Στο πλαίσιο των Κρίση-μων Σεμιναρίων, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7.15μμ μία συζήτηση σχετικά με τον σεξισμό και την ομοφοβία στην Ελλάδα της κρίσης. Τα Κρίση-μα Σεμινάρια διοργανώνονται από την πρωτοβουλία ”Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας”:
26η Φεβρουαρίου 2013
ΣΕΞΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΟΒΙΑ: «ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ» ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ;
Εισηγήσεις: Ντίνα ΒΑΪΟΥ (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Αλίκη ΚΟΣΥΦΟΛΟΓΟΥ, (υποψ. διδ. ΕΚΠΑ), Δημήτρης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης)
Συντονισμός: Αγγέλικα ΨΑΡΡΑ (ιστορικός, δημοσιογράφος)
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19.15, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 60.
Λίγα λόγια για το σεμινάριο:
Είναι πλέον βέβαιο ότι, στα συμφραζόμενα της κρίσης, ο σεξισμός και η ομοφοβία γνωρίζουν ιδιαίτερη έξαρση. Πράγματι, οι κοινωνικές και πολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε –και συνεχίζει να προκαλεί– το διαβόητο καθεστώς δημοσιονομικής έκτακτης ανάγκης συνοδεύονται από την όλο και μεγαλύτερη διάχυση στη δημόσια σφαίρα ακραία σεξιστικών, ομοφοβικών και ρατσιστικών λόγων και πρακτικών. Πρόκειται για λόγους και πρακτικές που προπαγανδίζουν τη σκλήρυνση των έμφυλων ιεραρχιών, επιδιώκουν την επιβράβευση επιθετικών εκδοχών του ανδρισμού και διεκδικούν τη νομιμοποίηση διακρίσεων και αποκλεισμών βασισμένων στο φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, η συσσωμάτωση των αυτοχθόνων στην «ελληνική» τους «οικογένεια» και τις πατροπαράδοτες «αξίες» της εμφανίζεται σαν το μοναδικό ανάχωμα που μπορεί να εγγυηθεί μια σχετική προστασία από τα δεινά της κρίσης. Στο κλίμα αυτό, ένα ευρύ πολιτικό φάσμα εμφανίζεται να οικειοποιείται σεξιστικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές θέσεις που κάποτε (υποτίθεται πως) αποτελούσαν αποκλειστικότητα της ακροδεξιάς ρητορείας.
Οι εξελίξεις αυτές θα βρεθούν στο επίκεντρο της συζήτησης που θα επιχειρήσουμε να ανοίξουμε στο πλαίσιο των Κρίση-μων Σεμιναρίων, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου, στις 19.15, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50. Γιατί, σε πείσμα των συνήθων ιεραρχήσεων, οι πραγματικότητες αυτές δεν συνιστούν ένα αδιάφορο υποκεφάλαιο της τρέχουσας πολιτικοοικονομικής συγκυρίας. Μια εναλλακτική προσέγγιση της κρίσης θα παραμένει ανεύρετη, όσο δεν περιλαμβάνει την κατανόησή τους – επομένως και τη δυνατότητα επινόησης πολιτικών για την αντιμετώπισή τους.
Πηγή: Για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας και της Δημοκρατίας 23/1/2013