Η κυβέρνηση του Trump δε συμμετείχε στις χώρες, που υπέγραψαν κοινή επιστολή προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τη συνεχιζόμενη κρίση των LGBTI ατόμων στην Τσετσενία.
Τριάντα δύο χώρες διαβίβασαν την επιστολή στην 40ή σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που βρίσκεται στη Γενεύη της Ελβετίας. Στην επιστολή εξηγούν τη «βαθιά ανησυχία τους για τις πρόσφατες εκθέσεις σχετικά με την αναζωπύρωση των διωγμών των LGBTI ατόμων στην Τσετσενία» . Στη δήλωσή τους αναφέρουν το πρόγραμμα δράσης της Βιέννης του 1993.
Στην επιστολή αυτή οι χώρες χαρακτηρίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ως καθολικά και καλούν τα κράτη να αναλάβουν δράση σε θέματα, όπως βασανιστήρια κι άλλες παραβιάσεις σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Σήμερα, καλούμε τις ρωσικές αρχές να αναλάβουν επείγουσα δράση για να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις πρόσφατες εκθέσεις για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των LGBTI ατόμων στην Τσετσενία» , γράφει η επιστολή: «Όλα τα πρόσωπα που παραμένουν σε κράτηση λόγω του πραγματικού ή του υποθετικού σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή την ταυτότητα φύλου τους πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Πρέπει επίσης να διεξαχθεί μια ταχεία, εμπεριστατωμένη και αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη δίωξη, τη σύλληψη και τα βασανιστήρια των LGBTI ατόμων και των θανάτων που έχουν προκύψει. Όσοι έχουν ενορχηστρώσει και εκτελέσει αυτές τις πράξεις πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι» .
Επιζών του «gay πογκρόμ» αποκαλύπτει την τραγική κατάσταση στην Τσετσενία
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ACLU διατύπωσε σκληρή κριτική για τις ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ο Jamil Dakwar, διευθυντής του προγράμματος ACLU για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημείωσε ότι έχουν σταλεί 22 αιτήσεις από εισηγητές των Ηνωμένων Εθνών, που έχουν μείνει αναπάντητες από τις ΗΠΑ. Σε δήλωσή της, η ACLU έγραψε ότι «η διοίκηση Trump κλιμακώνει την εχθρότητά της προς τα όργανα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της φαινομενικής αποσύνδεσης των σχέσεων με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, που διορίζονται για την παρακολούθηση και την αναφορά παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων» .
Συνεχίζει: «Αυτά τα θέματα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές κράτος δικαίου» .
Τον Ιούνιο του 2018, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.