Τα ΛΟΑΤ άτομα στη Μολδαβία απολαμβάνουν περισσότερα δικαιώματα

20/04/2013
από
antivirus magazine διαφήμιση

Μετά την ψήφιση του νόμου που διασφαλίζει την Ισότητα στις Ευκαιρίες, την 1η Ιανουαρίου στη Μολδαβία, γνωστός και ως «νόμος κατά των διακρίσεων», η χώρα φαίνεται να έχει κάνει μια αργή αλλά σταθερή πρόοδο όσον αφορά στο ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ.

Αν και είναι ακόμη νωρίς για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του νόμου στα δικαστήρια – οι περισσότερες από τις περιπτώσεις είναι σε αρχικό επίπεδο – πολλοί δικαστές έχουν λάβει εκπαίδευση ως προς το νέο νόμο. Ωστόσο, ακόμα μένει να διασφαλιστεί μια καλύτερη κατανόηση του όρου «διάκριση».

Υπάρχουν επί του παρόντος τέσσερις περιπτώσεις διακρίσεων και υποκίνησης σε διακρίσεις, λέει η Angela Frolov, Συντονίστρια Προγράμματος για ζητήματα Λόμπι και Υπεράσπισης του GenderDoc-M Κέντρου Πληροφοριών με έδρα το Chisinau. Εξήγησε ότι το Κέντρο δε διαθέτει λεπτομερή στοιχεία για τον αριθμό των υποθέσεων σε εθνικό επίπεδο.

Δήλωσε σε ένα σχόλιο για την Moldova.ORG, ότι θα πάρει λίγο χρόνο έως ότου οι άνθρωποι καταλάβουν τι σημαίνει διάκριση και ότι αυτή τιμωρείται νομικά.

“Δεν πιστεύω ότι ο νόμος αυτός είναι ικανός να αλλάξει κατά κάποιο τρόπο τις αντιλήψεις,” είπε η Angela Frolov στη Moldova.ORG. “Οι αντιλήψεις των πολιτών μπορούν να αλλάξουν μόνο μέσω συγκεκριμένων πολιτικών και μιας εκπαίδευσης που να προωθεί την ισότητα και τη διαφορετικότητα. Η κατάσταση θα αλλάξει μόνο όταν αποκτήσουμε πραγματικούς πολιτικούς ηγέτες, οι οποίοι δεν θα σύρονται πίσω από το εκλογικό σώμα, αλλά θα προχωρήσουν εμπρός προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. ”

Η Μολδαβία έχει κερδίσει τον ηγετικό  τίτλο ανάμεσα στις  πρώην σοβιετικές χώρες όσον αφορά στο ζήτημα της προστασίας των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ, δεδομένου ότι έθεσε σε ισχύ το νόμο που εγγυάται την ισότητα των ευκαιριών και της ελευθερίας του συνέρχεσθε. Ο νόμος αποτελεί προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μολδαβία, προκειμένου να καταργηθεί για τη χώρα το καθεστώς βίζας για τη πραγματοποίηση ταξιδιών στο μέλλον.

Η εκπρόσωπος  της GenderDoc-M είπε ότι η επιβολή του νόμου φάνηκε τον Φεβρουάριο του 2013, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη ειρηνική πορεία των ΛΟΑΤ ατόμων στη Μολδαβία η οποία “προστατεύτηκε από αστυνομικούς σε υψηλό επίπεδο.” Δεν αναφέρθηκε κανένα επεισόδιο, οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤ κοινότητας  προστατεύονταν από έως και 15 αστυνομικούς.

Ωστόσο, η κα Frolov υποστηρίζει ότι η Μολδαβία εξακολουθεί να είναι συγκριτικά πίσω, όταν γίνεται λόγος για τα δικαιώματα των διαφυλικών ατόμων. “Η κατάστασή τους είναι στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο,” πρόσθεσε η Angela Frolov.

 

Πηγή: http://social.moldova.org/

gp

Giannis Papagiannopoulos - Εκδότης του antivirus, Θεωρητικός Φυσικός.




Δες και αυτό!