταλήψεις κατά των ανθρώπων που εργάζονται στο σεξ. Σε αυτά τα αναπάντητα για χρόνια ερωτήματα αποφάσισε χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις να απαντήσει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης «Checkpoint» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας» με την ίδρυση το 2016 του Κέντρου ημέρας «Red Umbrella Athens» που πλέον αποτελεί ένα πολυδύναμο Πρωτοβάθμιο φορέα πρόληψης και ενδυνάμωσης εργαζόμενων στο σεξ.

Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ ποτέ πριν δεν είχαν ένα δικό τους χώρο έκφρασης, αποδοχής και φροντίδας σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Το Κέντρο Ημέρας «Red Umbrella Athens» αποτελεί ένα σημείο συνάντησης ετερόκλητων ανθρώπων, εθελοντών, επιστημόνων, ακτιβιστών, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, μεταναστών, οροθετικών, φοιτητών, καλλιτεχνών,  εργαζόμενων στο σεξ. Το κοινό σημείο συνάντησης είναι ο σεβασμός και η ενδυνάμωση των ατόμων  που εργάζονται στο σεξ ανεξαρτήτως εθνικότητας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εργασιακών συνθηκών ή κοινωνικού στατους. Σις ή τρανς Γυναίκες που εργάζονται στο δρόμο ή σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, άνδρες που εργάζονται μέσω αγγελιών ή διαδικτύου, τρανς γυναίκες που εργάζονται στις γνωστές λεωφόρους ή σε δικούς τους χώρους: όλοι/ες είναι ευπρόσδεκτοι/ες στο Κέντρο ημέρας με εξειδικευμένες υπηρεσίες προσαρμοσμένες όσο το δυνατόν φυσικά στις ανάγκες τους. Το νεοκλασσικό κτίριο της οδού Σατωβριάνδου 34 στην καρδιά της Αθήνας όπου στεγάζεται το Κέντρο Ημέρας υποδέχεται κάθε Τετάρτη 4-7μμ σις και τρανς γυναίκες που εργάζονται στο δρόμο, κάθε Παρασκευή 2-5μμ όσους και όσες εργάζονται με αγγελίες ή σε studios/χώρους υπηρεσιών σεξ και κάθε Παρασκευή 6-9μμ για άνδρες που εργάζονται στο σεξ στο δρόμο.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν, δεν απαιτείται ραντεβού και περιλαμβάνουν: συμβουλευτική σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, νομική στήριξη, παροχή προφυλακτικών και τεστ εγκυμοσύνης, εξέταση για τον HIV, τις Ηπατίτιδες B & C και άμεση διασύνδεση με υπηρεσίες υγείας, συμβουλευτική για θέματα εξαρτήσεων, Chemsex και μείωση της βλάβης, παροχή υλικού ασφαλέστερης ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών, παροχή ρουχισμού και άλλων ειδών, καλλιτεχνικές & ψυχαγωγικές δραστηριότητες, και υπηρεσίες αισθητικής (μακιγιαζ, μανικιουρ).

Επίσης, η ομάδα Streetwork του «Red Umbrella Athens» και της «Θετικής Φωνής» πραγματοποιούν παρεμβάσεις ενημέρωσης και πρόληψης εκτός δομής προσέγγιζοντας εργαζόμενους/ες στο σεξ στο δρόμο και σε άλλους χώρους σε διάφορες περιοχές της Αθήνας νυχτερινές ώρες σε εβδομαδιαία βάση.

Το «Red Umbrella Athens» υλοποιεί ποικίλα προγράμματα και καμπάνιες ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης με ίση και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που εργάζονται στο σεξ σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Την περίοδο 2018-2019 συμμετέχει στο διακρατικό πρόγραμμα «TransRTrans Sex Workers Rights are Human Rights» υλοποιώντας δράσεις με στόχο στην αναγνώριση, την πλήρη εφαρμογή και τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των τρανς εργαζόμενων στο σεξ. Το «TransR» χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Προγράμματος Rights, Equality and Citizenship.

Επίσης, το «Red Umbrella Αthens» εκπονεί έρευνες και μελέτες προάγοντας την επιστημονική γνώση για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της επιστημονικής κοινότητας, όπως και συνολικά της κοινωνίας. Ακόμα, είναι μέλος των διεθνών και Ευρωπαϊκών δικτύων “International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe”, “The Sex Workers’ Rights Advocacy Network (SWAN)” και του “TAMPEP-The European Network for the Promotion of Rights and Health among Migrant Sex Workers”.

Το «Red Umbrella Αthens» διεκδικεί σε πολιτικό επίπεδο τη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εργασία στο σεξ (Ν2734/1999) και της άρσης των εμποδίων της αποποινικοποίησης της εργασίας στο σεξ σύμφωνα με το Ολλανδογερμανικό μοντέλο και το μοντέλο της Ν. Ζηλανδίας.

Το Κέντρο ημέρας και συνολικά το «Red Umbrella Αthens» είναι καινοτόμο στην Ελλάδα για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, αλλά κυρίως γιατί έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από άτομα της κοινότητας των εργαζομένων στο σεξ και άλλες κοινωνικές ομάδες με επαγγελματική και επιστημονική κατάρτιση σύμφωνα με κατευθυντήριες οδηγίες παγκόσμιων οργανισμών και συλλόγων εργαζομένων στο σεξ. Το «Red Umbrella Αthens» λειτουργεί με την επιστημονική επιμέλεια του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και για το 2018-2019 με την χρηματοδότηση και την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ιδρύματος Radcliffe.

Μαρία Ξανθάκη
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων


Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε: ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ-RED UMBRELLA ATHENS | Τηλέφωνο 210 86 27 572

E-mail: [email protected]

Για να έρθεις στην ομάδα μας ως εθελοντής ή εθελόντρια, συμπλήρωσε τη φόρμα που θα βρεις εδώ

https://positivevoice.gr/positive-voice/become-a-volunteer

Μάθετε τα νέα μας στο Facebook, Instagram & Twitter

https://www.facebook.com/RedUmbrellaAthens/

https://www.facebook.com/TRANSRsexworkers/

https://transr.eu/

https://positivevoice.gr/4533




Δες και αυτό!