Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η Ελένα Ισινμπάγεβα με τη δημόσια υποστήριξη του νόμου που ποινικοποιεί αυτό που το Κρεμλίνο βαφτίζει ως «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» και της κριτικής που άσκησε σε δύο συναθλήτριές της, η χρυσή Ολυμπιονίκης επιχειρεί να κατευνάσει τον σάλο λέγοντας πως μπορεί να «παρερμηνεύτηκαν» τα σχόλιά της που έγιναν στην αγγλική γλώσσα.
«Είμαι αντίθετη σε κάθε διάκριση σε βάρος των ομοφυλόφιλων» λέει τώρα η Ρωσίδα πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.
«Τα αγγλικά δεν είναι η μητρική μου γλώσσα και πιστεύω ότι μπορεί να παρερμηνεύτηκαν οι χθεσινές μου δηλώσεις. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να σέβονται τους νόμους άλλων χωρών, ειδικά όταν είναι φιλοξενούμενοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ισινμπάγεβα.
«Σέβομαι τις απόψεις των συναθλητών και δηλώνω με τους ισχυρότερους όρους ότι είμαι αντίθεση σε κάθε μορφή διακρίσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων» επισήμανε.
Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης ξεσήκωσε κύμα αντιδράσεων την Πέμπτη στηρίζοντας το νόμο που στοχοποιεί την ομοφυλοφιλία και έχει επικριθεί από τη Δύση και οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
Η ίδια κατέκρινε ανοιχτά δύο συναθλήτριές της από τη Σουηδία, οι οποίες αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας έχοντας βάψει τα νύχια τους στο χρώμα του ουράνιου τόξου, σύμβολο των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων.
Η Ισινμπάγεβα δήλωσε στα αγγλικά αναφερόμενη στην αθλήτρια Έμμα Γκριν-Τρεγκάρο: «Η στάση της δείχνει ασέβεια στη χώρα μας και στους πολίτες αυτής της χώρας, γιατί είμαστε Ρώσοι. Ίσως είμαστε διαφορετικοί από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Εμείς δεν είχαμε τέτοια προβλήματα και δεν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον. Έχουμε τους νόμους μας, που όλοι οφείλουν να σέβονται.
»Όταν πάμε σε άλλες χώρες, ακολουθούμε τους κανόνες των χωρών που μας φιλοξενούν. Δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε εκεί τους δικούς μας κανόνες, απλώς προσπαθούμε να τους σεβαστούμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας φυσιολογικούς μέσους ανθρώπους, τα αγόρια να ζουν με τα κορίτσια και οι γυναίκες με τους άνδρες. Αυτό προέρχεται από την Ιστορία».
Και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα να μην καταστρέψει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι».
Θύελλα αντιδράσεων από άλλους αθλητές
Στις χθεσινές δηλώσεις της Ισινμπάγεβα, αντέδρασαν πολλοί αθλητές, με πρώτο τον αμερικανό δρομέα μεσαίων αποστάσεων Νικ Σάιμοντς:
«Μου φαίνεται αδιανόητο ότι μια νέα, ταξιδεμένη, καλλιεργημένη γυναίκα είναι τόσο παλαιών αρχών» είπε ο Σάιμοντς που όμως την Πέμπτη ήταν ιδιαίτερα επιθετικός γενικότερα για το θέμα: «Δεν μπορώ να μιλήσω γιατί δεν επιτρέπεται να μιλάς για αυτά εδώ. Θα με βάλουν φυλακή» δήλωσε αρχικά αλλά μετά στο μπλόγκ του ξεσπάθωσε: «Αν βρεθώ αντίπαλος με κάποιον Ρώσο, θα του σφίξω το χέρι πριν τον αγώνα ευχαριστώντας τον για τη γενναιόδωρη φιλοξενία της χώρας του, στη συνέχεια θα του κλωτσήσω τον κωλ… στον αγώνα και θα αφιερώσω τη νίκη μου στους φίλους μου τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες πίσω στη δημοκρατική πατρίδα μου» έγραψε ο Αμερικανός.
Ο συμπατριώτης του και από τις κορυφαίες μορφές στην ιστορία των 200 και 400 μέτρων, Μάικλ Τζόνσον πρόσθεσε μιλώντας για την Ισινμπάγεβα: «Είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα της και πιθανόν μια μικρή ομάδα πολύ ισχυρών ανθρώπων συμμερίζονται αυτήν την άποψη. Πρόκειται όμως για μια λανθασμένη κρίση και μια λανθασμένη άποψη».
Μιλώντας στο BBC η πρώην πρωταθλήτρια και χρυσή ολυμπιονίκης του επτάθλου, Βρετανίδα Ντενίς Λιούις επεσήμανε: «Είναι προφανές ότι η Ισινμπάγεβα δεν βρίσκεται σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Μου προκαλεί έκπληξη που οι μάνατζέρ της δεν την συμβούλευσαν να είναι περισσότερο προσεκτική όταν εκθέτει δημοσίως της απόψεις της. Είναι ξεκάθαρο πως τέτοιες δηλώσεις βλάπτουν την εικόνα της ως παγκόσμια σούπερ σταρ».
Ο νόμος που εγκρίθηκε τον Ιούνιο απαγορεύει τη διάδοση της αποκαλούμενης «προπαγάνδας» υπέρ «μη παραδοσιακών» σχέσεων. Ουσιαστικά ποινικοποιείται κάθε θετική δημόσια έκφραση σχετικά με την ομοφυλοφιλία.
Η νομοθεσία έχει ξεσηκώσει φωνές από χώρες της Δύσης για μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που πρόκειται να διενεργηθούν σε έξι μήνες στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι.
Έχουν υπάρξει δε αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το εάν θα εφαρμοστεί ο νόμος κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, γεγονός που έχει οδηγήσει τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσει διευκρινίσεις.
Πηγή: tanea.gr