του Λύο Καλοβυρνά
Νέες προσφυγές για το σύμφωνο συμβίωσης ετοιμάζονται, αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μην αλλάζει τον νόμο, παρά την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τι έχει συμβεί μετά την καταδίκη της Ελλάδας;
Τα 4 ζευγάρια που προσέφυγαν και δικαιώθηκαν θα αποζημιωθούν με 5000 το κάθε άτομο (η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει από το κράτος). Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αλλάξει τον νόμο επειδή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η πιστή εφαρμογή και εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΑΔ παρακολουθείται από την Επιτροπή Υπουργών. Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί κινδυνεύει με αποπομπή από το Συμβούλιο της Ευρώπης (συνέβη μόνο επί δικτατορίας). Ωστόσο το ΕΔΑΔ δεν έχει κανένα μέσο επιβολής της απόφασής του.
Η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει καμία πρόθεση να ψηφίσει ένα νέο σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο που να συμπεριλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι δε προτάσεις νόμου που έχουν καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ (με πολύ ικανοποιητικό περιεχόμενο) και η ΔΗΜΑΡ (απλή προσθήκη στο υπάρχον, άθλιο σύμφωνο) είναι άγνωστο πότε θα συζητηθούν στο κοινοβούλιο, όπως είναι επίσης άγνωστο αν θα υπερψηφιστούν.
Τι κάνουμε εμείς;
Προσφεύγουμε. Ξανά και ξανά! Με τη βεβαιότητα ότι θα δικαιωθούμε πάλι.
Μπορείτε να προσφύγετε και εσείς. Πώς; Ως ζευγάρι που βλάπτεται από την έλλειψη συμφώνου συμβίωσης. Ήδη δέκα ζευγάρια γκέι γυναικών και αντρών έχουν δηλώσει συμμετοχή στη νέα προσφυγή που ετοιμάζει το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο μαζί με τη Σύνθεση (που εκδίδει το 10%) έκαναν την τελευταία προσφυγή, με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα.
Αν θέλετε να συμμετάσχετε στην προσφυγή που ετοιμάζεται αυτές τις μέρες, πρέπει να κάνετε τα εξής:
Συμπλήρωση εξουσιοδότησης
Το κάθε μέλος του ζευγαριού να συμπληρώσει τα στοιχεία του και να υπογράψει τηνεξουσιοδότηση που θα βρείτε εδώ. Δεν χρειάζεται βεβαίωση γνησίου υπογραφής.
Η διεύθυνση που θα βάλετε ως ζευγάρι στις δύο εξουσιοδοτήσεις πρέπει να είναι η ίδια, καθώς ως ζευγάρι θα δηλώσετε ότι συζείτε αλλά δεν μπορείτε να «συμφωνηθείτε».
Μπορούμε να προσφύγουμε ανώνυμα;
Ναι, αν το προτιμάτε. Όσοι/ες δεν επιθυμείτε να δημοσιευτεί από το ΕΔΔΑ το ονοματεπώνυμό σας, θα μπουν μόνο τα αρχικά σας, αρκεί να το δηλώσετε με ένα σημείωμα όταν στείλετε τις εξουσιοδοτήσεις ταχυδρομικώς. Το ίδιο έγινε με τα τρία από τα τέσσερα ζευγάρια που προσέφυγαν την τελευταία φορά – μόνο το ένα προσέφυγε με πλήρες ονοματεπώνυμο.
Μπορείτε επίσης μόνο το ένα μέλος ζευγαριού να αναφέρει πλήρες ονοματεπώνυμο και το άλλο άτομο μόνο τα αρχικά του.
Αν έχουμε ήδη συνάψει σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό;
Αν ως ζευγάρι έχετε ήδη συνάψει κάποιο σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό, το οποίο δεν αναγνωρίζεται εδώ, πρέπει να το δηλώσετε σε ξεχωριστό σημείωμα που θα επισυνάψετε με την εξουσιοδότηση όταν την ταχυδρομήσετε. Θα σας ζητηθούν περισσότερα στοιχεία στη συνέχεια.
Ταχυδρόμηση εξουσιοδότησης
Πρέπει να ταχυδρομήσετε –με συστημένο γράμμα– τις πρωτότυπες εξουσιοδοτήσεις και ένα σημείωμα όπου θα δηλώνετε αν θέλετε να υπάρξει απόκρυψη του ονοματεπώνυμού σας ή σύμφωνο συμβίωσης στο εξωτερικό, στη διεύθυνση: EPSE P.O. Box 60820 GR-15304 Glyka Nera, προκειμένου να σταλούν από το ΕΠΣΕ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κοστίζει τίποτα η προσφυγή;
Όχι, ως ζευγάρι δεν καλείστε να πληρώσετε τίποτα για την προσφυγή.
Πηγή: 10percent.gr