Πριν από είκοσι χρόνια, ο σερβικός Τύπος χαρακτήριζε την αλλαγή φύλου «αμαρτία κατά του Θεού». Σήμερα, όμως, άνθρωποι ταξιδεύουν στη Σερβία από όλο τον κόσμο για επεμβάσεις αλλαγής φύλου, που εξασφαλίζουν ακόμη και επιδότηση από τον εθνικό οργανισμό υγείας της χώρας.
«Είναι εντυπωσιακό πώς μία πατριαρχική, συντηρητική κοινωνία έγινε κέντρο εγχειρήσεων αλλαγής φύλου. Οι αντιλήψεις αλλάζουν» λέει ο Κρίστιαν, ακτιβιστής υπέρ των δικαιωμάτων των τρανσέξουαλ από το Βελιγράδι, που αρνείται ωστόσο να δώσει το επίθετό του.
Σχεδόν 100 ξένοι και Σέρβοι έχουν υποβληθεί σε τέτοιες επεμβάσεις τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αναπαραγωγικής Χειρουργικής του Βελιγραδίου. Οι «πελάτες» προέρχονται από τη Γαλλία, τη Ρωσία και το Ιράν ή ακόμη και από πιο μακριά, όπως από τις ΗΠΑ, τη Νότια Αφρική, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Σερβία τείνει να καταστεί κέντρο τέτοιων επεμβάσεων, χάρη στο φθηνό κόστος που έχει πετύχει για τις εγχειρήσεις αυτές, οι οποίες δεν επιδοτούνται από το κράτος σε Ελλάδα, Αυστρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και τα άλλα βαλκανικά έθνη, όπως εξηγεί ο καθηγητής ουρολογίας και επικεφαλής του κέντρου, δρ Μίροσλαβ Τζόρτζεβιτς.
Ακόμη και σε ιατρικά προηγμένες χώρες, όπως η Γαλλία, οι γιατροί παραπονούνται ότι η ειδίκευση στην αναπαραγωγική χειρουργική είναι ελλιπής και ότι οι επεμβάσεις αυτές συνοδεύονται από ανεξίτηλο κοινωνικό στίγμα, όχι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για τον γιατρό. Στη Βρετανία, όπου η επέμβαση κοστίζει περί τις 12.000 ευρώ και καλύπτεται από το βρετανικό ΕΣΥ, το NHS, 143 τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν το 2009.
Το κόστος της επέμβασης στη Σερβία δεν ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ, προσελκύοντας σημαντικό αριθμό Δυτικών. Ενας από αυτούς είναι και ο Τσαζ Μπόνο, γιος της αμερικανο-αρμενικής καταγωγής τραγουδίστριας Σερ, που έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να αλλάξει φύλο.
«Είμαστε τέκνα δύο γονέων: της Ορθόδοξης Εκκλησίας και το Κομμουνισμού» λέει ο Σέρβος χειρουργός δρ Ντούσαν Στανόγεβιτς, πρωτοπόρος των επεμβάσεων αλλαγής φύλου στη χώρα. Η αλλαγή φύλου αποτελούσε τέτοιο ταμπού στη σοσιαλιστική Σερβία, που ο δρ Στανόγεβιτς εξηγεί ότι η πρακτική δεν τύγχανε καμίας επεξήγησης στα ιατρικά εγχειρίδια των ιατρικών σχολών. Σήμερα, τέσσερα ανεξάρτητα μεταξύ τους κέντρα πραγματοποιούν τις επεμβάσεις αυτές, οι οποίες απαιτούν παραμονή του ασθενούς για έξι μόλις ώρες στην κλινική. Η σερβική τεχνική δεν απαιτεί επαναλαμβανόμενες και επώδυνες επεμβάσεις. Οι ασθενείς πρέπει να διαθέτουν συστατικές επιστολές από δύο ψυχιάτρους, που θα πιστοποιούν ότι πάσχουν από διαταραχή της σεξουαλικότητας και ταυτίζονται με το αντίθετο φύλο. Πριν από την επέμβαση, ο ασθενής θα πρέπει να υποβάλλεται σε τουλάχιστον ένα χρόνο ορμονοθεραπείας και ψυχανάλυσης.
Πηγές: