Μετατοπίζοντας τον κέρσορα ενδιαφέροντος, διαπιστώνουμε ότι το 2013 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά και για την ελληνική LGBT κοινότητα. Εντάξει (για να προλάβουμε και τις γκρίνιες) σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πλεονέκτες και να μην αναγνωρίζουμε όλα εκείνα τα γεγονότα και τα πρόσωπα που συντέλεσαν σε αυτό που ονομάζουμε «ένα καλύτερο LGBT αύριο». Ιδού, λοιπόν, οι δέκα καλύτερες στιγμές (greek version) για το 2013, δια «χειρός» Antivirus!!!
Το ΕΔΔΑ «φορτώνει» την Ελλάδα για το σύμφωνο συμβίωσης
Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις για το 2013 αποτελεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία καταδικάζει την Ελλάδα για τον αποκλεισμό των gay ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης. Μια απόφαση με πάρα πολλές κοινωνικές και κυρίως πολιτικές σημασίες. Ανεξάρτητα όμως από το οτιδήποτε, αποτελεί μια de facto αναγνώριση ενός πολιτικού δικαιώματος που στερείται εδώ και χρόνια κάθε gay έλληνας πολίτης. Μπορεί να μην είναι γάμος, αλλά σίγουρα αποτελεί μια δυναμική αφετηρία για μια επιτυχή διεκδίκηση.
Athens Pride 2013
Με ρεκόρ 15.000 ατόμων από όλα τα κοινωνικά στρώματα, πραγματοποιήθηκε η πολύχρωμη Παρέλαση του Athens Pride, το Σάββατο 8 Ιουνίου 2013. Η πορεία έκανε το γύρω του ιστορικού κέντρου, περνώντας συμβολικά μπροστά από την Βουλή των Ελλήνων. H Ελλάδα μπαίνει πλέον στο χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών- Pride- οργανώσεων και όλα δείχνουν μια κοινωνική ομάδα που ξεπερνά κάθε σύνδρομο περιθωριοποίησης και μαθαίνει να διεκδικεί δυναμικά και περήφανα.
ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ: Οι 3 σωματοφύλακες;
Ίσως από τις ελάχιστες φορές που βλέπουμε τρεις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να τάσσονται τόσο «σθεναρά» υπέρ της LGBT κοινότητας. Είτε με τη μορφή ρυθμιστικής τροποποίησης, είτε με αυτή του νομοσχεδίου τα εν λόγω κόμματα προσπαθούν να πείσουν την ελληνική κοινωνία να προχωρήσει προς τα εμπρός. Ανεξάρτητα από τους διάφορους μικροκομματικούς η μη σκοπούς της εκάστοτε πολιτικής δύναμης(για να προλάβουμε και τις γκρίνιες), η εξέλιξη αυτή δείχνει μια κοινωνία που προσπαθεί να αφουγκραστεί τις ανάγκες όλων και περισσότερων πολιτών της. Κάτι που μόνο ως θετικό μπορείς να το δεις.
«Με το Pride τιμούμε τη διαφορετικότητα»
«Δεν κάνουμε ούτε πανηγύρι, ούτε καρναβάλι, ούτε τουρισμό, με το Gay Pride τιμούμε τη διαφορετικότητα». Αυτό ήταν το σχόλιο που έκανε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, σχετικά με τη διεξαγωγή της 2ης pride διοργάνωσης στη συμπρωτεύουσα.
Ένας από τους παρά πολλούς λόγους για τους οποίους λατρεύουμε τον εν λόγω πολιτικό. Ο Γιάννης Μπουτάρης ξεπερνά κάθε αναχρονιστικό στερεότυπο και στέκεται στο πλευρό των LGBT συμπολιτών του. Δεν είναι μόνο η συμμετοχή του στο Pride της Θεσσαλονίκης που τον καθιστά έναν πραγματικά gay friendly δήμαρχο, αλλά όλη του η φιλοσοφία απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε διαφορετικό. Μια φιλοσοφία που είχαμε την τύχη να αντιληφθούμε και να φιλοξενήσουμε μέσα από στις σελίδες του περιοδικού μας.
Για σένα νοιάσου και εξετάσου…
Το 2013 (Νοέμβριος) γιορτάσαμε το πρώτο χρόνο λειτουργίας μιας υπηρεσίας που έδωσε έναν νέο ορισμό σε αυτό που αποκαλούμε σεξουαλική υγιεινή. Μιλάμε για το Ath Checkpoint, το φορέα εκείνο που προάγει το ασφαλές σεξ και τις πρακτικές προς αυτό, μέσω συγκεκριμένων δραστηριοτήτων.
