Γιώργος Καρκάς: “Η κατηγορία που με βαραίνει έχει ομοφοβικό υπόβαθρο”

29/03/2019

Πριν λίγες εβδομάδες έγινε μια συνέντευξη τύπου για την υπόθεση του Γιώργου Καρκά. Στόχος της συνέντευξης ήταν να επισημανθεί η ακραία ομοφοβική συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση του. Ο ίδιος εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού με δικαστική παραγγελία για την κατηγορία του βιασμού και της κατοχής (μικροποσότητας) ναρκωτικών ουσιών προς ιδία χρήση και μετά την άρνηση του εισαγγελέα για διακοπή της κράτησης, αφού ο βιασμός δεν προκύπτει ούτε από την εξέταση DNA ούτε την τοξικολογική. Ο Γιώργος μας μίλησε μέσα από τη φυλακή για το ομοφοβικό υπόβαθρο της κατηγορίας του και για τη δημόσια διαπόμπευση που υφίσταται ο ίδιος και το περιβάλλον του.

Aς ξεκινήσουμε με την πρόσφατη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Ριάλτο με θέμα την ακραία ομοφοβική συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών που χειρίζονται την υπόθεση σου. Ένα σχόλιο γι΄αυτό;

Δεν έχω λόγια. Είμαι πολύ συγκινημένος. Γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν άνθρωποι που έχουν τη στοιχειώδη αντίληψη και που προσπαθούν να λάμψει η αλήθεια.

Πώς προκύπτει αυτή η ομοφοβική συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών;

Προκύπτει από αυτά ακριβώς που έχουν γραφτεί στο πόρισμα του εισαγγελέα και στο οποίο βασίζεται η προφυλάκισή μου. Ο εισαγγελέας θεωρεί ότι είναι δυνατόν να έχω ασελγήσει ή βιάσει αυτό τον άνθρωπο, επειδή επισκέφθηκα ένα sex shop παίρνοντας κάποια σεξουαλικά βοηθήματα σε συνδυασμό με την πρόταση που – όπως υποστηρίζει – έκανα στον ταξιτζή, να πάμε σε ένα πάρκο γνωριμίας ομοφυλόφιλων. Αυτή τη συμπεριφορά αναγνωρίζει ως παρεκκλίνουσα. Δηλαδή, αν είχαμε πάει σε κάποιον άλλο χώρο, σε κάποιον οίκο ανοχής για παράδειγμα, δε θα υπήρχε πρόβλημα. Επίσης, το ίδιο εισαγγελικό πόρισμα κουμπώνει και συνδυάζει κάποιες αναζητήσεις ταξί που είχα στις αρχές του 2017, οι οποίες όπως είχα αναφέρει και δημόσια είχαν γίνει για άλλους λόγους. Η λογική του πορίσματος είναι η εξής: Είχα πολλές αναζητήσεις ταξί, άρα έψαχνα οδηγό ταξί για να ικανοποιήσει τη σεξουαλική μου ορμή, άρα τον βίασα. Κάτι τύπου, ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι. Αυτό λέει το πόρισμα.

Οπότε το ομοερωτικό στοιχείο, ότι δηλαδή μιλάμε για άτομα του ίδιου φύλου, θεωρείται από το πόρισμα ενοχοποιητικό στοιχείο;

Χωρίς αμφιβολία. Όταν θεωρείται ύποπτο ότι έχεις πάει σε sex shop με ένα άτομο του ίδιου φύλου και όχι του αντίθετου, όταν η σεξουαλική σου ταυτότητα θεωρείται ως ένα χαρακτηριστικό ύποπτο για βιασμό, αυτό δε σημαίνει;

Η προφυλάκισή σου συνοδεύτηκε και από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων σου; Γνωρίζεις γιατί έγινε αυτό;

Γιατί υπάρχει μια έντονη και ηλίθια προκατάληψη στον τρόπο διαχείρισης της υπόθεσης και που μπορείς εύκολα να αναγνωρίσεις από την ίδια τη σύλληψή μου. Επίσης, γιατί δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας. Θέλω να πω μόνο ένα πράγμα. Με συνέλαβαν, δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία μου και μετά από 25 μέρες βγήκαν οι απαντήσεις των τοξικολογικών και των DNA και ήταν όλα καθαρά. Αν όμως εγώ, δεν ήμουν ηθοποιός και γενικά αυτός που είμαι και δεν είχα τη δυνατότητα να αξιοποιήσω καλύτερα τα μέσα και να πάρει η υπόθεση αυτές τις διαστάσεις… αν ήμουν δηλαδή κάποιος άλλος, και έτρωγα όλη αυτή την άδικη διαπόμπευση και είχα φουντάρει, τι θα έκαναν;

