Πολύ κοντά στο εμβόλιο κατά του AIDS

08/01/2012
antivirus magazine διαφήμιση

 

 

Ενα βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη του πρώτου αποτελεσματικού εμβολίου κατά του AIDS έκαναν Αμερικανοί ερευνητές.

Πρόκειται για το πρώτο σκεύασμα το οποίο κατάφερε να περιορίσει τον κίνδυνο της μόλυνσης σε ποσοστό 80% σε πιθήκους που εκτέθηκαν σε μια ιδιαίτερα θανατηφόρα μορφή του ιού HIV. Ακόμα όμως και αυτοί που μολύνθηκαν εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα του ιού στο αίμα τους.

Οι επιστήμονες δηλώνουν ενθουσιασμένοι, καθότι η έρευνά τους βοήθησε να εντοπίσουν ένα κλειδί του ανοσοποιητικού συστήματος, που είναι απαραίτητο για να παρέχει προστασία απέναντι στον λεγόμενο ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

«Διαπιστώσαμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τι είδους ανοσοποιητική αντίδραση θα πρέπει να επιφέρει το εμβόλιο για να προσφέρει προστασία απέναντι στη μεταδοτικότητα του ιού αλλά και στην καταστολή του σε περίπτωση μόλυνσης» εξήγησε ο δρ Αντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Μολυσματικών Ασθενειών, που ηγήθηκε της έρευνας.

«Είναι πολύ σημαντική πρόοδος σε επίπεδο γνώσης» πρόσθεσε. Τα αποτελέσματα είναι τόσο ενθαρρυντικά που οι ερευνητές σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους στις αρχές του 2013.

Για την παρασκευή του εμβολίου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο αποδυναμωμένες μορφές ιών που χρησιμοποιούνται συχνά για την ανάπτυξη εμβολίων – έναν κοινό ιό κρυολογήματος, τον λεγόμενο αδενοϊό, και έναν ιό ευλογιάς.

Με το σκεύασμα που ανέπτυξαν κατάφεραν να εισαγάγουν μια πρωτοπαθή μορφή του αντιγόνου HIV στον οργανισμό των πιθήκων και να προκαλέσουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Μετά τον εμβολιασμό εξέθεσαν τα ζώα σε μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή του ιού.

«Παρατηρήσαμε δύο πολύ σημαντικά πράγματα: πρώτον, την προστασία που πρόσφερε το εμβόλιο απέναντι στη μόλυνση και, δεύτερον, στα ζώα που μολύνθηκαν είδαμε μειωμένα επίπεδα του ιού» επισήμανε ο συνταγματάρχης Νέλσον Μάικλ, διευθυντής του Ερευνητικού Προγράμματος του Αμερικανικού Στρατού για τον ιό HIV, που συμμετείχε στην επιστημονική προσπάθεια.

«Τα εμβόλια που δοκιμάσαμε έχουν περάσει από πολλές εφαρμογές σε κλινικό επίπεδο, κάτι που σημαίνει ότι η μετάβαση από τα ζώα στον άνθρωπο θα είναι πολύ εύκολη» κατέληξε.

www.madata.gr

 




Δες και αυτό!