“Οι ομοφυλόφιλοι φίλοι μας πρέπει να κάνουν υπομονή για έναν καλύτερο νόμο γάμου”

21/02/2019

Η Ταϊβάν έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στην Ασία που κατέθεσε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για την ισότητα στον γάμο.

Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Μάιο του 2017, που αναγνώρισε ως αντισυνταγματικό τον αστικό κώδικα της χώρας, αφού δεν έδινε τη δυνατότητα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι νομοθέτες και από τα δύο μεγάλα κόμματα δέχτηκαν ελεύθερα να συζητήσουν και να ψηφίσουν τη νομοθεσία τις προσεχείς εβδομάδες.

Το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο μέχρι τις 24 Μαΐου.

Ένα βήμα, όχι μια νίκη

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές αν και αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της κίνησης αυτής δηλώνουν απογοητευμένοι με το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για μια συμβιβαστική λύση, που αποφεύγει να αναγνωρίσει πλήρως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.

Το συμβιβαστικό αυτό νομοσχέδιο έρχεται μετά από το αρνητικό (σ.σ. για την ισότητα στον γάμο) δημοψήφισμα, τον Νοέμβριο του 2018. Οι ψηφοφόροι της Ταϊβάν προτίμησαν έναν ξεχωριστό νόμο για τη νομιμοποίηση των ζευγαριών ίδιου φύλου παρά την (απλούστερη) αλλαγή του Αστικού Κώδικα.

Η Ταϊβάν ψήφισε κατά της ισότητας στον γάμο

Μετά το δημοψήφισμα, οι συντηρητικές ομάδες άσκησαν πιέσεις στους νομοθέτες για τη θέσπιση ενός νόμου «συνύπαρξης» ή «σύμπραξης» ώστε να δώσουν στα ζευγάρια αυτά κάποια δικαιώματα γάμου. Οι ακτιβιστές όμως καταγγέλλουν ότι δεν παρέχει πραγματική ισότητα.

Το νομοσχέδιο έχει την ονομασία, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, “αριθμός 74”. Αν και αυτή τη στιγμή εμπεριέχει τη λέξη “γάμος”, αυτή μάλλον θα αφαιρεθεί τις επόμενες μέρες από το κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσάνγκ, δήλωσε ότι “το σχέδιο νόμου σέβεται τόσο την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου όσο και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος”.

“Θα υπάρχουν αμφισβητήσεις σχετικά με την πρόταση, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι οι ομοφυλόφιλοι φίλοι μας μπορούν να περιμένουν λίγο περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

“Μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, αλλά τελικά είναι μια αρχή”.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!