Τι μπορεί να μας διδάξει η κοινότητα του BDSM για τη συναίνεση

21/12/2018
από

Στα ετεροκανονικά σενάρια πορνό, μια ενθουσιώδης συναίνεση είναι τόσο συχνή όσο ένας αληθινός γυναικείος οργασμός.

Ωστόσο, υπάρχει ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας που όντως ξέρει πώς να εξασκήσει την καταφατική συναίνεση και από το οποίο η γενικότερη κοινότητα θα μπορούσε να μάθει ένα ή δύο πραγματάκια: τους ενθουσιασμένους με το BDSM.

Όπως αποδεικνύεται, τα άτομα με “kinks” είναι αυτοί που τόσο καιρό έκαναν το σεξ σωστά. Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την FPA (Family Planning Association), φιλανθρωπική οργάνωση για την σεξουαλική υγεία, το 47% από τα 2.000 άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα, θεωρεί πως έχει τη δυνατότητα κάποιος να πάρει πίσω τη συναίνεση του εάν είναι ήδη γυμνός, και μόνο το 13% δήλωσε πως θα συζητούσε θέματα σχετικά με τη συναίνεση μαζί με τον σύντροφό του.

Πολλές φορές στις σεξουαλικές επαφές, η συναίνεση θεωρείται πως υπονοείται: σπάνια ζητείται και το σεξ συνεχίζεται, μέχρι κάποιος – συνήθως η γυναίκα- να πει όχι. Ωστόσο, στα BDSM σενάρια, μόνο ένα ξεκάθαρο, ενθουσιώδες και συνεχές “ναι” συνιστά συναίνεση. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της συνηθισμένης “όχι σημαίνει όχι” νοοτροπίας και της BDSM “ναι σημαίνει ναι” λογικής.

Μιλώντας με το Metro.co.uk, η σεξουαλική επιμορφώτρια, δημιουργός queer πορνό και πάροχος BDSM, Pandora Blake, εξηγεί πως η απουσία ενός ‘όχι’ δεν είναι αρκετή για να υπονοήσει συναίνεση. “Έχουμε εκπαιδευτεί από μικρή ηλικία να μην λέμε όχι,” μας λέει η Pandora. “Οι γυναίκες κοινωνικοποιούνται ώστε να είναι ευχάριστες στον κόσμο, και όταν συνηθίσεις να ευχαριστείς τον κόσμο, μπορεί να γίνει πολύ δύσκολο όχι μόνο το να λες όχι, αλλά και να έχεις επαφή με το τι πραγματικά θέλεις.”

 

Επειδή το BDSM είναι ένας όρος ομπρέλα που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πρακτικών, η Blake εξηγεί πως δεν μπορείς ποτέ να υποθέτεις τι θα αρέσει στον σύντροφό σου. “Όταν λες ‘μου αρέσει το BDSM’ δεν σημαίνει πως θα ξέρεις τι πράγματι αρέσει στο άλλο άτομο, και θα πρέπει να το συζητήσετε για να βρείτε εάν έχετε κάποια κοινά kinks. “Στο συνηθισμένο σεξ οι άνθρωποι νομίζουν ότι ξέρουν το σενάριο, και στην πραγματικότητα αυτό το σενάριο δεν δουλεύει για πολύ κόσμο, αλλά υπάρχει αυτή η υπόθεση πως γνωρίζουν τι είναι το σεξ.”

Στην κοινότητα του BDSM, οι σύντροφοι διαπραγματεύονται αναλυτικά από πριν συγκεκριμένες σεξουαλικές πρακτικές, αντί να υποθέτουν ότι κάτι είναι επιτρεπτό μέχρι κάποιος να πει όχι. Επειδή το BDSM μπορεί να έχει κινδύνους και να σπρώχνει τα όρια άνεσης των ατόμων, αυτοί που το εξασκούν δεν υποθέτουν απλώς πως ο σύντροφος τους δεν θα έχει πρόβλημα με κάποια πράξη, επειδή δεν έχουν πει ‘όχι’.

