Έξι ΑμεΑ YouTubers που πρέπει να τσεκάρεις

05/03/2019

Είναι γνωστό πως στα mainstream κοινωνικά δίκτυα υπάρχει συχνά ελλιπής αντιπροσώπευση (και σε κάποιες περιπτώσεις απουσιάζει τελείως) όσον αφορά σε άτομα με οποιουδήποτε είδους αναπηρία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής ενημέρωση, ευαισθητοποίηση αλλά και εξοικείωση με το συγκεκριμένο θέμα, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στη διαμόρφωση λανθασμένων στερεοτύπων ή στην εν γένει αποσιώπηση των εμπειριών και ιστοριών των πραγματικών ανθρώπων που παραμένουν στην αφάνεια.

Επειδή όμως, δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει πότε θα συναντήσει στη ζωή του κάποιου είδους αναπηρία, είτε από κάποιο οικείο πρόσωπο, είτε από κάποιο ατύχημα, είτε από την έξαρση κάποιας χρόνιας νόσου, επιβάλλεται να είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε τέτοιου είδους βιώματα, ώστε αρχικά να διακρίνουμε ενδεχόμενες κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και να συνειδητοποιούμε πως μια ασθένεια ή μια αναπηρία δεν σημαίνει αναγκαστικά και το τέλος μιας αυτονομίας ή μιας ζωής γεμάτης νέες ευκαιρίες και προοπτικές.

Το YouTube είναι ένα μέσο που επιτρέπει σε κάθε άτομο να μιλήσει για την καθημερινότητα του, προβάλλοντας πλήθος διαφορετικών εμπειριών και βοηθώντας τον κόσμο να έρθει σε επαφή με άτομα που μπορεί να μην είχε την ευκαιρία να γνωρίσει στο άμεσο περιβάλλον του ή στα mainstream κοινωνικά μέσα. Γι’ αυτό αποφάσισα να συλλέξω κάποιους από τους αγαπημένους μου youtubers που η αναπηρία τους τούς έχει δώσει ένα έναυσμα να μιλήσουν, να ενημερώσουν και να δείξουν στον κόσμο πως εν τέλει η καθημερινή ζωή τους δεν διαφέρει και τόσο από των υπολοίπων.

  1. Chella Man

Ο Chella Man είναι ένας τρανς, κωφός καλλιτέχνης που ανεβάζει βίντεο με τη ζωή του ως ένας τρανς άνδρας, με χρήσιμες συμβουλές για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει τη νοηματική γλώσσα και μαζί του σχεδόν σε κάθε βίντεο είναι η σύντροφος του MaryV, δείχνοντας μας μια ειλικρινή σχέση που βασίζεται στην βαθιά αγάπη και τον σεβασμό. Και φυσικά δε θα μπορούσα να παραλείψω τους υπέροχους πίνακες που ζωγραφίζει ο ίδιος και μπορείτε να τους δείτε και στον λογαριασμό του στο instagram: chellamanart που σας συστήνω να ακολουθήσετε.

2. Squirmy and Grubs

Η Hannah και ο Shane είναι ένα ζευγάρι που μένουν στη Μινεσότα και ανεβάζουν βίντεο με τα ταξίδια που κάνουν μαζί αλλά και με διάφορες καθημερινές τους στιγμές. Ο Shane είναι συγγραφέας των βιβλίων “Strangers Assume My Girlfriend Is My Nurse”, “Laughing At My Nightmare” και “Not So Different: What You Really Want to Ask About Having a Disability” και τυχαίνει να έχει μια ασθένεια που λέγεται νωτιαία μυϊκή ατροφία. Πάνω από όλα όμως αυτό που διακρίνει και αυτόν και την Hannah είναι η απίστευτη αίσθηση του χιούμορ τους και πραγματικά δεν πιστεύω πως μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ένα βίντεο τους χωρίς να αισθανθεί μέλος της παρέας τους και να γελάσει και αυτός μαζί τους.

3. Hannah Witton

Η Hannah έχει ένα κανάλι στο οποίο μιλάει ανοιχτά κυρίως για θέματα που αφορούν στο σεξ, τις σχέσεις, τον φεμινισμό και έχει γράψει ένα βιβλίο που ονομάζεται “Doing It”. Καθώς έπασχε από ελκώδη κολίτιδα, μια μορφή φλεγμονώδους εντερικής νόσου, πριν από περίπου ένα χρόνο αναγκάστηκε να υποβληθεί σε μια επέμβαση για τη δημιουργία ειλεοστομίας, ενός “στόματος” που βοηθάει στην απομάκρυνση σωματικών αποβλήτων. Από τότε έχει εντάξει στο περιεχόμενο του καναλιού της βίντεο που αφορούν την συγκεκριμένη πάθηση, δείχνοντας μας πως ακόμη και με το στόμα, τη Μόνα όπως την ονομάζει, μπορεί να είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση και να νιώθει άνετα μέσα στο σώμα της. 

4. Jessica Kellgren-Fozard

Η Jessica μιλάει πολύ συχνά στο κανάλι της για θέματα που αφορούν την αναπηρία, όπως “τι ΔΕΝ πρέπει να πεις σε έναν συγγενή σου με αναπηρία”, ή “30 μαθήματα για τη ζωή με μια χρόνια νόσο”, ενώ η ίδια πάσχει από δύο παθήσεις που ονομάζονται HNPP και MCTD και είναι κωφή. Πέρα από αυτά όμως, το κανάλι της έχει ένα τόσο ευρύ περιεχόμενο, που οποιοσδήποτε μπορεί να το παρακολουθήσει με ενδιαφέρον. Ανεβάζει βίντεο για το ιδιαίτερο vintage στυλ της, για ενδιαφέροντα ιστορικά facts, για τη ζωή της ως μέλος της θρησκευτικής κοινωνίας των φίλων (Quakers) και σε πολλά της βίντεο πρωταγωνιστές είναι η σύζυγος της Claudia και τα απίστευτα χαριτωμένα σκυλάκια της Walter και Tilly (που έχουν και τον δικό τους λογαριασμό στο instagram: walterandtilly).

5. Stevie Boebi

Η Stevie είναι μια polyamorous λεσβία youtuber που ανεβάζει βίντεο σχετικά με τη σεξουαλικότητα, τη πολυσυντροφικότητα, τις σχέσεις αλλά και το λεσβιακό σεξ. Πρόσφατα δημοσίευσε ένα βίντεο μιλώντας ανοιχτά για τις χρόνιες νόσους από τις οποίες πάσχει και ονομάζονται H.E.D.S και POTS, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε μέχρι τη διάγνωση της.

 

6. Molly Burke

Η Molly είναι μια youtuber με έντονη προσωπικότητα που λατρεύει τη μόδα, το makeup και το glitter. Λόγω μιας ασθένειας που ονομάζεται αμφιβληστροειδίτιδα (retinitis pigmentosa) έχασε σταδιακά την όραση της μεγαλώνοντας και τώρα προσπαθεί μέσα από το κανάλι της να ενδυναμώσει άτομα με κάθε είδους αναπηρία, αλλά και να ευαισθητοποιήσει όσους δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα για τέτοια θέματα. Ακόμα και αν για κάποιον μυστήριο λόγο δεν σε τραβήξει αμέσως η θετική και γλυκιά προσωπικότητα της Molly, θα ερωτευτείς σίγουρα τον πανέμορφο σκύλο-οδηγό της Gallop και την υπέροχη σχέση τους.




Δες και αυτό!