Απαράδεκτη η στάση του Κινήματος Αλλαγής για το Σ.Υ.Δ.

04/02/2019
από

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) με σχετικό δελτίο τύπου χαρακτηρίζει “απαράδεκτη” την στάση του Κινήματος Αλλαγής, αναφορικά με την άρνηση της ψήφισης της τροποποίησης του Άρθρου 5.2, ως προς την συμπερίληψη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου.

Αθήνα, 4 Φεβρουαρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: «Απαράδεκτη άρνηση ψήφισης της τροποποίησης του Άρθρου 5.2 του Συντάγματος στην κατεύθυνση της διεύρυνσης των δικαιωμάτων για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου από το Κίνημα Αλλαγής»

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου δηλώνει την έκπληξή του σχετικά με την ανακοίνωση αιτιολόγησης άρνησης ψήφισης της τροποποίησης της παραγράφου 2, του Άρθρου 5 του Συντάγματος στην κατεύθυνση της προσθήκης του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου, από το Κίνημα Αλλαγής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ενημερωτικό Σημείωμα του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής[1], προτάσσεται ως αιτιολογία ότι: «Η συμπερίληψη ειδικών κατηγοριών του πληθυσμού, με διακηρυκτικό τρόπο, σε τυχαίες διατάξεις του Συντάγματος ενέχει πάντα τον κίνδυνο να δημιουργήσει νομικά προβλήματα σε σχέση με την ερμηνεία και τη συνεκτικότητα του συνταγματικού κειμένου», ενώ συμπληρώνεται ότι: «Κρίθηκε ότι όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων αλλά πιθανόν δημιουργεί ερμηνευτικά προβλήματα για την εφαρμογή του σχετικού άρθρου στο μέλλον».

Το Άρθρο 5, παρ.2, όμως, του Συντάγματος, είναι ακριβώς αυτό, που διασφαλίζει για όλα τα πρόσωπα που ζουν στην Ελληνική επικράτεια, την προστασία τους, χωρίς διακρίσειςγια μία σειρά από λόγους (εθνικότητα, φυλή, γλώσσα και θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις). Αναφέρεται σε όλον τον πληθυσμό που διαβιεί στην χώρα μας, και ανάμεσα στους «όλους», αυτό που προτείνεται είναι η ρητή αναφορά – διεύρυνση που αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα και χαρακτηριστικά φύλου. Η διάταξη αυτή του Συντάγματος, ως εκείνη που διασφαλίζει προστασία από τις διακρίσεις, συνεπώς, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «τυχαία». Αποτελεί τον πυρήνα προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων όλων των προσώπων που ζουν στη χώρα μας.

Ακόμη πιο μεγάλη έκπληξη όμως προκαλεί η αναφορά σε «ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού» σε σύνδεση με τη συγκεκριμένη προτεινόμενη προς τροποποίηση συνταγματική διάταξη, που διασφαλίζει προστασία από τις διακρίσεις για όλους, εκτός και υπόρρητα εννοεί ότι οι ΛΟΑΤΚΙ άνθρωποι, πρέπει να εξαιρούνται των «όλων», δηλαδή του κοινωνικού συνόλου, ενώ βρίσκεται μακράν των παγίων αντιλήψεων που διέπουν τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης του Άρθρου 21 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στην παρ.2 του Άρθρου 5 του Συντάγματος, όχι μόνο δεν είναι διακηρυκτική όπως αναφέρεται, είναι απολύτως ουσιαστική, καθώς θέτει στο επίκεντρο της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών χωρίς διακρίσεις, όλους τους ανθρώπους που ζουν στη χώρα μας και διασφαλίζει τον ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αντίθετα η φράση της ανακοίνωσης του Κινήματος Αλλαγής: «Ο αγώνας κατά των διακρίσεων πρέπει να είναι συνεχής είτε σε θεσμικό είτε σε καθημερινό επίπεδο»,παραμένει να έχει διακηρυκτικό περιεχόμενο άνευ ουσίας, όταν αρνείται την διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους συνανθρώπους μας, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από ένα κόμμα που ανήκει στην οικογένεια του ευρωπαϊκού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η πρόταση αυτή στηρίζεται από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, εδώ και τουλάχιστον τρία χρόνια, ενώ σε κάθε εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Τρανς Μνήμης, τίθεται το σχετικό ερώτημα στο πάνελ των πολιτικών. Και τις τρεις τελευταίες χρονιές τα πρόσωπα που εκπροσώπησαν το Κίνημα Αλλαγής, απάντησαν ότι το βλέπουν θετικά –σε κάθε περίπτωση ποτέ δεν εκφράστηκαν αρνητικά, όπως ομοίως και ο εκπρόσωπος της ΝΔ, κύριος Καραγκούνης την τελευταία μας ημερίδα. Παρ’ όλα αυτά, τόσο το Κίνημα Αλλαγής, όσο και η ΝΔ, αρνούνται να υπερψηφίσουν την τροποποίηση αυτή.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος[2], και θα εξακολουθήσει να εργάζεται για την προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών σε όλα τα πεδία της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής.




Δες και αυτό!