Η Kassandra ως trans μετανάστρια ιερόδουλη σε έναν πολυβραβευμένο μονόλογο

antivirus magazine διαφήμιση

Ο σπαρακτικός και κωμικός μονόλογος που ο Sergio Blanco εμπνεύστηκε και έγραψε για την ηθοποιό Δέσποινα Σαραφείδου επιστρέφει από 31/1/14 στο Μπαρ Άνθρωπος.

You know Kassandra, yes? From Troy? You know… Κι όμως, you don’t know her όπως νομίζεις.

Η Kassandra της Δέσποινας Σαραφείδου είναι ένα αγόρι που γουστάρει να κάνει σεξ με άλλα αγόρια και να ντύνεται κορίτσι. Transvestite, you know? Και γουστάρει και τον αδερφό της τον Hector. Tο ξέρει πως aimomiksia bad, bad, αλλά είναι ωραίος και έχει big penis, very big. You know.


Γυρίζει λοιπόν τα bar και πουλάει τσιγάρα, δέχεται τηλεφωνήματα από «πελάτες» και λέει την ιστορία της, όσο καλύτερα μπορεί, με τα «σπασμένα» της αγγλικά (you know). Μιλάει για τον Hector, τον Paris, την Μπιούτιφουλ Helene, τον Trojan War – και τον Agamemnon που την πήρε μαζί του Αθήνα για να κάνουν menages-a-trois (partouza, you know) με την bitch την Cletemnestra και κατέληξε όπως ξέρουμε πως κατέληξε.
Πίσω από την κακόγουστα κωμική «καρικατούρα» μιας παράνομης μετανάστριας που πουλιέται σε ένα βρώμικο μπαρ, κρύβεται η αλήθεια της Kassandra: μια ευαίσθητη φιγούρα που δεν θέλει να αποδεχθεί πως χάνει τα λογικά της και προσκολλάται σε παιδικές εικόνες του Μπαγκς Μπάνυ για να διατηρήσει την αθωότητα της σε έναν τραγικό κόσμο. Παράλληλα, αποτελεί ένα σύμβολο, για όλα τα κορίτσια που πάρθηκαν βίαια από τις πατρίδες τους για να πουλούν το σώμα τους στην Αθήνα. Έχει, καθεμία μέσα της, αυτή την ίδια πονεμένη ιστορία, σαν αρχαία ελληνική τραγωδία, γεμάτη φόνους, βιασμούς και κακοποίηση. Και μπορεί να ακούγεται αστεία, μέσα από τα σπασμένα αγγλικά τους και την κατεστραμμένη από τις ντρόγκες φωνή τους, είναι όμως η δική τους αλήθεια.

Διαβάστε (αν τολμάτε) την κριτική του gkoultoura.gr από το προπέρσινο ανέβασμα της παράστασης στο Bob Festival, και μέσα από την ιδιότυπη γλώσσα της ίδιας της Kassandra.

 

Μπαρ Άνθρωπος

Γιατράκου 19 & Μ. Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο / Μετρό Μεταξουργείο

Παραστάσεις: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.00 / Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ με ποτό / Τηλ. κρατήσεων: 6942 220045

https://www.facebook.com/KassandraGR

 

Δελτίο Τύπου

Η Kassandra ξετυλίγει την Οδύσσειά της, φορώντας κόκκινες γυαλιστερές μπότες. Με τα σπαστά αγγλικά της, μιλάει για τη δική μας αναζήτηση νοήματος και ελπίδας. Πόλεμος, εξουσία, κερδισμένοι και χαμένοι, σεξ, χιούμορ και σαρκασμός. Ευριπίδης και Bugs Bunny, Abba, Manchester United και Σκάρλετ Ο’Χάρα. Η απόσταση μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ηθοποιού και θεατή, χώρου και λόγου καταρρέει.

Στο μονόλογο του Μπλάνκο, η μυθική Κασσάνδρα γίνεται άντρας που νιώθει γυναίκα, μια σύγχρονη trans μετανάστρια που παλεύει για την επιβίωση, σε διαρκή αναζήτηση ταυτότητας, εξόριστη στο σώμα της, ξένη σε κάθε πατρίδα.

Η Kassandra πρωτοανέβηκε στην Αθήνα, στο μπαρ Άνθρωπος το 2011, και έκτοτε έχει παρουσιαστεί σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Η.Π.Α., Αλβανία, Ελβετία, Κόσοβο, Τσεχία, fYROM, Βουλγαρία, Ισπανία), αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία, όπως: Bραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου (Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Apollon 2011, Φίερ), Βραβείο Καλύτερης Διαδραστικής Περφόρμανς (Διεθνές Φεστιβάλ Μονοδράματος MonoAkt – Κόσοβο, 2012) & Βραβείο Ερμηνείας Actor of Europe 2012 (Διεθνές Φεστιβάλ Actor of Europe – Ρέσεν).

Σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου – Ευαγγελία Ανδριτσάνου

Ερμηνεία: Δέσποινα Σαραφείδου

Επιμέλεια κοστουμιών: Λουκία Μινέτου

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Τσόνογλου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Γερακίτης

Πρόγραμμα – Αφίσα – Κάρτα: Dennis Spearman

 

 

Η ιστορία του έργου:

Το έργο Kassandra ξεκίνησε να γράφεται στην Αθήνα την άνοιξη του 2008 και ολοκληρώθηκε στην Πάρο το φθινόπωρο του ίδιου έτους, κατά τη διαμονή του συγγραφέα στο «Σπίτι της Λογοτεχνίας».

Με αφετηρία το μυθικό πρόσωπο της Κασσάνδρας, ο γαλλο-ουρουγουανός θεατρικός συγγραφέας γράφει σε μια γλώσσα που δεν είναι η δική του έναν μονόλογο όπου η πασίγνωστη ηρωΐδα από την Τροία αφηγείται, με τα στοιχειώδη αγγλικά μιας σύγχρονης μετανάστριας που πουλάει λαθραία προϊόντα, την ιστορία της, απομυθοποιώντας τον ίδιο της τον μύθο. Μέσα από τις ιστορίες του δικού της παρελθόντος, η Kassandra μάς αφηγείται τις ιστορίες του δικού μας παρόντος.

Μέσω του μονόλογου Kassandra ο Sergio Blanco γράφει και ξαναγράφει την ιστορία της τρωαδίτισσας ηρωΐδας και των μύθων που την περιβάλλουν, προκειμένου να φτάσει σε ό,τι ο ίδιος περιγράφει ως «μια πραγματική ‘‘ξε-γραφή’’ του μύθου».

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του, μιλώντας γι’ αυτή την ιδέα της ‘‘αποδομημένης γραφής’’, ο S.B. λέει: «Σιγά-σιγά, η διαδικασία της γραφής μετατράπηκε σε μια πραγματική διαδικασία ‘‘ξε-γραφής’’: η Kassandra δεν είναι ένα ‘‘γραμμένο’’ θεατρικό κείμενο, είναι ένα ‘‘ξε-γραμμένο’’ κείμενο».

Έγραψαν:

* Η Kassandra είναι μια μοναδική εμπειρία θεάτρου. Σπάνια έχω δει έναν περφόρμερ να παραμένει τόσο ευέλικτος και ήρεμος ενώ βρίσκεται σε διάδραση με το κοινό. Αδράξτε την ευκαιρία να δείτε αυτή την παράσταση. Είναι μια δουλειά φτιαγμένη με πολλή μαστοριά, μεγάλη ευφυΐα, με ένα δυνατό, αινιγματικό κείμενο. Μην τη χάσετε. [Jeffrey Jay Fowler, Prague Fringe Festival 2012 Reviews – Fringe Theatre]

* Καταδιωγμένη, πρόσφυγας, μακριά από την κατεστραμμένη πατρίδα της, η Κασσάνδρα πουλάει τσιγάρα σε φτηνά καταγώγια, εκδίδεται σε σαδομαζοχιστές πελάτες και διηγείται σε άθλια, σπασμένα αγγλικά τη λυπητερή ιστορία της. Μια ιστορία που η Σαραφείδου αποδίδει με μοναδική δεξιοτεχνία, καθώς προικίζει τον γλυκερό τόνο των εξομολογήσεών της με δραματική οξύτητα και παραπειστικό χιούμορ. [Ηρακλής Λογοθέτης, Ποντίκι Art]

* Μια εύφορη εμπειρία θεάτρου στην πλήρη της έννοια. [Μιχάλης Ταμπούκας, Ελευθεροτυπία]

Μανώλης Βαμβούνης

Αν δεν σας μιλάω εδώ, θα είμαι κάπου και θα βλέπω θέατρο. Ή θα διαβάζω comics. Ή θα βλέπω drag queens στην τηλεόραση. Ή θα βλέπω κάτι με spandex ή περούκες στο σινεμά. Ή τελοσπάντων θα κάνω κάτι απροσδιόριστα geeky. Στο Antivirus είμαι τα τελευταία δύο χρόνια υπεύθυνος των σελίδων του Culture και συνιδρυτής των θεατρικών βραβείων Gay Theatre Awards. Αν δεν με δείτε κάπου έξω (δεν με χάνετε, promise) κυκλοφορώ στο προσωπικό μου blog project www.gkoultoura.gr και στο twitter ως @manolis.




Δες και αυτό!