Πρόταση νόμου από το ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης

23/11/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Σε νέα τροχιά εξελίξεων φαίνεται να λαμβάνει το θέμα της «αναγνωρισμένης (ή μη) συμβίωσης» των ομοφυλόφιλων ζευγαριών στη χώρα μας, μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρώπινων δικαιωμάτων να κρίνει παράνομη τον αποκλεισμό τους από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα.

Μετά την κατάθεση από τη ΔΗΜΑΡ μιας τροπολογίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα συμμετοχής των gay ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης, τη σκυτάλη παίρνει τώρα το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατέθεσε χθες μια πρόταση νόμου για ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης, για ετεροφυλόφιλα και ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με πλήρη δικαιώματα (κοινωνικά, θεσμικά, ασφαλιστικά, κληρονομικά κ.λπ.) για όσους το συνάπτουν. Ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης που θα λύνει υπαρκτά προβλήματα, θα καταπολεμά το ρατσισμό και θα δημιουργεί ένα περιβάλλον το οποίο με τη σειρά του θα συμπαρασύρει και άλλες διακρίσεις.

Τη στιγμή που αρκετές χώρες της Ευρώπης μιλάνε μέχρι και για γάμο ομοφυλόφιλων (Βέλγιο, Γαλλία, Ισλανδία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή τουλάχιστον προσφέρουν μια αναγνώριση διευρυμένων δικαιωμάτων στο θέμα της συμβίωσης (Ανδόρα, Γαλλία, Τσεχία, Δανία, Φιλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Σλοβενία, Ελβετία, Κροατία), η Ελλάδα επιλέγει να βρίσκεται ακόμα πολλά βήματα πίσω.

Όπως υποστηρίζουν και οι εκπρόσωποι του κόμματος, η πρόταση αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία των ευρύτερων δυνατών συναινέσεων, που θα επιτρέψουν το συντομότερο τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματος στο γάμο. «Με την κατάθεση της σημερινής πρότασης νόμου από τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δημιουργείται η ευκαιρία να κάνουμε όχι ένα αλλά πολλά βήματα μπροστά».

Η αιτιολογική έκθεση που κατεβλήθη παράλληλα με την πρόταση νόμου, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «…Ο αποκλεισμός αυτός συνιστά απαγορευμένη διάκριση, παραβιάζει το διεθνές, ευρωπαϊκό  και ενωσιακό δίκαιο και το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει δε καθημερινά σοβαρές και επαχθείς συνέπειες για μεγάλο αριθμό ανθρώπων…»

«… Η παρούσα πρόταση νόμου για τη θεσμική ρύθμιση των συμβιωτικών σχέσεων των ομοφυλόφιλων ζευγαριών έχει σκοπό να θεραπεύσει, με θετικά μέτρα, τις παραβιάσεις των  δικαιωμάτων των ΛΟΑΔ/LGBT προσώπων στην Ελλάδα, παραβιάσεις χρόνιες και συστηματικές και βρίσκουν έρεισμα στην Ελληνική νομοθεσία». 

Με βάση το σκεπτικό αυτό, το κόμμα της αντιπολίτευσης καλεί τον κόσμο την Πέμπτη 28/11 (18:30) στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα) να παρακολουθήσει την εκδήλωση με τίτλο: «Η αριστερά στο πλευρό των ομοφυλόφιλων ζευγαριών: Διεύρυνση των δικαιωμάτων – Άρση των διακρίσεων».

Παράλληλα καλεί:

-τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίξουν αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία και δηλώνει ανοιχτό σε κάθε πρόταση που θα βελτιώνει το σχέδιο νόμου και θα συμβάλλει στη διεύρυνση των δικαιωμάτων που προβλέπει

-την ομοφυλοφιλική κοινότητα να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και να διασφαλίσει αγωνιστικά ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή

-την κοινωνία να πλαισιώσει την πρωτοβουλία αυτή με πολύμορφες δράσεις και εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν την αλληλεγγύη προς την ομοφυλοφιλική κοινότητα και θα απομονώνουν ρατσιστικές, σεξιστικές και φανατικές φωνές.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!