Η σοπράνο και συνθέτης της Avantgarde σκηνής Μαρίκα Κλαμπατσέα παρουσιάζει το βραβευμένο έργο της (Κρατικό Βραβείο πρωτότυπης μουσικής και ερμηνείας), Calamity Jane: Γράμματα στην Κόρη της (1877-1902) στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων.

Το έργο αυτό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία με επιτυχία με την υποστήριξη του Arts Council. Δυο γυναίκες… δύο Calamity, συναντώνται επί σκηνής. Η εξαιρετική ηθοποιός Margaret Jackman στην οθόνη και η συνθέτις live στο πιάνο και τραγούδι.

Το έργο αυτό είναι μια Όπερα Δωματίου, που συναντά τον μύθο του Far West, την ηρωίδα των πεδιάδων Calamity Jane, Martha Cannary Blll Hickok.

Μια ανυπότακτη γυναίκα – θρύλος, ένα άλλο πρόσωπο από την κωμική καρτουνίστικη φιγούρα του Lucky Luke .Μια γυναίκα ,που υπήρξε πολεμίστρια, ιχνηλάτησα και τζογαδόρισα, και ταυτόχρονα μια ερωτευμένη γυναίκα που αγάπησε μέχρι θανάτου και γνώρισε την παραδοξότητα της ανέστιας μητέρας.

Η σύνθεση του πρωτοποριακού αυτού μουσικού έργου εμπνέεται ,από τα γράμματα που έγραψε η Calamity Jane αλλά που ποτέ δεν ταχυδρόμησε στην κόρη που απέκτησε από τον έρωτα της ζωής της, τον Wild Bill Hickok, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ σ’ ένα σαλούν στη Νότια Ντακότα. η Calamity , αποδεικνύεται συγκλονιστικά ανθρώπινη, τρωτή και μητρική στα γράμματα προς την Janey, την κόρη που έδωσε για υιοθεσία αμέσως μετά τη γέννησή της και που ουσιαστικά δεν γνώρισε ποτέ.

Γράφει σε ένα από τα γράμματα προς την κόρη της , η Calamity,ενώ η Μαρίκα Κλαμπατσέα αυτοσχεδιάζει στην etude του Chopin , σε στίχους του ηθοποιοί Γιώργου Κώνστα .,. «Το άλογό μου, ο Σατανάς, είναι δεμένο εδώ κοντά μου. Θα ’πρεπε να τον έβλεπες καθώς η φωτιά παίζει πάνω στον γυαλιστερό του λαιμό και στα μούσκουλα της απαλής του ράχης, με τα λευκά του πόδια και εκείνο τον λευκό ρόμβο ανάμεσα στα μάτια..”


Η όπερα δωματίου Calamity Jane: Γράμματα στην κόρη της (1877-1902) – πλεγμένη με τραγούδια ινδιάνικα και ελεύθερους φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς , μουσικές των Chopin, Verdi, Bizet, και Gershwin-, είναι μια μουσική που έρχεται να γιορτάσει τους έρωτες, τους θυμούς, τις περιπλανήσεις, τους πολέμους και τη μητρότητα που εκλείπει ως Ρόλος, μα που γιγαντώνεται ως συναίσθημα, ως Ζωή.

“…Θα ήθελα μονάχα να μπορούσε να μάθει η μητέρα μου πόσο περήφανη νιώθω που είμαι η κόρη της Calamity Jane” , δήλωσε η Janey μιλώντας για τη μητέρα της, το 1941 σε ραδιοφωνικό σταθμό της Νέας Υόρκης.

Ώρα Συναυλίας –21.00
Είσοδος -10 Ευρώ
Χώρος Ασωμάτων Τέχνης
Αγ. Ασωμάτων 6
10553 Athens, Greece