Νομική προστασία των ΛΟΑΤ* προσώπων στην Ευρωπαϊκή Κύπρο
Η αναζήτηση του νομικού πλαισίου που θα διέπει τις σχέσεις των ομόφυλων ζευγαριών στην Κύπρο τίθεται επιτακτικά μετά από τη συζήτηση της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου στο Κυπριακό Κοινοβούλιο. Ιδιαίτερα η εισήγηση της για τη νομική αναγνώριση των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και ζωηρές συζητήσεις με έντονες τοποθετήσεις.
Συμβάλλοντας στο δημόσιο διάλογο γύρω από αυτό το θέμα το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η accept – LGBT Cyprus οργάνωσαν συζήτηση για «Την νομική προστασία των ΛΟΑΤ προσώπων στην Κύπρο» την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκδήλωση άρχισε με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα συμπαράστασης προς την εκδήλωση του Michael Cashman, Ευρωβουλευτή και Συμπροέδρου της Δια-πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ προσώπων ο οποίος ανέλυσε τη θέση του ΕΚ.
Ο Λάκης Χριστοδούλου, νομικός αναπτύσσοντας το θέμα “Το νομικό πλαίσιο και η νομική κατάσταση των ατόμων της ΛΟΑΤ κοινότητας στην Κύπρο” τόνισε ότι μια σύγχρονη ανοικτή δημοκρατική κοινωνία η οποία λειτουργεί υπό κράτος δικαίου, δεν θα πρέπει να λειτουργεί καταπιεστικά, εξαναγκάζοντας ουσιαστικά τους πολίτες να κρύβουν τις οποιεσδήποτε θεμιτές συμπεριφορές τους αλλά θα πρέπει να στέκεται σθεναρά απέναντι σε νοοτροπίες που επιχειρούν να επιβάλουν το δικό τους τρόπο ζωής, έστω και αν ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής είναι αυτός που ακολουθείται από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.
Η Ζηναίδα Ονουφρίου, Νομικός στην Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων ανέπτυξε το θέμα “H νομολογία των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων αναφορικά με τη συμβίωση των ομόφυλων ζευγαριών”. Στην παρέμβαση της τόνισε ότι βασικό επιχείρημα όσων αντιτίθενται στη νομική ρύθμιση της συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών είναι η απουσία νομικής υποχρέωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας να προβεί σε ένα τέτοιο βήμα. Εντούτοις τα ευρωπαϊκά δικαιοδοτικά όργανα (ΕΔΑΔ και ΔΕΚ) παρά το ότι δεν υποχρεώνουν τα κράτη να ρυθμίσουν τις συμβιώσεις ομοφύλων, εξελίσσουν βαθμιαία αλλά σταθερά τη νομολογία τους προς την κατεύθυνση της απόλυτης άρσης των διακρίσεων εις βάρος των ομόφυλων ζευγαριών.
Τέλος η Κάλια Καμπανελά, Νομικός στην Αρχή κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων μιλώντας για την ” πρόκληση της νομικής αναγνώρισης των σχέσεων των ομόφυλων ζευγαριών στην Κύπρο” τόνισε ότι στις σημερινές συνθήκες η νομική αναγνώριση των ομόφυλων συμβιώσεων κρίνεται απαραίτητη, αφού θα διασφαλίσει ένα minimum δικαιωμάτων στους πολίτες. Θα συμβάλει, επίσης, στην καταπολέμηση των πολλαπλών διακρίσεων και στην εξάλειψη της στρεβλής εικόνας, της άγνοιας και των προκαταλήψεων σε βάρος της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας. Άλλωστε τόνισε, “η δημοκρατικότητα μίας κοινωνίας εκφράζεται πρωτίστως μέσα από την αναγνώριση του «δικαιώματος της διαφορετικότητας» και την αποδοχή που επιδεικνύει σε αυτή”.
Τις εισαγωγικές τοποθετήσεις ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Τάσος Γεωργίου Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ και η Δέσποινα Μιχαηλίδου εκ μέρους της accept – LGBT Cyprus.
πηγή: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