Απαγχόνισαν έναν άνδρα στο Ιράν με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας

29/01/2019
από

Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν δημοσίως έναν 31χρονο άνδρα με την κατηγορία της ομοφυλοφιλίας.


Ο άγνωστος άνδρας, ηλικίας 31 ετών, εκτελέστηκε με απαγχονισμό στις 10 Ιανουαρίου στην πόλη Καζερούν, καθώς κρίθηκε ένοχος για βιασμό και απαγωγή δύο ανδρών.

Οι αρχές που ελέγχουν το κράτος ISNA ισχυρίστηκαν ότι ο 31χρονος απήγαγε δύο 15χρονα αγόρια, που στη συνέχεια τα βίασε. Οι ιρανικές αρχές, ωστόσο, επιβάρυναν τον κατηγορούμενο με νόμους, που αφορούσαν την ομοφυλοφιλία, όχι την παιδεραστία.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, το άτομο που έχει τον ενεργητικό ρόλο σε μια συναινετική ομόφυλη σεξουαλική πράξη, τιμωρείται με 100 φορές μαστιγώματος, ενώ για το άτομο που έχει τον παθητικό ρόλο η τιμωρία είναι ο θάνατος. Ωστόσο, εάν το άτομο εκείνο που είχε τον ενεργητικό ρόλο καταδικαστεί για βιασμό, τότε έρχεται εκείνο αντιμέτωπο με τη θανατική ποινή, ενώ το άτομο που είχε τον παθητικό ρόλο αυτόματα κηρύσσεται αθώο.

Οι ακτιβιστές αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ιρανική κυβέρνηση ενήργησε ασυνήθιστα γρήγορα.

Ο άνθρωπος καταδικάστηκε και για απαγωγή και βιασμό, πράγμα που οδηγεί σε δύο επακόλουθα:

1ον: Λόγω της ποινής της απαγωγής, έπρεπε πρώτα να περάσει πρώτα 15 χρόνια στη φυλακή, γιατί στο Ιράν, οι εγκληματίες που αντιμετωπίζουν πολλαπλές ποινές, εκτίουν πρώτα την «ελαφρύτερη» ποινή τους και μάλιστα, με τον καιρό, οι δικηγόροι μπορούν ακόμη και να απαλλάξουν τους πελάτες τους από τη θανατική ποινή.

2ον: Λόγω της ποινής για βιασμό, αυτόματα αθωώνονται εκείνοι που είχαν παθητικό ρόλο κατά την ομόφυλη σεξουαλική πράξη.

Οι συνήγοροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η κυβέρνηση εκτέλεσε τον κατηγορούμενο πριν ακόμη τεθούν ερωτήσεις σχετικά με την υπόθεση.

Ο Ιρανός δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Mehri Jafari, δήλωσε στο Gay Star News:

«Δεν πιστεύουμε ότι η δίκη είναι δίκαιη» . Ο τρόπος λειτουργίας του δικαστικού συστήματος του Ιράν δεν δίνει τη δυνατότητα στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στους δικηγόρους να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με την υπόθεση: «Η ομοφυλοφιλική κοινότητα πρέπει να αντιδράσει και να διευκρινίσει, ότι αυτή η υπόθεση δεν είναι μια υπόθεση, που έχει σχέση με την ομοφυλοφιλία» , υπογράμμισε ο Jafari προσθέτοντας:

«Πρόκειται για τη φήμη της ομοφυλοφιλικής κοινότητας. Οι ομοφυλόφιλοι δεν είναι ούτε απαγωγείς ούτε βιαστές ούτε παιδόφιλοι. Στο Ιράν, είναι απολύτως σημαντικό να το διευκρινίσουμε αυτό, γιατί υπάρχει τεράστια προκατάληψη. Ο κίνδυνος είναι πολύ πραγματικός» .

Να μην ξεχνάμε ότι μία αναφορά των WikiLeaks του 2008 είχε αποκαλύψει, ότι το Ιράν εκτέλεσε «μεταξύ 4.000 και 6.000 ομοφυλόφιλων και λεσβιών» από το 1979.




Δες και αυτό!