Μέσα σε ένα χρόνο, το Ath Checkpoint προσέφερε τις υπηρεσίες του σε περισσότερα από 2.600 άτομα διεξάγοντας παράλληλα δράσεις ενημέρωσης σε αρκετά σημεία της Αθήνας αλλά και άλλων αστικών κέντρων. Να τα εκατοστίσετε…
Το συγκινητικό «come out» ενός δημοσιογράφου
«Χρειάζεται περισσότερο θάρρος, για να μπορέσει και η χώρα μας να αποκλείσει τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τους βάρβαρους χλευασμούς των ανεγκέφαλων. Ένας δημοσιογράφος, ανταποκριτής από τη Ρώμη, κάνει την αρχή, αψηφώντας τυχόν κριτικές και εκπλήξεις. Δεν είμαι ήρωας. Ζητώ να αλλάξουμε, επιτέλους, την ψυχή και τη σκέψη μας». Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε ο γνωστός δημοσιογράφος Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης, να κλείσει την επιστολή που έγραψε με αφορμή την αυτοκτονία ενός ομοφυλόφιλου νεαρού στην Ιταλία. Αποκάλυψε τη σεξουαλική του ταυτότητα όχι για να προκαλέσει ή για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Έγινε σαν ένα πρώτο βήμα για μια κοινωνία που το να λες ότι είσαι “διαφορετικός” δεν θα σημαίνει τίποτα περισσότερο από το να λες ότι είσαι άνθρωπος.
Το «ναι» της Ελλάδας στον gay Ιρανό πρόσφυγα
Θετική εξέλιξη είχε υπόθεση του Ιρανού πρόσφυγα που διαμένει στη χώρα μας και ο οποίος έχει ζητήσει να του αναγνωριστεί η δυνατότητα ασύλου για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού.
Ως ομοφυλόφιλος κινδύνευε να χάσει μέχρι και τη ζωή του, εάν αναγκαζόταν να επιστέψει πίσω στο εξαιρετικά ομοφοβικό Ιράν.
Συγκεκριμένα από την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου, ο ίδιος αναγνωρίστηκε και επίσημα ως πρόσφυγας α΄βαθμού, διατηρώντας αυτόματα το δικαίωμα να παραμείνει στην Ελλάδα. Η υπόθεση του είχε προκαλέσει τον ενδιαφέρον και την υποστήριξη της ελληνικής LGBT κοινότητας, ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του τον Ιούνιο και την κράτηση του σε αστυνομικό τμήμα της Αττικής, μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο.
#no_village_gr
Πρόκειται για το δημοφιλές hashtag στο twitter που δημιουργήθηκε μετά την πράξη της φαρσοκωμωδίας μεταξύ του «ενημερωτικού» portal newsbomb και της Village Films.
Η ιστορία ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες, όταν στις σελίδες του newsbomb εμφανίστηκε ένα ανυπόγραφο άρθρο- εχθρικό προς τους ομοφυλόφιλους- με τίτλο «Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν!». Εξ αιτίας του κειμένου αυτού, η Village Films με ανακοίνωση της αποφάσισε να αποσύρει την διαφημιστική της καμπάνια από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Το newsbomb ακολουθώντας τη στρατηγική τύπου «ρατσισμό βιώνουν οι Έλληνες όχι οι μειοψηφίες» κάλεσε την Village Films να πάρει πίσω την απόφαση της , με επιχείρημα- μεταξύ άλλων- ότι το άρθρο «εκτός από τα 100 αρνητικά σχόλια τα οποία σας ευαισθητοποίησαν, είχε και άνω των 2000 LIKE.», προσφέροντας παράλληλα και ως δώρο τον υπόλοιπο διαφημιστικό χρόνο. To αποτέλεσμα ήταν η Village να αναθεωρήσει την αρχική της απόφαση και να συνεχίζει τη συνεργασία της με την εν λόγω ιστοσελίδα. Απέλυσε μάλιστα και τον υπεύθυνο που πήρε την αρχική απόφαση απόσυρσης της διαφήμισης.
Παρά την αρνητική έκβαση του όλου θέματος, η όλη ιστορία άνοιξε ξανά το ζήτημα της ομοφοβίας στην Ελλάδα, δείχνοντας παράλληλα και την άμεση αντίδραση της LGBT κοινότητα της χώρας (αποφασίστηκε εμπάργκο απέναντι στις δραστηριότητες των επιχειρήσεων αυτών).
Η απόσυρση ενός ομοφοβικού τηλεοπτικού σποτ
Ποιος δεν θυμάται το διαφημιστικό σποτ της εταιρείας airfasttickets, το οποίο προκειμένου να πείσει για την ασφάλεια των υπηρεσιών της, έκανε χρήση αναχρονιστικών στερεότυπων εις βάρος των ομοφυλόφιλων. Ο gay φορτηγατζής προκάλεσε την ελληνική gay κοινότητα, η οποία χάρη στην άμεση και μεθοδευμένη αντίδραση της πέτυχε την απόσυρση του συγκεκριμένου διαφημιστικού, αλλά και τη δήλωση μετάνοιας από πλευράς της εταιρείας.
Όλοι εμείς…
Ο καθένας από εμάς που προσπάθησε μέσα στο 2013 να κάνει τη χώρα μας έναν καλύτερο κόσμο για όλους. Κάτι που σε μια εποχή σαν κι αυτή που διανύουμε αποτελεί μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Και του χρόνου…