Αντιδράσεις για τον νόμο της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου της Γερμανίας

02/01/2019
από

Τα καλά νέα είναι ότι τέθηκε σε ισχύ ένας νόμος στη Γερμανία, ο οποίος αναγνωρίζει νόμιμα τους ανθρώπους, που αυτοπροσδιορίζονται ως προς το φύλο τους, εκτός του διπόλου άνδρας-γυναίκα.

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη (1 Ιανουαρίου), αφού εγκρίθηκε από το γερμανικό κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2018.

Πρακτικά, τα άτομα, που δεν αυτοπροσδιορίζονται ούτε ως άνδρες ούτε ως γυναίκες, μπορούν πλέον να καταχωρηθούν ως «diverse» στα επίσημα έγγραφα.

Από το 2013, η Γερμανία επέτρεψε στους πολίτες της, που δεν αυτοπροσδιορίζονται ως άνδρες ή γυναίκες, να απαλλαγούν από την καταχώριση του φύλου τους.

Ωστόσο, το 2017 το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε ότι η μη αναγνώριση των τρανς ανθρώπων συνιστούσε άρνηση των βασικών δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ένα ποσοστό μεταξύ 0,5% και 1,7% του παγκόσμιου πληθυσμού των ανθρώπων γεννιούνται με ίντερσεξ χαρακτηριστικά. Έτσι, η Γερμανία προχώρησε στην εν λόγω ρύθμιση, όπως κι άλλες χώρες του κόσμου.

Τον Ιούνιο, το συνταγματικό δικαστήριο της Αυστρίας ψήφισε νόμο, ο οποίος αναγνωρίζει τα δικαιώματα των τρανς ανθρώπων. Η Αυστραλία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς έχουν επίσης εισαγάγει μέτρα για τη βελτίωση των δικαιωμάτων των ατόμων της τρανς κοινότητας.

Πολλοί προοδευτικοί πολιτικοί και υποστηρικτές των δικαιωμάτων των LGBTI ατόμων στη Γερμανία χαιρέτισαν την κίνηση.

Όμως!

Τα ίντερσεξ άτομα, που επιθυμούν να εγγραφούν ως ίντερσεξ, χρειάζονται πιστοποιητικό έγκρισης από γιατρό. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων της τρανς κοινότητας της Γερμανίας, ο συγκεκριμένος νόμος, όχι μόνο δε διευκολύνει τη διόρθωση του φύλου στα επίσημα έγγραφα των τρανς ατόμων, αντίθετα, περίπλεκει περισσότερο τη διαδικασία και τα δυσκολεύει.

Ως εκ τούτου, οι επικριτές ισχυρίζονται ότι ο νόμος δεν κάνει αρκετά για να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των ίντερσεξ και τρανς ατόμων. Οι ακτιβιστές δήλωσαν ότι αυτή η διαδικασία είναι παρεμβατική και εξακολουθεί να βρίσκεται σε θεμελιώδη αντίθεση με τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.




Δες και αυτό!