Η δημοσιοποίηση αυτή πήρε χαρακτηριστικά διαπόμπευσης, αφού πολλά μέσα αναπαρήγαγαν την είδηση με κακοποιητικό και στιγματιστικό τρόπο. Πέρα από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σου έχει δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στη φυλακή;

Αν και δεν έχω αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, σε βάζει σε μια διαδικασία μόνιμης εγρήγορσης. Γιατί ενώ εσύ δεν ξέρεις για ποιον λόγο οι άλλοι είναι μέσα, όλοι γνωρίζουν για εσένα.

Στην ερώτηση “τι έγινε εκείνη την ημέρα;”, τι απαντάς;

Εκείνη την ημέρα είχα σταματήσει μετά από δύο μέρες συνεχούς χρήσης ουσιών. Είχα μιλήσει με έναν φίλο μου, με τον οποίο είχαμε κανονίσει να βρεθούμε. Απλώς, επειδή έχει έναν δικό του άνθρωπο στο νοσοκομείο, είχαμε πει ότι θα βρεθούμε σίγουρα αλλά η ώρα της συνάντησής μας ήταν κάπως ρευστή.

Ήταν τότε που κάλεσες το ταξί, μέσω της εφαρμογής;

Ναι, αφού είχα χρόνο το κάλεσα για να πάω σε ένα sex shop και να πάρω κάποια σεξουαλικά βοηθήματα για το ραντεβού αλλά και γενικότερα. Μπαίνοντας στο ταξί, ο οδηγός με ρώτησε που πάω και εγώ του είπα ένα μέρος κοντά στην Ομόνοια, σε ένα σεξ shop κλπ. Λόγω της φύσης του μαγαζιού άνοιξε και μια σχετική κουβέντα. Η κουβέντα αυτή είχε να κάνει με -γενικού περιεχομένου- σεξουαλικές περιπέτειες που είχε ο καθένας από εμάς. Φυσικά, όχι με στόχο να γίνει κάτι μεταξύ μας. Φτάνοντας στο sex shop, τον ρώτησα αν θα με περιμένει να ψωνίσω – με ανοιχτό το ταξίμετρo – ή θα φύγει και εγώ να πάρω άλλο ταξί. Μου απάντησε ότι θα με περιμένει. Έκανα περίπου 20 λεπτά στο sex shop κι άλλα 10 στο δίπλα μαγαζί για να πάρω ένα μπουφάν. Συνολικά μισή ώρα εκτός ταξί. Όταν γύρισα, συνειδητοποίησα ότι είχε κλείσει το ταξίμετρο. Όταν ρώτησα γιατί το είχε κλείσει, μου απάντησε πως γνωρίζει τις διαδρομές και να μην αγχώνομαι.

Τι έγινε στη συνέχεια;

Επειδή είχα σταματήσει πρόσφατα τη χρήση και πεινούσα αρκετά, του ζήτησα να με πάει στο βρώμικο στο Μοναστηράκι, στην οδό Σαρρή. Στο ενδιάμεσο της διαδρομής κι ενώ είχε προηγηθεί η κουβέντα περί σεξουαλικών κλπ, άρχισε να μου κάνει ερωτήσεις τύπου: “τι δουλειά κάνεις;” “τι πήρες από το sex shop;”, “έδωσες πολλά χρήματα;” . Ήταν σαν να προσπαθούσε να μάθει το Ε9 μου. Όταν φτάσαμε κατέβηκε κι αυτός για να πάει τουαλέτα και για να πάρει κάτι να φάει. Έρχεται το δικό μου σάντουιτς, έρχεται μετά από κάποια ώρα το δικό του και κάθεται να το φάει. Εγώ επειδή δεν είχα κάτι να με πιέζει χρονικά και με κλειστό ταξίμετρο δεν είχα πρόβλημα μ΄αυτό. Σε κάποια φάση πήγα να πάρω τα τσιγάρα μου από το ταξί, τα έψαχνα λίγο νευρικά είναι η αλήθεια μαζί με τα πράγματα από το sex shop, τον σάκο μου, τα πορτοφόλια μου και το μπουφάν που είχα στριμωγμένα στα πόδια μου. Εκεί θεωρώ ότι άνοιξε το popper που είχα μαζί μου. Λόγω του ατσούμπαλου ψαξίματος. Δεν τα βρίσκω τελικά και γυρίζω στο μαγαζί. Τελειώνει το φαγητό του και επιστρέφουμε στο ταξί, συνεχίζοντας την κουβέντα.

