Κίνδυνος για τη ζωή 18χρονης τρανς ακτιβίστριας που κρατείται από τις Αιγιπτιακές αρχές

08/03/2019
από

Η Μαλάκ Κασέφ, 18 ετών, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο σεξουαλικής κακοποίησης αν κρατηθεί στις ανδρικές φυλακές της Αιγύπτου. Αξιωματικοί της αστυνομίας συνέλαβαν τη νεαρή ακτιβίστρια, επειδή κατέβηκε με διαδήλωση για την υποστήριξη των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων.

Οι τρανς γυναίκες, που κρατούνται από την αστυνομία έρχονται αντιμέτωπες με τον βιασμό στην Αίγυπτο. Τα βασανιστήρια, η κακοποίηση και οι απάνθρωπες συνθήκες κράτησης είναι κοινές στις αιγυπτιακές φυλακές. Η βίαιη εξαφάνιση έχει γίνει μια κοινή επιβολή του νόμου στην Αίγυπτο, όπου οι κατηγορούμενοι, γυναίκες και άνδρες, απαγάγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας και οδηγούνται σε αστυνομικά τμήματα, ή κτίρια που παραμένουν μυστικά από τις αρχές, και στη συνέχεια εμφανίζονται σε φυλακές, ή υπόκειται σε διώξεις.

Σύμφωνα με τους φίλους της, συνελήφθη στο σπίτι της στο Κάιρο και οδηγήθηκε σε άγνωστο μέρος, μετά τη συμμετοχή της σε διαδήλωση την περασμένη Παρασκευή, όπου μίλησε για την αμέλεια των αρχών, που οδήγησε σε ατύχημα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Καΐρου αφήνοντας 28 νεκρούς και τους 45 τραυματίες.

Κατά τη διάρκεια αυτών των διαμαρτυριών, τουλάχιστον 70 άνθρωποι συνελλήφθησαν, είτε για διαμαρτυρία στο δρόμο, είτε για κριτική προς την κυβέρνηση, είτε για έκκληση σε περαιτέρω διαδηλώσεις, σύμφωνα με την ισπανική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Mada Masr.

Οι φίλοι της, που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, δήλωσαν στο Gay Star News:
«Φοβόμαστε ότι η αστυνομία θα την αντιμετωπίσει ως άνδρα και θα την κλειδώσει σε ένα κελί ανδρών κρατουμένων. Γνωρίζουμε τι περνούν οι ομοφυλόφιλοι και οι τρανς άνθρωποι, όταν βρίσκονται υπό κράτηση στις αιγυπτιακές φυλακές» .

«Η κακοποίηση μπορεί να ξεκινήσει από λεκτική παρενόχληση κι εκφοβισμό, και να φτάσει μέχρι ξυλοδαρμούς, ή βιασμό, για να μη μιλήσουμε για τη ψυχολογική πίεση» , πρόσθεσε μία άλλη φίλη της.

Η Αιγυπτιακή Πρωτοβουλία για τα Προσωπικά Δικαιώματα δημοσίευσε έκθεση το 2017, στην οποία αναφέρεται, ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα, που συλλαμβάνονται και κρατούνται, υπόκεινται σε διάφορες μορφές σκληρής και απάνθρωπης μεταχείρισης, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν βασανιστήρια: “Περιλαμβάνουν χτυπήματα κατ’ επανάληψη, επίμονες προσβολές στα αστυνομικά τμήματα και απειλές σεξουαλικής βίας. Κάποια άτομα έχουν απειληθεί στο παρελθόν, από τις επίσημες αρχές, ότι θα τοποθετηθούν σε κελί με άλλους φυλακισμένους, που τους έχουν από πριν υποκινήσει να τα βιάσουν” .

Η οικογένειά της και οι φίλοι της περιπλανιούνται στα αστυνομικά τμήματα του Καΐρου και στις φυλακές, προσπαθώντας να δωροδοκήσουν τους κατώτερους φρουρούς για να μάθουν αν η Kashef βρίσκεται μέσα εκεί.

Η Magdalena Mughrabi, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε:

«Οι αιγυπτιακές αρχές έχουν τρομακτικό ιστορικό διωγμών, με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, μεταξύ άλλων, με τη διεξαγωγή αναγκαστικών πρωκτικών εξετάσεων, που ισοδυναμούν με βασανιστήρια.

Οι αιγυπτιακές αρχές είναι υπεύθυνες για την σωματική και ψυχολογική της ασφάλεια. Πρέπει να αποκαλύψουν αμέσως τον τόπο κράτησής της και, εν αναμονή της άμεσης και άνευ όρων απελευθέρωσής της, να εξασφαλίσουν ότι προστατεύεται από βασανιστήρια κι άλλες μορφές κακοποίησης» .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!