Υπάρχει ομοφοβία στα σχολεία της Κύπρου

02/03/2019
από
Ο Νικόλας Τρύφων, ακτιβιστής και πρώην πρόεδρος της AccepT Κύπρου, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή Ατζέντα του Active και παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας HOMBAT για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία.

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Combating HOMophoBic And Transphobic bullying in schools – HOMBAT» υλοποιείται σε ακόμη τρεις χώρες της Ε.Ε. και έχει σαν στόχο να λειτουργήσει ως ασπίδα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ομοφοβικού και τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία. Πρόκειται για εκπαιδεύσεις – εργαστήρια που απευθύνονται σε δάσκαλους, καθηγητές, γονείς και μαθητές, με σκοπό την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους κρούσματα. Οι εκπαιδευόμενοι του ΗOMBAT θα μπορούν με τη σειρά τους να εκπαιδεύσουν άλλους ενδιαφερομένους λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές.

Στο πλαίσιο του προγράμματος διενεργήθηκε έρευνα στην οποία συμμετείχαν πέρα από 150 άτομα, τόσο από διαδικτυακό ερωτηματολόγιο όσο και από συνεντεύξεις (γονέων – παιδιών, εκπαιδευτικών και σχολικών ψυχολόγων – συμβούλων).

Από αυτούς το 78,6% αναφέρθηκαν ως ετερόφυλοι, το 11,4% ως ομοφυλόφιλοι, το 7,1% ως αμφιφυλόφιλοι και το 2,8% δεν απάντησε. το 82,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συχνά οι μαθητές αναφέρονται στους συμμαθητές τους χρησιμοποιώντας όρους όπως είναι γκέι, λεσβία, αδελφή, ανδρογυναίκα. Το 80% ανέφερε ότι συχνά οι μαθητές επικρίνουν ορισμένους συμμαθητές τους λέγοντάς τους «να μην συμπεριφέρονται σαν κορίτσια (απευθυνόμενοι σε αγόρια) ή να μην συμπεριφέρονται σαν αγόρια (απευθυνόμενοι σε κορίτσια). Επίσης, το 62,8% των ερωτηθέντων σημείωσαν ότι οι μαθητές απορρίπτουν και αποκλείουν εσκεμμένα τους ΛΟΑΤΙ συμμαθητές τους από διάφορες ομαδικές δραστηριότητες.

acceptCY

Η accept ΛΟΑΤ Κύπρου είναι η μοναδική εγγεγραμμένη ΛΟΑΤΙ οργάνωση στον έφορο σωματείων την Κυπριακής Δημοκρατίας και αποτελείται από ενεργούς εθελοντές. Είμαστε μια ομάδα ανθρώπων που απαρτίζεται και αφορά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, εθνοτικής, πολιτισμικής, θρησκευτικής προέλευσης, γλώσσας, κατάστασης υγείας, σωματικής κατάστασης ή άλλου γνωρίσματος και διεκδικούμε σταθερά, αλλά δυναμικά την αποδοχή, την αλληλοαποδοχή, χειραφέτηση και αλληλοϋποστήριξη, εναρμονίζοντας σε ισότιμη βάση την κυπριακή κοινωνία με θέματα που αφορούν την ΛΟΑΤI κοινότητα.
Η ενέργειες μας επικεντρώνονται:
• Στην προάσπιση, διεκδίκηση και προώθηση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των ΛΟΑΤΙ προσώπων και την καταπολέμηση των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων, του στιγματισμού και του κοινωνικού αποκλεισμού.
• Στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της ίδιας της κοινότητας αλλά και της κοινής γνώμης, της οικογένειας, των θεσμών, των οργανωμένων ή μη φορέων και της κοινωνίας γενικότερα σε θέματα σεξουαλικότητας, ταυτότητας κοινωνικού φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού και σεξουαλικής υγείας.
ΛΟΑΤΙ: Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανς, Intersex.
Όραμα μας είναι η διαμόρφωση μιας κοινωνίας βασισμένης στο σεβασμό του κάθε ατόμου και της διαφορετικότητας του, απαλλαγμένης από διακρίσεις και προκαταλήψεις ιδίως όσο αφορά στο σεξουαλικό προσανατολισμό.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!