Επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, κατά τις ευρωπαϊκές επιταγές, ζήτησαν τρεις βουλευτές μαζί με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
«Εάν δεν τροποποιηθεί άμεσα ο νόμος, θα προσφύγουν αρκετά ομόφυλα ζευγάρια στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια» τόνισαν εκπρόσωποι των ομοφυλοφίλων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου του Στρασβούργου που καταδίκασε την Ελλάδα για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο δεν συμπεριλαμβάνει στις ρυθμίσεις του και τα ομόφυλα ζευγάρια.
Για το σύμφωνο συμβίωσης, το γάμο και τη σχέση γονέων και παιδιών στα ομόφυλα ζευγάρια μίλησαν οι βουλευτές Βασ. Κατριβάνου (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ) και Μ. Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσε η ΕΕΔΑ. Στην κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφέρουν: «Καλούμε την κυβέρνηση, συμμορφούμενη προς τις διεθνείς υποχρεώσεις της και την ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων, να επεκτείνει το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια». Οι προτάσεις των τριών βουλευτών κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση. Χαρακτηρίζουν το σύμφωνο συμβίωσης ως πρώτο βήμα, αφού δεν κατοχυρώνει ασφαλιστικά, φορολογικά και εργασιακά δικαιώματα στους συντρόφους.
Αυτοκτονίες εφήβων
«Αρκετοί το κρύβουν. Παντρεύονται μια γυναίκα και τα βράδια κάνουν σεξ με άνδρες στο πάρκο. Υπάρχουν περιπτώσεις γονιών που κλειδώνουν τα παιδιά τους μέχρι ν’ αλλάξουν συμπεριφορές. Κι άλλοι τα στέλνουν σε ψυχιάτρους. Οταν εισάγεται στο νοσοκομείο ένας ομοφυλόφιλος, ο σύντροφός του δεν μπορεί να ζητήσει πληροφορίες για την υγεία του, διότι δεν είναι συγγενής. Στους ομοφυλόφιλους εφήβους σημειώνονται τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Κάνουν τις τριπλάσιες απόπειρες, είναι πενταπλάσιοι σε ποσοστά όσοι παίρνουν αντικαταθλιπτικά», σύμφωνα με τον Λ. Καλοβυρνά, σύμβουλο ψυχικής υγείας, ο οποίος πρόσθεσε: «Λαμβάνουμε περίπου 25 τηλεφωνήματα την ημέρα από ομοφυλόφιλους εφήβους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον περιβάλλον τους».
Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τον πολιτικό γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια μετέφερε η Βασ. Κατριβάνου (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): «Στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις σχέσεις ομόφυλων ζευγαριών, σαν να είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στην περίοδο της κρίσης μπορούν να παρθούν μέτρα που ενισχύουν την ελπίδα. Η Ευρώπη δεν σημαίνει μόνο τρόικα», είπε, χαρακτηρίζοντας το παρόν σύμφωνο συμβίωσης «φτωχό και περιορισμένο», επειδή δεν περιλαμβάνει τα ομόφυλα ζευγάρια. Η ίδια ανέφερε ότι έχει φιλοξενηθεί στην Αμερική από ζευγάρι λεσβιών και «τα παιδιά τους μεγάλωναν εξίσου καλά. Είχαν αγάπη, αποδοχή και υποστηρικτικό περιβάλλον».
«Πρόκειται για προστασία της αξιοπρέπειας», είπε ο Κώστας Τριαντάφυλλος (βουλευτής ΠΑΣΟΚ), τονίζοντας ότι «πρέπει, όμως, να πεισθούν οι βουλευτές της Ν.Δ.». Ο ίδιος υποστήριξε ότι θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο ο λόγος μίσους εναντίον ατόμων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, με κατάθεση τροπολογίας: «Να υπερψηφισθεί από το Κοινοβούλιο το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφυλοφίλων και ακολούθως να εξετασθεί το ζήτημα του πολιτικού γάμου και της υιοθεσίας».
Η Μαρία Γιαννακάκη (ΔΗΜΑΡ) πρόσθεσε ότι ένα ζήτημα εσωτερικού δικαίου δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο διακρίσεων, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης θα πρέπει να υποστηριχθεί.
Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μ. Γιαταγάνα δήλωσε ότι προσυπογράφει, αλλά δεν παραβρέθηκε στη συνάντηση. Το ΚΚΕ εμφανίζει ευθεία άρνηση, αφού δεν δέχθηκε να απαντήσει. Πάντως, στη σχετική συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή το 2008, ο Αντ. Σκυλλάκος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τις διακρίσεις εναντίον ομόφυλων ζευγαριών, αλλά αυτά δεν θεωρούνται δικαιώματα. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι είναι υπέρ της προστασίας των ζώων αλλά δεν χρειάζεται τα δικαιώματά τους να είναι καταγεγραμμένα στο Σύνταγμα.
Οσο για τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΕΔΑ, Βαγγ. Μάλλιο, «δυσκολεύεται να δει το πρόβλημα διότι κρύβεται πίσω από το φόβητρο της Εκκλησίας».
Πηγή: enet.gr