Είναι συνήθης πρακτική της EBU και του οργάνου του διαγωνισμού της Eurovision, το γνωστό μας Reference Group να ζητά έγγραφες διαβεβαιώσεις για τη διεξαγωγή ενός διαγωνισμού. Αυτό έγινε το 2005 όταν η διοργανώτρια Ουκρανία βίωνε την Πορτοκαλί Επανάσταση και το 2012 όταν πολλοί αμφισβητούσαν τη δυνατότητα του Αζερμπαϊτζάν να αφήσει τους δημοσιογράφους να εκφραστούν ελεύθερα.
Σύμφωνα με το Γερμανικό περιοδικό Stern το οποίο δεν σχολιάζεται αλλά ούτε και διαψεύδεται από την EBU, το Reference Group ζήτησε απαντήσεις για την ασφάλεια και την ελευθερία έκφρασης των καλλιτεχνών, των fan και των δημοσιογράφων σε μελλοντική διοργάνωση του διαγωνισμού από τα κρατικά κανάλια της Ρωσίας.
Οι ερωτήσεις ήταν συγκεκριμένες:
– Διασφαλίζει η Ρωσία την απρόσκοπτη μετάδοση της Eurovision 2014, η οποία μπορεί να περιέχει καλλιτεχνικές εμφανίσεις με ομοφυλιφυλικο χαρακτήρα (όπως το φιλί των δύο κοριτσιών από τη Φιλανδία πέρσι);
– Διασφαλίζει η Ρωσία την ασφάλεια και την ελευθερία καλλιτεχνών εφόσον κάνουν κάτι αντίστοιχο σε επικείμενη και μελλοντική διοργάνωση του διαγωνισμού σε Ρωσικό έδαφος;
– Διασφαλίζει η Ρωσία την ασφάλεια eurofan και αποστολών που μπορεί να εκφράσουν την gay/lesbian πλευρά τους εντός της Ρωσίας σε επικείμενη διοργάνωση του διαγωνισμού;
– Διασφαλίζει η Ρωσία την ελευθερία της έκφρασης εάν διοργανώσει τον διαγωνισμό σύμφωνα με το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Είναι η πρώτη φορά που η EBU ζητά διαβεβαιώσεις χωρίς να είναι μια χώρα διοργανώτρια αλλά εν δυνάμει νικήτρια αλλά αυτό οφείλεται στον πρόσφατο νόμο της Ρωσίας για την gay προπαγάνδα, ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο και προκάλεσε σύμφωνα με το μέλος της Γερμανίας στο Reference Group, ανησυχίες σε πολλά μέλη της EBU.
Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο κρατικά κανάλια της Ρωσίας είναι εξοργισμένα αφενός με τη διαρροή της επιστολής για την οποία πιστεύουν ότι προκλήθηκε εσκεμμένα για να δημιουργηθεί κλίμα κατά της Ρωσίας αλλά και με το σχόλιο του Σουηδού εκπροσώπου του Reference Group, ο οποίος απείλησε ότι αν η Eurovision γίνει στη Ρωσία, η χώρα του θα αποχωρήσει από το διαγωνισμό.
Βέβαια και η Σουηδία δεν μας τα λέει καλά καθώς έλεγε τα ίδια και χειρότερα για τη Λευκορωσία και απειλούσε με αποχώρηση, αλλα συμμετείχε στην Junior Eurovision στο Μινσκ το 2010.
Bέβαια η πρόκληση των Ρώσων με το νόμο είναι μεγάλη και έχει μεγιστοποιηθεί από κινήσεις και δηλώσεις πολιτικών της κυβερνητικής παράστασης που απειλούν με συλλήψεις όσους “παραβιάσουν” το νόμο τους τόσο στους Χειμερινούς Ολυμπαικούς Αγώνες όσο και στη Eurovision καθώς και οι μηνύσεις συντηρητικών ακτιβιστών κατά τραγουδιστών όπως Madonna, Lady GaGa.
Ωστόσο, πρόσφατα είδαμε και τους Army of Lovers στη Μόσχα και την Loreen να μιλάει για ελευθερία έκφρασης και υπερ της ισότητας των gay & lesbians μέσα στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Παρόλα αυτά θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πως και πόσο θα επηρεαστεί η κοινή γνώμη και συνεπώς η ψήφος της στον επερχόμενο διαγωνισμό της Eurovision που θα γίνει στην Κοπεγχάγη 6, 8 και 10 Μαΐου.
Η Ρωσία πάντως απάντησε 4 μέρες μετά την επιστολή (20 Οκτωβρίου) και χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενό της η EBU έχει ήδη απαντήσει επίσημα ότι είναι “ικανονοποιημένη προς το παρόν από τις απαντήσεις της Ρωσικής πλευράς”, ενώ ο πρώην εκπρόσωπος και νικητής της Ρωσίας στο διαγωνισμό της Eurovision, Dima Bilan εξέφρασε την απορία του για το timing της διαρροής!