Ομοφοβία: Η Ευρώπη «μετρά» τα θύματα της

04/09/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Ένα παιδί στο σχολείο πέφτει θύμα ξυλοδαρμού από μεγαλύτερα παιδιά. Ένας έφηβος δέχεται επίθεση τα μεσάνυχτα από μια ακροδεξιά οργάνωση. Ομάδα ατόμων συλλαμβάνεται από τις αρχές χωρίς καμία δικαιολογία. Περιστατικά που αν και φαίνονται άσχετα μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Την ομοφοβικό τους χαρακτήρα. Εσύ τι ξέρεις για αυτό;

Σε μια προσπάθεια να απαντηθεί το παραπάνω ερώτημα, η ilga –Europe (INTERNATIONAL LESBIAN, GAY, BISEXUAL, TRANS AND INTERSEX ASSOCIATION) σε συνεργασία με τις LGBTIQ οργανώσεις της Ευρώπης, διεξάγει την πρώτη ηλεκτρονική έρευνα καταγραφής περιστατικών ομοφοβικής/τρανσφοβικής βίας και ρητορικής μίσους. Η έρευνα αυτή αφορά 12 ευρωπαϊκές χώρες (φυσικά και την Ελλάδα) και δίνει τη δυνατότητα σε θύματα ή απλούς θεατές τέτοιων περιστατικών να συμβάλλουν στην δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού «ομοφοβόμετρου».

Το avmag.gr μίλησε με την κ. Κωνσταντίνα Κοσμίδου, μέλος του ΔΣ της ΟΛΚΕ (υπεύθυνη για τη διεξαγωγή της έρευνας στην Ελλάδα).

Ποιος είναι ο στόχος της έρευνας αυτής;

Σκοπός της έρευνας είναι να καταγραφούν όσα περισσότερα περιστατικά ομοφοβικής βίας στην Ελλάδα και σε ακόμα 11 χώρες της Ε.Ε., ώστε να υπάρξει περισσότερη πίεση τόσο στους πολιτικούς, όσο και στους νομοθέτες για τη δημιουργία νέων νόμων προστασίας των LGBTI ατόμων, καθώς και ίσα δικαιώματα μέσα στη δική μας κοινωνία.

Ποιες μορφές βίας περιλαμβάνει η καταγραφή των περιστατικών (σωματική, λεκτική, ψυχολογική κτλ);

Η καταγραφή περιστατικών περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω και σε οποιονδήποτε χώρο.

Λίγα λόγια για την έρευνα;

Η προετοιμασία της έρευνας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 με την εκπαίδευση των συνεργατών από τις 12 χώρες κυρίως σε αυτά που απαιτούνται από την Ιlga Europe, καθώς και η Ε.Ε. Στη συνέχεια ετοιμάστηκαν δύο ερωτηματολόγια, ένα για ανθρώπους που είδαν κάποιο περιστατικό (ονομαζόμενο “μάρτυρα”) και ένα για ανθρώπους που υπέστησαν βία, σωματική ή λεκτική, ψυχολογική κ.α. (ονομαζόμενο “θύματος”). Τα ερωτηματολόγια ανέβηκαν στο διαδίκτυο τον Μάρτιο και θα είναι online μέχρι τον Οκτώβριο, όπου θα γίνει η στατιστική τους επεξεργασία.

Από ποιους φορείς υποστηρίζεται;

Από την Ilga Europe και τους χορηγούς τους.

Πως μπορεί κάποιος (εφόσον ανταποκρίνεται στον στόχο της έρευνας) να συμμετάσχει;

Ο καθένας που πιστεύει πως έχει κάτι να προσφέρει στην έρευνα, είτε επειδή υπέστη ομοφοβική βία, είτε επειδή είδε ανάλογο περιστατικό, θα ήταν ωφέλιμο να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο.

Είναι ανώνυμη;

Απόλυτα ανώνυμη, και τα δεδομένα που αναφέρονται στις απαντήσεις, είναι άκρως απόρρητα και με μεγάλη ασφάλεια.

Σε τι πιστεύετε ότι θα ωφελήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας;

Στο να αλλάξει η νοοτροπία στην Ελλάδα για το τι σημαίνει οποιαδήποτε μορφή βίας στα LGBTI άτομα, ξεκινώντας από τις οικογένειες, τα σχολεία, τις μικρές ή μεγάλες κοινωνίες, τους πολιτικούς. Στο να προστατευτούν όσοι νιώθουν πως το κράτος δεν κάνει τίποτα γι’ αυτούς ή αυτές.

Έχετε κάποια εικόνα για την μέχρι τώρα πορεία της καταγραφής (σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο);

Σε ευρωπαϊκό δεν είμαι σε θέση να σας πω, αλλά η δική μας έρευνα στην Ελλάδα έχει από τα περισσότερα περιστατικά σε νούμερα. Όλες και όλοι πάντως που βοηθούν στην υλοποίηση αυτής της έρευνας, έχουμε την ίδια ανησυχία: πώς θα κάνουμε τον κόσμο να ευαισθητοποιηθεί στα θέματα ομοφοβικής βίας, ακόμα και την ίδια LGBTI κοινότητα.

Κάποια εκτίμηση για τον αριθμό των περιστατικών βίας (στη Ελλάδα);

Αδυνατώ να απαντήσω αυτή τη στιγμή πριν τελειώσει η έρευνα Online, αλλά να υπολογίζεται πάνω από 300.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση της  κοινωνίας με την «ομοφοβική βία» στην Ελλάδα και στην Ευρώπη γενικότερα;

Η κοινωνία θεωρώ ότι “κρύβεται” πίσω από το ότι δε συμβαίνει σε εμάς, αλλά στους διπλανούς μας. Μόνο που οι διπλανοί και διπλανές μας μπορεί να είναι φίλοι/ες, αδελφοί/ες, κόρες και γιοι. Κανείς και καμία δε συνειδητοποιεί τη σημαντικότητα του προβλήματος, κυρίως μετά την αύξηση κρουσμάτων από την ΧΑ, αλλά και το ποσοστό της ΧΑ που ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα να της δίνουν παραπάνω θράσος να ασκούν βία στον κόσμο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα πράγματα δεν αλλάζουν ιδιαίτερα, αν και είναι ανομοιογενές το φαινόμενο άσκησης ομοφοβικής βίας από χώρα σε χώρα και στις χώρες όπου η LGBTI κοινότητα προστατεύεται, η κοινωνία αντιδρά διαφορετικά και παρεμβαίνει σε τέτοιες μορφές βίας.

Αν είσαι θύμα ή μάρτυρας περιστατικού βίας ή διάκρισης

συμπλήρωσε το ερωτηματολόγιο στο

 www.surveymonkey.com/s/olke

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!