Στο πάρκο πώς βρεθήκατε;

Μέτα το φαγητό στο Μοναστηράκι του ζήτησα να με πάει Μεταξουργείο. Είχα σκοπό να σταματήσω την κούρσα και να περιμένω τον φίλο μου. Να κάτσω κάπου να πιω κάτι να τον περιμένω. Κάποια στιγμή ανοίγουμε συζήτηση για τον Βοτανικό. Μιλήσαμε για την περιοχή και για ένα συγκεκριμένο μέρος γνωριμιών. Με ρώτησε αν έχω πάει κλπ. Αποφασίσαμε να πάμε. Φτάσαμε στο σχετικό παρκάκι και βγήκαμε από το ταξί. Ήρθε ένας με ένα μπεζ μπουφάν και μας έπιασε την κουβέντα. Μιλήσαμε και οι δύο. Με ξάφνιασε μάλιστα η άνεση του ταξιτζή. Κάποια στιγμή πρότεινε αυτός με το μπεζ μπουφάν, να κάνουμε κάτι οι 3 μας. Εγώ του είπα “άστο ρε φίλε” και μετά αυτός έφυγε. Μετά είπα εγώ στον ταξιτζή ότι πάω μια βόλτα να δω τι παίζει. Το σκεπτικό της βόλτας είναι “πάμε να δούμε τι παίζει και φεύγουμε”. Συγκεκριμένα, τον ρώτησα: “Έρχεσαι; και μου απάντησε “άντε να έρθω”. Ξαναπετύχαμε τον τύπο με το μπεζ μπουφάν, που ήταν με κάποιους άλλους και πιάσαμε την κουβέντα – κι ο ταξιτζής. Συνεχίζοντας τη βόλτα κάποια στιγμή έχασα τον ταξιτζή. Εδώ να πω πως όλα μου τα πράγματα είχαν μείνει στο ταξί. Μόνο το κινητό μου είχα μαζί μου. Στο τέταρτο που άρχιζα να τον ψάχνω, γιατί φοβήθηκα να μην φύγει με τα πράγματά μου, τον πήρα τηλέφωνο που το είχα μέσω της εφαρμογής. Δεν το σήκωσε και με πήρε πίσω μετά από 7 λεπτά, λέγοντάς μου ότι είχε επιστρέψει στο ταξί. Συνολικά ήταν μισή ώρα η όλη βολτίτσα, από τα οποία τα πρώτα 10 λεπτά ήμασταν μαζί. Επέστρεψα κι εγώ στο ταξί. Ήταν εκεί. Δεν θυμάμαι να κοιμήθηκε πουθενά καθ’όλη τη διάρκεια των 3 ωρών που ήμασταν μαζί. Μπήκα, μέσα στο ταξί ενώ μιλούσα στο viber με τον φίλο που είχαμε κανονίσει. Είπαμε να βρεθούμε σε 10 λεπτά. Πάνω στο 10λεπτο αυτό εγώ κοιμήθηκα και ξύπνησα στο Ιπποκράτειο.

Τι έγινε όταν ξύπνησες;

Θυμάμαι να γίνεται ένας πανικός από κόσμο, κάποιοι να προσπαθούν να με βάλουν επάνω σε ένα φορείο να εξεταστώ κι έναν ταξιτζή να φωνάζει: “Αλήτες τι μου κάνετε”. Δεν μπορούσα να καταλάβω. Ξαφνικά, εκεί που εγώ είχα συνέλθει και τους ζητούσα να με αφήσουν να φύγω, είδα ένα περιπολικό πίσω από το ασθενοφόρο. Ήρθαν οι αστυνομικοί, μου έψαξαν τα πράγματα και με συνέλαβαν. Χωρίς να ξέρω τον λόγο. Από ό,τι έμαθα, ο ταξιτζής, όσο εγώ ήμουν αναίσθητος στο προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, φώναζε στους γιατρούς “σώστε το παιδί”. Μόλις εγώ άρχισα να ξυπνάω τότε άρχιζε να φωνάζει: “τι μου κάνετε αλήτες;”. Πιθανότατα φοβήθηκε για το τι θα έλεγα για τη βολτούλα, την κουβεντούλα, για το πάρκο, για την 3ωρη απλήρωτη κούρσα κλπ. Εκεί κολλάει “το αλήτη τι μου έκανες”. Η διαφορά στη συμπεριφορά του είχε να κάνει με το ότι εγώ ξύπνησα. Πανικοβλήθηκε και εκεί ήταν που ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι του έριξαν κάτι στο καφέ.

