Ο Sam Smith κάνει coming-out ως Nonbinary και Genderqueer

Ο μουσικός Σαμ Σμιθ έκανε coming-out ως non binary και genderqueer άτομο σε μια συνέντευξη του με την ηθοποιό Jameela Jamil. Ο Σμιθ μίλησε για θέματα σχετικά με το σώμα σε ένα επεισόδιο στο σόου του Instagramm I Weigh Interviews.

Κατά την διάρκεια μιας μισάωρης συνέντευξης, ο Σμιθ περιέγραψε ζητήματα τα οποία έχει αντιμετωπίσει σε όλη του τη ζωή, συμπεριλαμβανομένης και της ανάπτυξης στήθους στην ηλικία των 11, η οποία προκλήθηκε, όπως του είχε πει ο γιατρός, από περίσσεια οιστρογόνων.

Ενώ έκανε coming out ως γκέι στην ηλικία των 10 ετών,  ανέφερε ότι πάλευε με θέματα φύλου μέχρι και την ενηλικίωση του. Ο Σμιθ περιέγραψε το πρόβλημα του ως κάτι που σχετίζεται με τη σωματική δυσμορφία και που τον απέτρεπε να δει το βάρος και το σώμα του όπως οι άλλοι.  Πρόσφατα δημοσίευσε και μια φωτογραφία στην οποία δεν φορούσε μπλούζα, με σκοπό να ενθαρρύνει την θετική εικόνα για το σώμα.

O τραγουδιστής, έχοντας κερδίσει βραβείο Όσκαρ και Γκράμι με το Dancing with a Stranger, έχει μιλήσει και παλαιότερα σχετικά με τα συναισθήματα του για το φύλο, λέγοντας το 2017 ότι θα μπορούσε “να νιώθει τόσο γυναίκα όσο άνδρας”.

Αλλά στη συνέντευξη με τη Jamil, αγκάλιασε τις ταυτότητες nonbinary και genderqueer.

Η Jamil ρώτησε τον Smith τι σημαίνουν αυτοί οι όροι για εκείνον. Για τον Σμιθ, και οι δύο σημαίνουν ότι “δεν αυτοπροσδιορίζεσαι με ένα φύλο”.

“Είσαι μια ανάμειξη όλων αυτών των διαφορετικών πραγμάτων. Είσαι η δική σου ιδιαίτερη δημιουργία”, είπε. “Έτσι το αντιλαμβάνομαι. Δεν είμαι άνδρας ούτε γυναίκα. Νομιζω ότι επιπλέω κάπου ανάμεσα- κάπου στο φάσμα.”

Αυτό έχει επηρεάσει όλες τις πλευρές της ζωής του Σμιθ, όπως ανέφερε.

“Μερικές φορές έχω αναρωτηθεί, θέλω να κάνω διόρθωση φύλου;”, είπε.“Είναι κάτι που σκέφτομαι ακόμα, αλλά δεν πιστεύω ότι είναι κάτι που θέλω.”

Ο Σμιθ είπε ότι πάντα έβλεπε τη σεξουαλικότητα ως ένα φάσμα, και ότι έχει υπάρξει με άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι αλλά όχι εντελώς ετεροφυλόφιλοι.

“Πάντα ήμουν πολύ ελεύθερος ως προς το πως σκέφτομαι τη σεξουαλικότητα,” είπε.“Έχω προσπαθήσει να το αλλάξω αυτό και μέσα από τις σκέψεις μου για το φύλο”.

Ο Σμιθ είπε ότι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ζητήματα φύλου καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής του, και στην ηλικία των 16 σταμάτησε να φοράει ανδρικά ρούχα στο σχολείο. Φορούσε κολάν, γούνα και μακιγιάζ αντιθέτως. Σε ένα χωριό στο οποίο ήταν το μοναδικά out άτομο, έγινε το παράδειγμα για το τι σήμαινε να είσαι κουίρ, για τους ανθρώπους κοντά του.

Αλλά μετακομίζοντας στο Λονδίνο και φορώντας τέτοια ρούχα, τον έφερε σε ένα πιο σεξουαλικά κανονιστικό περιβάλλον. Σταμάτησε να ντύνεται με τέτοιο τρόπο και σύντομα άρχισε να φοράει κουστούμια, τα οποία έγιναν το σήμα κατατεθέν του καθώς άρχισε η φήμη του να αυξάνεται όταν ήταν γύρω στα 20. Αυτή η εμφάνιση ήταν κυρίως για να αποκρύψει τα θέματα που είχε με το βάρος του, είπε ο τραγουδιστής.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης του με τη Jamil περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα για το βάρος και το σώμα. Αλλά είπε ότι δυσκολεύτηκε να αποκτήσει μια πιο αρρενωπή εικόνα, η οποία συχνά ερχόταν σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλυκά στοιχεία του.

Τώρα ο 26χρονος είπε οτι μπορεί να μιλήσει λίγο ως εκπρόσωπος των genderqueer ατόμων και αυτών που έχουν προβλήματα με το σώμα τους. Αλλά δήλωσε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο αγωνίζεται ακόμα προσωπικά. Ο Σμιθ προειδοποίησε άλλους ότι αυτή η διαδρομή χρειάζεται χρόνο και δεν ανέφερε καμία προσωπική αλλαγή στις τωρινές αντωνυμίες που χρησιμοποιεί για να περιγράψει τον εαυτό του.

“Πιστεύω ότι οι άνθρωποι θεωρούν την αυτοεκτίμηση προορισμό”, δήλωσε. “Είναι εξάσκηση.” Και η ικανοποίηση για τη δική του εικόνα για το σώμα, είναι κάτι που ο Σμιθ περιμένει να παλεύει σε όλη του τη ζωή.

Ανδρομάχη Κουτσουλέντη

Παραλίγο να με λένε Αστραδενή, οπότε χαίρομαι με το Ανδρομάχη. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω ό,τι έχει σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και φεμινισμό. Οι έρωτες της ζωής μου είναι τετράποδοι και τριχωτοί, και κοινώς αποκαλούνται γάτες.




Δες και αυτό!