Εικόνες από το πρώτο Trans Intersex Pride των Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ

02/04/2019
από

Στην καρδιά της Κροατίας, στο Ζάγκρεμπ, το περασμένο Σαββατοκύριακο χτύπησαν τύμπανα, ακούστηκαν σφυρίχτρες, πανό και σημαίες γέμισαν στους δρόμους για το πρώτο Trans Intersex Pride των Βαλκανίων.

Το Ζάγκρεμπ το Σάββατο (30 Μαρτίου) που μας πέρασε γιόρτασε, όπου περίπου 300 άτομα συμμετείχαν στην παρέλαση. Συνθήματα αλληλεγγύης και ισότητας για τα intersex και τρανς άτομα πρωταγωνίστησαν: “Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί” , είπε το άτομο Evan, που σήμερα είναι 30 ετών από την Σλοβενία και ασχολείται με την ακτιβιστική δράση για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων: “Είναι μία πολύ συναισθηματική εμπειρία, γιατί όλα τα Βαλκάνια συμμετέχουν σ’ αυτό.”

Την παρέλαση συνόδευσαν μέλη των ειδικών αστυνομικών μονάδων για να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των συμμετεχόντων. Με ανακοίνωση είχε από πριν γίνει γνωστό ότι η παρέλαση αυτή προοριζόταν να στείλει «σαφή μηνύματα υπερηφάνειας και ανυπακοής, μια εξέγερση εναντίον εκείνων που προσπαθούν να διεκδικήσουν την κυριαρχία πάνω στο σώμα, τα μυαλά και τις ζωές μας, καθώς και εναντίον όλων των μορφών καταπίεσης» .

Στην ανακοίνωση υπήρξε και αναφορά στην «άνοδο των δεξιών, φασιστικών ομάδων» στα Βαλκάνια. Οι ομάδες αυτές “επικεντρώνουν σχεδόν πάντοτε τις επιθέσεις τους στους περιθωριοποιημένους ανθρώπους” συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των μεταναστών και της τρανς κοινότητας. «Οι Κροατικές αρχές πρέπει να επιταχύνουν και να εξασφαλίσουν την προστασία των συμμετεχόντων» .

Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια δήλωση που επαινεί την πορεία του Σαββάτου, καλώντας παράλληλα τις κροατικές αρχές να διασφαλίσουν την προστασία των παρευρισκομένων.

Το Human Rights Watch έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Plenković με την οποία ζητήθηκε η «κατάλληλη ασφάλεια και προστασία» κατά τη διάρκεια της πορείας.

 




Δες και αυτό!