“Όλοι όσοι παίζουν BDSM παιχνίδια έχουν τους δικούς τους τρόπους για να κρατάνε τους εαυτούς τους ασφαλείς και υπάρχουν διαφορετικοί όροι στην κοινότητα, τους οποίους ακολουθούν διαφορετικά άτομα,” λέει η Blake. ” Ένας από τους κανόνες που χρησιμοποιούν τα άτομα είναι Ασφαλές, Λογικό και Συναινετικό, με την ιδέα πως οποιαδήποτε πιο επικίνδυνη πρακτική γίνεται με τρόπο που μειώνει τον κίνδυνο και είναι όσο το δυνατό πιο ασφαλές.

“Το λογικό έχει να κάνει με τις ικανότητες των ανθρώπων να δίνουν ενημερωμένη συναίνεση, οπότε: βρίσκονται σε μια νοητική κατάσταση στην οποία έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν τους εαυτούς τους; Είναι για παράδειγμα νηφάλιοι; Βιώνουν αυτή την περίοδο μια κρίση στη ζωή τους και έχουν την τάση να παίρνουν λάθος αποφάσεις;”

“Ένα άλλο σύστημα που χρησιμοποιούν τα άτομα είναι το Συναινετικό Kink με Επίγνωση Κινδύνου, το οποίο ανοίγει λίγο περισσότερο χώρο για επικίνδυνες πρακτικές, εάν συναινέσουν.” Το BDSM είναι μια υποκουλτούρα όπου η συναίνεση και η διαπραγμάτευση είναι κάτι το κανονικό και το αποδεκτό.

Μια έρευνα του 2016, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research, έδειξε πως σε σύγκριση με τα συνηθισμένα άτομα, η κοινότητα του kink είχε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα καθιερωμένου σεξισμού, αποδοχής μύθων για τον βιασμό και απόδοσης ευθυνών στα θύματα.

Μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2012 στο National Coalition for Sexual Freedom, επίσης ανακάλυψε πως το 85% όσων ερωτήθηκαν από την BDSM κοινότητα, συμφώνησαν σε δηλώσεις όπως ‘ένα άτομο μπορεί να αποσύρει τη συναίνεση του οποιαδήποτε στιγμή’, ‘η συναίνεση οφείλει να είναι μια συνεχή συζήτηση σε μια σχέση’, και ‘μια ξεκάθαρη συναίνεση πρέπει να δίνεται πριν από οποιαδήποτε δραστηριότητα’. Πάνω από το 93% των ερωτηθέντων ενέκριναν τη δήλωση ‘η συναίνεση δεν είναι έγκυρη εάν είναι το αποτέλεσμα εξαναγκασμού’.

“Από τις προ-διαπραγματεύσεις μέχρι τις μετα-συζητήσεις- απλά να μιλάς για πράγματα πριν, μετά και κατά τη διάρκεια-, όλα σχετίζονται με την επικοινωνία και τη σιγουριά πως όλοι βρίσκονται στην ίδια σελίδα,” λέει η Blake. “Οι περισσότερες παραβιάσεις της συναίνεσης συμβαίνουν επειδή οι άνθρωποι είναι εγωιστές και δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία επικοινωνίας, ώστε να καταλάβουν τι συμβαίνει με το άλλο άτομο, όμως οι περισσότεροι από εμάς θέλουν να κάνουν σεξ με άτομα που πραγματικά θέλουν να κάνουν σεξ με εμάς.”

“Δεν υπάρχει τίποτα πιο σέξι από το να λαμβάνεις αυτή την πληροφορία από τον σύντροφό σου.”

