Ένα ατμοσφαιρικό σύμπαν από εικαστικές εικόνες, υποβλητικούς ήχους και χορευτικές συναντήσεις που χάνονται στον χρόνο.

Η νέα χορογραφική δουλειά της Ιωάννας Πορτόλου και της ομάδας χορού Griffón, εμπνευσμένη από ένα πρόσωπο-σύμβολο της παγκόσμιας ιστορίας, φέρνει το έργο Elizabeth στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας για τρεις παραστάσεις στις 4, 5 και 6 Απριλίου (21:00).

Μετά το Risk (2018) και με την ίδια δυνατή χορευτική ομάδα, το έργο Elizabeth έρχεται ως φυσική συνέχεια στην πολύχρονη χορογραφική ενασχόληση της Ιωάννας Πορτόλου με το απρόβλεπτο στοιχείο της ανθρώπινης φύσης.

Με σαφείς αισθητικές και σημασιολογικές αναφορές στην τέχνη της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, το έργο ανιχνεύει διαχρονικές ανθρώπινες αναζητήσεις και υπαρξιακά ερωτήματα, πάθη και αδυναμίες. Ο ζόφος, η αγνότητα, η απόγνωση, η γαλήνη, η έκσταση, η βία, η στοργή, το θείο και το φθαρτό συνυπάρχουν εναλλασσόμενα στο κάθε σώμα, συνθέτοντας έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο πίνακα.

Κινούμενοι σε έναν άχρονο μη-τόπο οι τέσσερις χορευτές στη σκηνή (Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου) περνούν «αθόρυβα» από τη μια κατάσταση στην άλλη, υιοθετώντας πληθώρα ρόλων υπό τους ηλεκτροακουστικούς ήχους του σταθερού συνεργάτη της ομάδας Αντώνη Παλάσκα.

Η Πορτόλου με τους Griffón προσεγγίζουν το θέμα τους με ποιητική διάθεση, διορατικότητα και ευαισθησία. Οι διάσπαρτες καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης, ανοιχτές αναφορές σε έργα τέχνης–σύμβολα για τον δυτικό πολιτισμό λειτουργούν ως σημαίνοντα εδραιώνοντας μια δίοδο επικοινωνίας με το κοινό. Η ονειρική βραδύτητα της χορογραφίας καλεί σε μια προσωπική θέαση προσφέροντας μια έντονη συναισθηματική εμπειρία.


Ομάδα χορού Griffόn

H ομάδα χορού Griffόn ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου, με στόχο τη δημιουργία παραστάσεων που δίνουν προτεραιότητα στη δημιουργία εικαστικού χώρου.

Παραστάσεις της ομάδας έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα και οργανισμούς στην Ελλάδα: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Φεστιβάλ Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θέατρο Τέχνης, Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, Δημήτρια. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, οι παραστάσεις ταξίδευαν εντός και εκτός Ευρώπης (Αγγλία, Γερμανία, Σερβία, Αίγυπτος κ.ά.).

Από το 2000 και για τέσσερις συνεχείς χρονιές, η ομάδα είχε σταθερή συνεργασία με το Θέατρο Αμόρε, παρουσιάζοντας εκεί πέντε δικά της έργα.

Το 2012, έπειτα από ανάθεση, η ομάδα χορογράφησε και παρουσίασε το μπαλέτο Τα πλάσματα του Προμηθέα του Μπετόβεν σε συνεργασία με την Καμεράτα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ παλαιότερα, στο πλαίσιο μεγάλων πολιτιστικών θεσμών, έχει δεχθεί επίσης παραγγελίες έργων όπως το Lapland (2004) και η Μηλιά (2006) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα τρία τελευταία έργα της ομάδας, Δάσος (Θέατρο Τέχνης, 2014), Ταμπού (Φεστιβάλ Αθηνών, 2015) και Πορνό (Φεστιβάλ Αθηνών, 2017), είναι ένα τρίπτυχο από ντουέτα του Γιάννη Νικολαΐδη και της Σεσίλ Μικρούτσικου, τα οποία αναπαριστούν τρεις διαφορετικές εκδοχές μιας ανθρώπινης σχέσης.


Συντελεστές

Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Μουσική σύνθεση: Αντώνης Παλάσκας
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός χορογράφου: Ράνια Καπετανάκη

Ερμηνεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Σεσίλ Μικρούτσικου, Γιάννης Νικολαΐδης, Ηλίας Χατζηγεωργίου

Συμπαραγωγή: Ομάδα χορού Griffón–ΜΜΑ
Με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2018-19)


INFO

ELIZABETH
Ιωάννα Πορτόλου / Ομάδα χορού Griffón

Πέμπτη 4, Παρασκευή 5, Σάββατο 6 Απριλίου | 21:00
Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Tιμές εισιτηρίων: 7 € (φοιτητές, νέοι έως 25 ετών, άνεργοι, ΑμεΑ), 10 €, 15 €

Εισιτήρια: 210 72 82 333, megaron.gr  και σε όλα τα καταστήματα Public

Πληροφορίες: 210 72 82 333