Κι όμως η Αθήνα έχει τη δική της ομάδα queer χορού

11/01/2019

Χωρίς αμφιβολία ο χορός αποτελεί την πιο διασκεδαστική και ίσως την πιο αποτελεσματική μορφή εκγύμνασης. Τι γίνεται όμως όταν ο χορός και τα διάφορα είδη του επαναστατούν απέναντι στους καβαλιέρους και τις ντάμες, διεκδικώντας έναν σαφή queer χαρακτήρα; Ο δάσκαλος χορού και εμπνευστής των Rainbow Dancers, Δημήτρης Κοκκώνης μάς ξεναγεί στον κόσμο του “queer dancing”.

 

O Δημήτρης Κοκκώνης

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χορός αποτελεί έναν σημαντικό τρόπο έκφρασης και έναν καλό τρόπο για να γυμνάσουμε το σώμα μας και να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. “Αποδεδειγμένα αποτελεί ένα πάρα πολύ καλό μέσο εκγύμνασης. Αυτό όμως που κάνει τον χορό να ξεχωρίζει είναι ότι σε βοηθά να βελτιώσεις – πέρα από τη φυσική σου κατάσταση- διάφορες ικανότητες, όπως η αντίληψη του χώρου και ο αρμονικός συντονισμός των κινήσεών σου. Με τον χορό βελτιώνεις τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι και χειρίζεσαι το σώμα σου.” Κάτι που ενισχύει θετικά την αυτοεικόνα μας, κάνοντάς μας σαφώς πιο χαρούμενους.

Τι συμβαίνει όμως με τα είδη του χορού, που οι ακόλουθοί τους δομούνται σε ζευγάρια και που μπαίνει το queer στοιχείο; “Πέρα από τα πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με την αυτοεικόνα μας, ο χορός μπορεί να προσφέρει πολλά και στη βελτίωση των κοινωνικών μας δεξιοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λάτιν χοροί – τους οποίους διδάσκω και εγώ. Τα είδη αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με ζευγάρια. Βασίζονται στην επικοινωνία και στη σωματική επαφή”, μας εξηγεί ο Δημήτρης επισημαίνοντας ότι “όλα αυτά συναινούν στο να γίνει ο χορός μια συνολική εμπειρία εκγύμνασης, με πλεονεκτήματα τόσο στη φυσική όσο και στην ψυχολογική κατάσταση το ατόμου”. Δυστυχώς όμως τα είδη αυτά του χορού έχουν ενσωματώσει αρκετά στερεότυπα γύρω από την ταυτότητα φύλου των ατόμων, καθορίζοντας το ποιος πρέπει να κάνει τι. “Προσπαθώ να διδάσκω όλους τους λάτιν χορούς, με έναν τρόπο που δεν θεωρείται ο κλασικός. Δυστυχώς ακόμα και σήμερα υπάρχει αυτή η στερεοτυπική αντίληψη διδασκαλίας που περιορίζεται σε συγκεκριμένους ρόλους που υπαγορεύονται από τα φύλα. Εδώ ακριβώς μπαίνει και το queer κομμάτι. Γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το να μπορεί ένα αγόρι να χορεύει με ένα άλλο αγόρι ή ένα κορίτσι με ένα άλλο κορίτσι. Έχει να κάνει με το να σταματήσουν να υπάρχουν οι στενοί ρόλοι άνδρας – γυναίκα, δυνατός – αδύναμος, κυρίαρχος και υποτακτικός. Δεν υπάρχουν ντάμες και καβαλιέροι, απλά άτομα που έχουν τη διάθεση να μάθουν να χορεύουν. Αυτό είναι που ονομάζουμε queer dancing”.

H ομάδα στο Pride της Αθήνας

Κάτι για το οποίο ο ίδιος είναι κατηγορηματικός, αφού όπως μας ξεκαθαρίζει απευθύνεται σε όλα τα φάσματα και δε θέτει κανέναν περιορισμό. “Μιλάμε για έναν προσωπικό τρόπο έκφρασης και απευθύνεται σε όλα τα άτομα. Όλα τα άτομα μπορούν να μετέχουν αρκεί να υπάρχει η θέληση και το σωστό πλαίσιο. Είτε μιλάμε για queer ταυτότητες είτε για ΑμεΑ ή για το οτιδήποτε. Δεν υπάρχουν περιορισμοί. Η μοναδική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος, το λεγόμενο safe space, στο οποίο το εκάστοτε άτομο θα αισθανθεί ασφαλές και άνετο για να εκφραστεί”.

Κλείνοντας, ο Δημήτρης προσκαλεί κάθε άτομο να μπει στον κόσμο του queer dancing. “Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγικό, αφού στο τέλος καταλήγεις ένας πιο χαρούμενος και πιο ευτυχισμένος άνθρωπος. Η σωματική σου κατάσταση βελτιώνεται, το ίδιο και οι κοινωνικές σου δεξιότητες. Η αυτοπεποίθησή σου ανεβαίνει και εκπαιδεύεσαι ως προς τον σεβασμό στο διαφορετικό. Τέλος μαθαίνεις μουσική και συντονισμό”.


iNFO

Rainbow Dance

Τα μαθήματα του Rainbow Dance για την χορευτική χρονιά 2019-2020 θα ξεκινήσουν από τον Οκτώβριο με μια ολόκληρη εβδομάδα δωρεάν μαθημάτων για τους καινούριους μαθητές. Στα δωρεάν μαθήματα μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τα πολλά είδη χορού που διδάσκονται και να επιλέξει αυτό που του ταιριάζει καλύτερα ανάμεσα σε Latin, Tango, Salsa, Bachata και φυσικά το τμήμα χορογραφιών. Μια καινούργια χρονιά γεμάτη προοπτικές για show, party και νέες φιλίες ξεκινά. Μην χάσεις την ευκαιρία να γίνεις και εσύ ένας Rainbow Dancer.

Αγάθωνος 6 & Βύσσης, Μοναστηράκι
rainbowdance.gr, (+30) 6984 265 175, [email protected]

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!