Η απόλαυση παίζει τεράστιο ρόλο στη συναίνεση και οι ετεροφυλόφιλες γυναίκες είναι αυτές που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο κρεβάτι. Ενώ το 95% των ετεροφυλόφιλων ανδρών έρχονται σε οργασμό συχνά κατά τη διάρκεια του σεξ, μόνο το 65% των ετεροφυλόφιλων γυναικών έχει την ίδια εμπειρία. Η κοινωνία μας αποθαρρύνει από να συζητάμε για το σεξ, καθιστώντας το δύσκολο ειδικά για τις γυναίκες να εξερευνήσουν τι τους αρέσει στο κρεβάτι. Εάν δεν ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μιλούν για το τι τους αρέσει στο κρεβάτι, πως θα κανονικοποιήσουμε την καταφατική συναίνεση;

“Αυτή η ιδέα πως η συναίνεση είναι ένα συμβόλαιο είναι πραγματικά επικίνδυνη,” λέει η Blake. “Η συναίνεση είναι αναιρέσιμη και συνεχής και το να ενθαρρύνεσαι να αλλάξεις τη γνώμη σου είναι κάτι απαραίτητο για την συναίνεση. Με το να λες πως άλλαξες τη γνώμη σου, βοηθάς τον σύντροφο σου να σεβαστεί τα όρια σου.”

“Η συναίνεση δεν έχει να κάνει απλώς με το να αποφεύγεις αρνητικές περιστάσεις, δεν έχει να κάνει με το να λαμβάνεις άδεια για να κάνεις κάτι, είναι μια ενεργή διαδικασία και συνεργασία μεταξύ δυο ανθρώπων που σέβονται ο ένας τον άλλον και δημιουργούν την καλύτερη εμπειρία για όλους τους εμπλεκόμενους.”

Οι ίδιοι κανόνες συμμετοχής που σέβεται η BDSM κοινότητα μπορούν εύκολα να εφαρμοστούν σε πιο συνηθισμένες επαφές. Το να μιλάς για το τι θέλεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σεξουαλική επαφή δεν είναι απλά απαραίτητο, αλλά μπορεί να γίνει και απίστευτα ερωτικό.Το να ζητάς και να δίνεις συναίνεση δεν χρειάζεται να είναι μια επίσημη συζήτηση, όπου δηλώνετε όλα τα πράγματα με τα οποία συμφωνείτε ή όχι (αν και εάν θέλετε να το κάνετε έτσι, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα).

Στην πραγματικότητα, τα προκαταρκτικά και οι βρώμικες συζητήσεις είναι τέλειοι τρόποι για να εξασκηθείς στην ξεκάθαρη συναίνεση. Ρωτώντας πράγματα όπως ‘μπορώ να κάνω Χ;’, ‘σου αρέσει όταν κάνω Χ;’ , ‘θέλω να κάνω Χ σε σένα, θα το ήθελες αυτό;’ δεν κάνουν μόνο την εμπειρία πιο πολύ ερωτική, αλλά σιγουρεύουν πως σέβεσαι τα όρια του συντρόφου σου. Ο μόνος λόγος που κάποιοι άνθρωποι βλέπουν την συναίνεση ως μια επίσημη αίτηση για σεξ, κάτι που καταστρέφει τη διάθεση, είναι επειδή στις ετεροκανονικές, συνηθισμένες ερωτικές σκηνές, η συναίνεση σπάνια δίνεται όσο ξεκάθαρα όσο θα έπρεπε.

Η σαφής συναίνεση έχει έναν πλήθος πλεονεκτημάτων σε αντίθεση με την εννοούμενη συναίνεση που εφαρμόζεται (ή μάλλον δεν εφαρμόζεται) στα παραδοσιακά σεξουαλικά σενάρια, επειδή όλοι απαιτείται και ενθαρρύνονται να ζητούν αυτό που θέλουν.

Τα όρια και οι πρακτικές που αποκλείονται συζητιούνται ξεκάθαρα, δεν υπάρχει κανένας εκφοβισμός ή καταναγκασμός, και δεν υπάρχει καμία διφορούμενη σιγή που να μπορεί να εκμεταλλευτεί. Επειδή απλά δεν είσαι λάτρης των μαστιγωμάτων, δεν σημαίνει πως δεν μπορείς να διδαχθείς ένα ή δύο πράγματα από το BDSM.

Χριστίνα Μουστακάκη




Δες και αυτό!