Eλυσαν αίνιγμα του AIDS μέσω διαδικτυακού παζλ!

20/09/2011
antivirus magazine διαφήμιση
puzzle
Τη λύση στο «αίνιγμα» της σύνθεσης μιας πρωτεΐνης του ιού HIV που προκαλεί AIDS κατάφεραν να δώσουν φανατικοί των… διαδικτυακών παιχνιδιών και όχι οι επιστήμονες που την αναζητούσαν για περισσότερο από δέκα χρόνια. Μάλιστα, οι περισσότεροι παίκτες δεν είχαν καμία επαφή με οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο. Αρχικά οι επιστήμονες αποφάσισαν να διαθέσουν ένα εξειδικευμένο παζλ ως παιχνίδι στο Internet από τον δικτυακό τόπο http ://fold.it/. Οι παίκτες δέχθηκαν να συμμετάσχουν και θα έπρεπε, χωρίς χρονικό περιορισμό, να κατασκευάσουν μία συγκεκριμένη πρωτεϊνική δομή.
Για να επιλύσουν το παζλ δεν ήταν αναγκαίο να γνωρίζουν τι ακριβώς αντιπροσωπεύει κάθε τμήμα της πρωτεΐνης, αλλά πώς αλληλεπιδρά με άλλα κομμάτια. Αυτό που έπρεπε να κάνουν ήταν να αντιμετωπίσουν τη σύνθεση ως μια τρισδιάστατη σπαζοκεφαλιά, η οποία γι’ αυτούς ήταν κάτι άσχετο και αφηρημένο, αλλά στην πραγματικότητα αντιπροσώπευε σωματίδια που συνθέτουν αληθινούς βιολογικούς παράγοντες. Το αποτέλεσμα ήταν θεαματικό, καθώς η χρήστρια με το ψευδώνυμο Μimi και η ομάδα της κατάφεραν να το επιλύσουν σε 10 ημέρες!
«Η νέα πρωτεΐνη που συνέθεσαν οι χρήστες του παιχνιδιού θα αποτελέσει τη δομή των μελλοντικών αντιρετροϊκών φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικά κατά του HIV/AIDS», υπογραμμίζει η επιστημονική επιθεώρηση «Nature Structural and Molecular Biology» το οποίο δημοσιεύει τη μελέτη.
Πηγή:



Δες και αυτό!