Γιατί οι ασφαλιστές γυρίζουν την πλάτη στους ΛΟΑΤΚΙ+ πελάτες τους

08/01/2019
από

Ποια ομάδα είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσει ασφάλιση; Εικοσάρηδες σε μπάτσελορ στη Βαρκελώνη; Δεκαεννιάχρονοι που οδηγούν απρόσεκτα; Όχι, είναι η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Υπάρχει μια μαζική δυσπιστία των ασφαλιστών προς την κοινότητα, με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να έχουν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να μην αποκτήσουν ασφάλιση. Πολλοί πιστεύουν πως δεν θα αποκτήσουν ποτέ και ειδικά ασφάλιση ζωής. Νιώθουν τόσο στερημένοι αυτού του δικαιώματος, που δεν προσπαθούν καν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ένας διευθυντής μάρκετινγκ μίας μεγάλης ασφαλιστικής εταιρείας, όταν η επιδημία του HIV / AIDS ήταν σε έξαρση και οι ασφαλιστές ήταν αποφασισμένοι να αποφύγουν οποιαδήποτε τους ομοφυλόφιλους άνδρες ως πελάτες, ισχυριζόταν πως ήταν πολύ εύκολο να τους εντοπίσουν. Εάν η αίτηση προερχόταν από έναν μεσήλικα, πωλητή αντικών, ο οποίος έχει Volvo, τότε ήταν προφανές. Ποιος να το έλεγε πως τα Volvo θεωρούνταν τα αμάξια των ομοφυλόφιλων.

Αξίζει επίσης να υπενθυμίσουμε πως τότε ο ασφαλιστικός κλάδος αύξησε τα ασφάλιστρα για την κάλυψη ζωής παγκοσμίως. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, οι επιστήμονες προέβλεπαν ότι το αθροιστικό σύνολο των περιπτώσεων HIV στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τις 300.000 μέχρι το 1992. Ευτυχώς, αυτές οι προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες. Παράλληλα, οι ασφαλιστές θησαύριζαν.

Παρά τις σημαντικές βελτιώσεις, εντοπίζουμε ακόμη μελανά σημεία. Η πολιτική ασθένειας κάποιας ασφαλιστικής δεσμεύεται πως θα πληρώσει για τη διάγνωση του HIV, αλλά μόνο αν η λοίμωξη αποκτήθηκε «αθώα» – μέσω εργασίας, σεξουαλικής επίθεσης ή μετάγγισης αίματος. Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά από τις σκοτεινές ημέρες της έξαρσης του AIDS – το 1990 προκάλεσε το 61% όλων των θανάτων ανδρών ηλικίας 25-44 ετών στο Σαν Φρανσίσκο – φθάσαμε στο σημείο όπου όσοι λαμβάνουν τα πλέον πρόσφατα φάρμακα για τον HIV έχουν φυσιολογικό προσδόκιμο όρο ζωής. Εντούτοις, μέσα σε ιστοσελίδα ασφαλιστικής, ενώ δεν υπάρχει ερώτηση σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αναφέρεται ωμά πως προς το παρόν απορρίπτονται οι υποψήφιοι με AIDS ή όσοι έχουν μολυνθεί από τον HIV.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλοί άνθρωποι οι οποίοι ζουν με τον HIV έχουν σχεδόν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, καθώς και την τεράστια επιτυχία του PrEP – το οποίο, όταν χρησιμοποιείται καθημερινά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης HIV από σεξουαλική επαφή περισσότερο από 90% – αντιλαμβανόμαστε πως ήρθε η ώρα για τις ασφαλιστικές να επανεξετάσουν τις απορρίψεις λόγω λοίμωξης από τον ιό HIV. Αν και υπάρχει ασφαλιστική πολιτική η οποία καλύπτει πολλές ιατρικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου και του HIV, χωρίς αυτόματες αυξήσεις, δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη μια πολιτική ασφάλισης ζωής που να καταργεί πραγματικά τις διακρίσεις προς την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Θοδωρής Καφάσης




Δες και αυτό!