Τι έγινε τελικά μ΄αυτό τον καφέ;

Σκηνές απείρου κάλλους. Τον καφέ δεν τον πήρε κανείς. Καφές υπήρχε στο ταξί, τον οποίο δεν πήρε η αστυνομία από παράλειψη, παρότι ο καφές χρησιμοποιείται ως στοιχείο στο εισαγγελικό πόρισμα. Φυσικά οι αστυνομικοί το δικαιολόγησαν, βαπτίζοντας την παράλειψη “απόφαση κατόπιν σκέψης”, υποστηρίζοντας ότι δεν τον πήραν, επειδή ήταν άδειος. Φυσικά θα μπορούσα να διαπιστωθεί και από το άδειο ποτήρι αν υπήρχαν ουσίες στον καφέ.

Θεωρείς ότι οι παραλείψεις αλλά και η μη σωστή ενημέρωση των αρχών, σχετικά με τη δραστικότητα ουσιών, όπως το Popper, έχει να κάνει με την κράτησή σου;

Φυσικά, αφού φαίνεται να αναγνωρίζουν το Popper ως το σούπερ ναρκωτικό που δεν ανιχνεύεται και που μπορεί να οδηγήσει στον βιασμό. Ας ρωτήσουν και ας πληροφορηθούν για το ότι μιλάμε για ένα απλό σκεύασμα νόμιμο σε πολλές χώρες. Υπάρχει ηλιθιότητα παντού και κακή πληροφόρηση. Αυτό φούσκωσε αρκετά την επικινδυνότητα.

Πώς εξηγείς εσύ τη συμπεριφορά του ταξιτζή;

Έχει να κάνει με την αποποίηση της οποιασδήποτε ευθύνης. Θέλει να περάσει ότι δε έκανε τίποτα με τη θέλησή του, ότι δεν κουβέντιασε περί σεξουαλικών, ότι δεν είπε ποτέ ότι πηγαίνει και με άνδρες και με γυναίκες, ότι ίσως δεν μπαλαμουτιάστηκε με κάποιον. Πιστεύω πως στόχος του ήταν να αποποιηθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να εκθέσει τη σεξουαλικότητά του. Γι αυτό μιλάμε. Ποτέ δεν αρνήθηκα ότι κοιμήθηκα μέσα στο ταξί, ότι δεν τον πλήρωσα και ότι του προκάλεσα μια μεγάλη αναστάτωση. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί το να μπεις στη φυλακή και να βγουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία σου με το στίγμα του βιαστή.

Σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα υπόθεση;

Έχουμε προσβάλλει το εισαγγελικό πόρισμα που με κράτησε προφυλακισμένο. Έχουμε προσφύγει στο συμβούλιο με νέα στοιχεία και θαρρώ ότι η αποφυλάκιση μου θα γίνει σύντομα γιατί με τα νέα στοιχεία καταρρίπτεται και οποιαδήποτε υπόνοια εναντίον μου. Περιμένουμε την απάντηση του συμβουλίου.

Ξέρουμε ότι από την πρώτη στιγμή ότι η οικογένεια σου, βρίσκεται στο πλευρό σου…
Η στήριξη αυτή είναι που με κράτησε όρθιο και μου δίνει τη δύναμη να συνεχίζω και να παλεύω μέχρι σήμερα. Στην οικογένειά μου είμαστε αγαπημένοι, ειλικρινείς και συμπαγείς.

Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί περισσότερο – πέρα από την προφυλάκισή σου – στην υπόθεση;

Η ίδια η κατηγορία γιατί έχει ένα έντονο ομοφοβικό υπόβαθρο.

Συνέντευξη: Θανός Βλαχογιάννης, Βασίλης Θανόπουλος




Δες και αυτό!