Ετοιμάζεται το πρώτο non-binary διαβατήριο των ΗΠΑ

27/02/2019
από

Με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου

Ομοσπονδιακός δικαστής σε δικαστήριο του Κολοράντο, διέταξε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να εκδώσει ένα διαβατήριο με αναφορά στο φύλο ως Χ σε ένα non-binary και intersex άτομο, με το όνομα Dana Zzyym, που έκανε αίτηση.

Το άτομο αυτό είναι βετεράνος του Πολεμικού Ναυτικού και είχε στερηθεί το διαβατήριό του από το Υπουργείο Εξωτερικών, με το σκεπτικό ότι δεν υπήρχε κατάλληλη ταξινόμηση για non-binary άτομα. Ωστόσο, ο δικαστής της περιφέρειας του Κολοράντο, R. Brooke Jackson, αποφάνθηκε, ότι το Υπουργείο οφείλει να εκδώσει διαβατήριο, σύμφωνα με την ταυτότητα του φύλου του ατόμου Zzyym.

Αν η διαδικασία προχωρήσει, θα είναι πιθανώς το πρώτο non-binary διαβατήριο που θα εκδοθεί από τις ΗΠΑ.

Οι δικαιολογίες του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ

Στα επιχειρήματα κατά της έκδοσης διαβατηρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η έκδοση διαβατηρίου, χωρίς φύλο, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δε θα ήταν εφικτή.
Το Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ακόμη, ότι “για να ενσωματωθεί πλήρως μια λίστα «Χ» θα χρειαζόταν περίπου 24 μήνες και θα κόστιζε 11 εκατομμύρια δολάρια” .

Το Υπουργείο πρόσθεσε, επιπλέον, ότι η έκδοση ενός τέτοιου διαβατηρίου θα υπονόμευε τη συνοχή και την αξιοπιστία των αμερικανικών διαβατηρίων και θα κινδύνευε, το ίδιο το άτομο, που έκανε αίτηση, να αντιμετωπίζει προβλήματα, κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του.

Η απάντηση Jackson

Ωστόσο, ο δικαστής Jackson, ηλικίας 71 ετών, απέρριψε τα επιχειρήματα αυτά, δηλώνοντας ότι η μη έκδοση του διαβατηρίου θα ισοδυναμούσε με την πρόκληση βλάβης στο άτομο.

Δικαστής, R. Brooke Jackson

«Εάν το Υπουργείο καταλήξει στο συμπέρασμα, ότι η έκδοση ενός διαβατηρίου στο άτομο με το όνομα Dana, ακόμη και με την κατάλληλη ειδοποίηση, θα υπονομεύσει το σύστημα των διεθνών ταξιδιών, όπως το γνωρίζουμε, μπορεί να συμμορφωθεί με την απόφαση, ενημερώνοντας τα λογισμικά του συστήματα» , γράφει ο Jackson.

«Ενώ αυτό μπορεί να είναι μια δύσκολη επιλογή για το συγκεκριμένο Τμήμα, δεν είναι μια αδύνατη επιλογή. Η συμμόρφωση με μια απόφαση συνεπάγεται αναγκαστικά κάποια βλάβη στο non-binary άτομο, κατά του οποίου έχει εκδοθεί απόφαση» .

Σήμερα

Κι ενώ το State Department απευθύνει ένσταση προς την απόφαση, έχει ήδη δρομολογηθεί η έκδοση για το διαβατήριο του ατόμου με το όνομα Zzyym, σύμφωνα με το Think Progress.

Αν κι αυτό θα είναι πιθανότατα το πρώτο για τις ΗΠΑ, η πρακτική έκδοσης εγγράφων με την επιλογή Χ στο κουτάκι για το φύλο έχει γίνει πρότυπο σε πολλές άλλες χώρες.
Τουλάχιστον 10 άλλες χώρες επιτρέπουν στους πολίτες τους να αναγράφουν το φύλο τους ως Χ στα διαβατήρια και τα πιστοποιητικά γέννησής τους.

Το Κολοράντο είναι μία πολιτεία, που επιτρέπει στα non-binary και τρανς άτομα να διορθώνουν την επιλογή στο καταχωρημένο φύλο τους δίνοντας την επιλογή Χ στις άδειες οδήγησης, μία από τις οποίες κατέχει σήμερα το άτομο Zzyym.




Δες και αυτό!