Η Ταϊβάν έγινε σήμερα η πρώτη χώρα στην Ασία που κατέθεσε νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο για την ισότητα στον γάμο.
Το νομοσχέδιο αυτό έρχεται μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον Μάιο του 2017, που αναγνώρισε ως αντισυνταγματικό τον αστικό κώδικα της χώρας, αφού δεν έδινε τη δυνατότητα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια.
Οι νομοθέτες και από τα δύο μεγάλα κόμματα δέχτηκαν ελεύθερα να συζητήσουν και να ψηφίσουν τη νομοθεσία τις προσεχείς εβδομάδες.
Το κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο μέχρι τις 24 Μαΐου.
Ένα βήμα, όχι μια νίκη
Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές αν και αναγνωρίζουν τη σημαντικότητα της κίνησης αυτής δηλώνουν απογοητευμένοι με το νομοσχέδιο, κάνοντας λόγο για μια συμβιβαστική λύση, που αποφεύγει να αναγνωρίσει πλήρως τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών.
Το συμβιβαστικό αυτό νομοσχέδιο έρχεται μετά από το αρνητικό (σ.σ. για την ισότητα στον γάμο) δημοψήφισμα, τον Νοέμβριο του 2018. Οι ψηφοφόροι της Ταϊβάν προτίμησαν έναν ξεχωριστό νόμο για τη νομιμοποίηση των ζευγαριών ίδιου φύλου παρά την (απλούστερη) αλλαγή του Αστικού Κώδικα.
Μετά το δημοψήφισμα, οι συντηρητικές ομάδες άσκησαν πιέσεις στους νομοθέτες για τη θέσπιση ενός νόμου «συνύπαρξης» ή «σύμπραξης» ώστε να δώσουν στα ζευγάρια αυτά κάποια δικαιώματα γάμου. Οι ακτιβιστές όμως καταγγέλλουν ότι δεν παρέχει πραγματική ισότητα.
Το νομοσχέδιο έχει την ονομασία, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, “αριθμός 74”. Αν και αυτή τη στιγμή εμπεριέχει τη λέξη “γάμος”, αυτή μάλλον θα αφαιρεθεί τις επόμενες μέρες από το κοινοβούλιο.
Ο πρωθυπουργός της Ταϊβάν, Σου Τσενγκ-τσάνγκ, δήλωσε ότι “το σχέδιο νόμου σέβεται τόσο την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου όσο και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος”.
“Θα υπάρχουν αμφισβητήσεις σχετικά με την πρόταση, αλλά πραγματικά ελπίζω ότι οι ομοφυλόφιλοι φίλοι μας μπορούν να περιμένουν λίγο περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
“Μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους, αλλά τελικά είναι μια αρχή”.