Η οικονομική κρίση, οι συγχωνεύσεις οργανισμών, οι συνεχείς περικοπές κονδυλίων έχουν επηρεάσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και πολύ περισσότερο εκείνες που χρειάζονται συχνούς εργαστηριακούς ελέγχους.
Οπως καταγγέλλουν οροθετικοί από τη Θεσσαλονίκη, το Κέντρο Αναφοράς AIDS δυσλειτουργεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Γιάννης είναι 35 χρόνων και από τα τέλη Αυγούστου ζει έναν Γολγοθά: «Δυστυχώς οι πρώτες εξετάσεις με έδειξαν θετικό στο ιόν HIV. Τρεις εβδομάδες περιμένω να επαναλάβω το τεστ για να βεβαιωθώ, αλλά αντιδραστήρια για την εξέταση δεν υπάρχουν. Καθημερινά λιώνω από την αγωνία, θέλω να γίνει η εξέταση και ελπίζω σε ένα λάθος, διαφορετικά πρέπει να αρχίσω γρήγορα θεραπεία. Δεν ξέρω πώς να διαχειριστώ το θυμό μου. Με οδηγούν στην τρέλα», λέει.
Πράγματι, όπως επιβεβαιώνει και ο Ν. Μαλισιώβας, διευθυντής του Κέντρου Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχει πρόβλημα στα συγκεκριμένα αντιδραστήρια λόγω έλλειψης νέας χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα το κέντρο αδυνατεί να προχωρήσει στη δεύτερη φάση της διάγνωσης (western blott) και επίσης δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εξέταση των λεμφοκυττάρων, ώστε να παρακολουθείται η θεραπεία του πάσχοντος.
Η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΟ Τζένη Κρεμαστινού επισημαίνει ότι το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων είναι αρωγός σε όλα τα θέματα επιδημιολογικής θεραπείας, ακόμη και τώρα που η χρηματοδότηση είναι το μεγάλο ζήτημα. «Κανένα πρόβλημα δεν έχει υπάρξει όλα αυτά τα χρόνια», προσθέτει. Αλλά και στη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) στο ΑΧΕΠΑ υπάρχουν προβλήματα. Η Ελένη που νοσηλεύεται εκεί αναφέρει ότι περιμένουν όρθιοι για να μιλήσουν με τους γιατρούς: «Στοιβαζόμαστε στην κυριολεξία μεταξύ μας».
Είναι άξιο απορίας πώς τόσα χρόνια η συγκεκριμένη μονάδα που λειτουργεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (είχε σχεδιαστεί να εξυπηρετεί 90 οροθετικούς) καταφέρνει να καλύπτει τις ανάγκες οροθετικών σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Ηπειρο. Οπως ισχυρίζονται οι ασθενείς, τώρα που ο ιός του HIV είναι σε έξαρση, μειώνεται ακόμη περισσότερο η παροχή ποιοτικής περίθαλψης.
Σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις ιατρικών μηχανημάτων. «Η ΜΕΛ διαθέτει μόνο έξι κρεβάτια νοσηλείας. Είναι εγκατεστημένη σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο χώρο, με συνέπεια να μην μπορούν να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εξετάσεις αλλά και να μη διασφαλίζονται οι συνθήκες διαφύλαξης του ιατρικού απορρήτου. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν μπορεί να τελεί υπό διακύβευση για την αποπληρωμή των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας», αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου.
Ωστόσο, ο Π. Κολλάρας, λοιμωξιολόγος-παθολόγος, επιμελητής της Α’ Παθολογικής Κλινικής και υπεύθυνος της μονάδος AIDS, τονίζει ότι καμία έλλειψη ιατρικών μηχανημάτων δεν υπάρχει. Μοναδικό πρόβλημα είναι ο χώρος: «Από το 2001 που λειτούργησε, τα τετραγωνικά παραμένουν τα ίδια. Τότε οι ασθενείς ήσαν 200, σήμερα έχουν φτάσει τους 1.000. Είχε δοθεί μια υπόσχεση το 2004, επί Ν. Κακλαμάνη, αλλά τίποτε δεν έγινε. Πριν από έναν χρόνο ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ αντέδρασε και υποσχέθηκαν την επέκταση της μονάδος, αλλά και πάλι φως δεν βλέπουμε».