Νέα έκθεση της Φρίντα Κάλο στο Μουσείο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης

07/01/2019
από

Για πρώτη φορά τα προσωπικά αντικείμενα της ζωγράφου Φρίντα Κάλο με καταγωγή από το Μεξικό ταξιδεύουν για τις ΗΠΑ.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της ζωγραφικής της είναι η κυριαρχία των έντονων χρωμάτων, ενώ το στιλ της είναι επηρεασμένο τόσο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, όσο κι από επιδράσεις από ευρωπαϊκά ρεύματα, όπως ο ρεαλισμός, ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός.

Η έκθεση έχει τον τίτλο: “Appearances Can Be Deceiving ακολουθώντας τον τίτλο ενός από τα έργα της. Σε αυτό η Κάλο “έκανε ορατή την αναπηρία της, που οι εντυπωσιακές φούστες και μπλούζες της κάλυπταν.” 

Αυτή η έκθεση έρχεται σε μία πολύ σημαντική χρονική στιγμή. “Σήμερα, που είναι κρίσιμο το να χτιστούν πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ των ΗΠΑ και του Μεξικού” , σχολίασε η curator της έκθεσης Anne Pasternak.

Η Κάλο αποτελεί ακόμη σύμβολο φεμινισμού, καθώς είχε μιλήσει ανοιχτά για τον αμφισεξουαλικό της σεξουαλικό προσανατολισμό κι έγινε γνωστή για τα αυτοαναφορικά της πορτρέτα.

Η έκθεση θα φιλοξενήσει πίνακες, προσχέδια, φωτογραφίες, ταινίες και προσωπικά αντικείμενα της Κάλο από τις 8 Φεβρουαρίου 2019.

Μετά τον θάνατό της το 1954, όταν ήταν μόλις 47 ετών, ο σύζυγός της, Ντιέγκο Ριβέρα, που ήταν κι εκείνος Μεξικανός ζωγράφος, γνωστός κυρίως για τις μεγάλες τοιχογραφίες του, σε δημόσια κτίρια στο Μεξικό, αλλά και σε κτίρια στις ΗΠΑ, είχε κρατήσει κλειδωμένα τα προσωπικά τους αντικείμενα στο Γαλάζιο Σπίτι (La Casa Azul, πρόκειται για το σπίτι της που πλέον είναι μουσείο) και κανείς δεν τα είχε αγγίξει, μέχρι και 50 χρόνια από τον θάνατο του Ριβέρα (1957), όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου.

“Περισσότερα από 100 προσωπικά αντικείμενα της Κάλο, από προσχέδια παραδοσιακών Μεξικάνικων φορεσιών, μέχρι σύγχρονα κοσμήματα, καθώς και μερικές από τις ζωγραφισμένες στο χέρι κορσέδες και αξεσουάρ που χρησιμοποίησε η καλλιτέχνιδα κατά τη διάρκεια της ζωής της κάνουν το ντεμπούτο τους στις ΗΠΑ. Δίνεται φως σε πτυχές της ζωής και της δημιουργικότητας μίας από τις πιο δημοφιλείς καλλιτέχνιδες του εικοστού αιώνα, μέσα από αυτά τα αντικείμενα, που απεικονίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Κάλο δημιούργησε την εμφάνισή της και διαμόρφωσε την προσωπική και δημόσια ταυτότητά της για να αντικατοπτρίζει την πολιτιστική της κληρονομιά και τις πολιτικές της πεποιθήσεις.”

Η έκθεση “Appearances Can Be Deceiving” θα διαρκέσει μέχρι και τις 12 Μαΐου του 2019.

Αν βρεθείτε στη Νέα Υόρκη θα είναι μία μοναδική εμπειρία, που δεν πρέπει να χάσετε!




Δες και αυτό!