Κάθε κουήρι που σέβεται την εαυτή της λατρεύει την αναρχική βασίλισσα Divine και τις ταινίες του John Waters που πρωταγωνιστεί.

Πρέπει να ήμουν 23 (1996) όταν είδα το “Female Trouble” σε μεταμεσονύχτια προβολή ενός καναλιού κι εθίστηκα. Η Divine ήταν η ενσάρκωση των φόβων της ετεροκανονικής μας κοινωνίας: “χοντρή”, “άσχημη”, “κακόγουστη”, “βρωμιάρα”, “ανώμαλη”. Βέβαια αργότερα ήρθε το “Hairspray”, η πρώτη πιο ποπ και “κανονική” ταινία του Waters που ξαναγυρίστηκε με το John Travolta στο ρόλο που έπαιξε η Divine, και φυσικά μετά από αυτό έχει παρουσιαστεί στο θέατρο από πολλούς θεατρικούς θιάσους ανά τον κόσμο.

Καιρός λοιπόν να ανέβει και σε ελληνικό θέατρο. Και ποιος διάσημος “κωμικός” θα παίξει τον περιβόητο ρόλο της Edna Turnblad; Ο “άνθρωπος” που έχει στηρίξει την καριέρα του σε πάσης φύσεως ρατσιστικά, ομοφοβικά, τρανσφοβικα, μισογύνικα αστεία που οι απαίδευτοι “Αίλλυνες” συνεχίζουν να στηρίζουν, παρόλο το κράξιμο που έχει φάει τελευταία από διάφορες μεριές.

Τι να πω, μόνο ντροπή για το Ακροπόλ και τη σκηνοθέτιδα Θέμιδα Μαρσέλλου, η οποία είμαι σίγουρη ότι δεν έχει καμία επαφή με την κουήρ κουλτούρα, απλά θέλει να σερβίρει ένα ακόμα σκουπίδι στις μάζες και να βγάλει κάνα ευρουλάκι.

Και δεν είναι μόνο αυτό: η ταινία έχει ένα αντιρατσιστικό μήνυμα και έχει πολλούς μαύρους χαρακτήρες. Ανυπομονώ να δω πως ακριβώς θα παιχτούν αυτοί οι ρόλοι. Θα προσληφθούν μαύροι ηθοποιοί; Ναι καλά, ας ετοιμαστούμε για ένα πανδαιμόνιο blackface και λοιπών προσβολών, που μόνο στη Γελάδα μας ξέρουμε να κάνουμε τόσο καλά.

Υ.Γ: Πριν λίγο μου έστειλαν το άρθρο του Antivirus που με προτείνει πρώτη στη λίστα του να αντικαταστήσω τον Σεφερλή. Μεγάλη μου τιμή αλλά θα αρνηθώ. Η Divine είναι κάτι ιερό για μένα και θα προτιμούσα να μη γίνονται κακές προσπάθειες να αναπαράγουμε cult αριστουργήματα, γιατί κάνουμε κακό όχι μόνο στις εαυτές μας, αλλά και στις νεότερες γενιές που μεγαλώνουν χωρίς original αναφορές.

Φιλάκια honey!!

Kangela Tromokratisch, Drag Queen

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. καλημέρα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, Θυμώνω κι ολας . Η Divine για εμένα -μια ετερόφυλη γυναίκα – υπήρξε σύμβολο ανατροπής. Η Divine και όλη η αισθητική των ταινιών Pink Flamingos επηρέασε βαθειά την καλλιτεχνική μου πορεία και έμπνευση. Δεν υπάρχει καλλιτεχνική αστυνομία, αλλά εδώ υπάρχει ένα ηθικό basta . Φτάνει πια με τα φράγκα, φτάνει πια αυτή η αγοραία αντίληψη για την τέχνη. φτάνει πια η εκμετάλλευση ιδεών,ανθρώπων, σχημάτων, στάσεων ζωής για τα φράγκα…..

Comments are closed.