Μελέτη για ολοκληρωμένη θεραπεία που «θα στοχεύει & θα σκοτώνει» τον ιό HIV

05/04/2019
από

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει μια νέα προσέγγιση “ολοκληρωμένης ανοσοθεραπείας” σε μια προσπάθεια να «θεραπεύσουν» τον ιό HIV.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να αναπτύξουν έναν τρόπο να «στοχεύουν» τα κύτταρα του HIV που κρύβονται στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κι όχι μόνο ο τρόπος αυτός μπορεί να στοχεύει τα κύτταρα του HIV εκεί που κρύβονται, αλλά τα σκοτώνει κιόλας. Αν και δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη κλινικές μελέτες, οι ερευνητές αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα συναρπαστικό βήμα για την ανάπτυξη εμβολίου για το μέλλον.

Ο Robbie Mailliard, επίκουρος καθηγητής μικροβιολογίας, δήλωσε:
«Πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να αναπτύξουν μια θεραπεία για τον ιό HIV. Συνήθως, είναι η προσεγγίσεις τους βασίζονται γύρω από την ιδέα ‘kick and kill’ . Υπάρχουν μερικές πολλά υποσχόμενες θεραπείες, που αναπτύσσονται για το θάνατο αυτών των κυττάρων, αλλά το Άγιο Δισκοπότηρο της επιστήμης είναι να καταστεί δυνατό να αναγνωρίζεται μόνο τα κύτταρα που φιλοξενούν τον ιό HIV, ώστε να στοχεύονται» .

O Mailliard χαρακτήρισε την προσέγγιση ως «ελβετικό σουγιά των ανοσοθεραπειών» . Ο Matthew Hodson, συνήγορος για τον ιό HIV και εμπειρογνώμονας σεξουαλικής υγείας, χαρακτήρισε τη μελέτη «συναρπαστική» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι:

«Αυτή η καινούργια προσέγγιση φαίνεται πολλά υποσχόμενη, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα, καθώς οι ανθρώπινες δοκιμές δεν έχουν αρχίσει. Η περσινή μελέτη RIVER, η οποία ακολούθησε μια γενικά παρόμοια στρατηγική, τελικά απέτυχε να μειώσει το DNA του ιού του HIV στον οργανισμό πέρα ​​από ένα επίπεδο, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μία θεραπεία για τον ιό HIV» . 




Δες και αυτό!