Την απόφαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου να υιοθετήσει δύο τροποποιήσεις με τις οποίες απλοποιούνται όλες οι νομικές διαδικασίες που σχετίζονται με το περιουσιακό καθεστώς των «διεθνών ζευγαριών» και των επίσημα καταχωρημένων συντρόφων, χαιρέτησε η ILGA-Europe.
Ο όρος «διεθνή ζευγάρια» αναφέρεται σε άτομα διαφορετικής εθνικότητας, ενώ καταχωρημένοι σύντροφοι, θεωρούνται όσοι έχουν συνάψει κάποιο επίσημο έγγραφο με το οποίο προστατεύουν νομικά τη σχέση τους (π.χ. σύμφωνο διαβίωσης).
Το 2011, η Ευρωπαϊκή επιτροπή είχε προτείνει δύο διαφορετικούς κανονισμούς που θα ρύθμιζαν τα περιουσιακά δικαιώματα των ζευγαριών αυτών. Η ΙLGA-Europe είχε διαπιστώσει τότε, ότι οι κανονισμοί αυτοί εμπεριείχαν βασικές διαφορές στον τρόπο με το οποίο μεταχειρίζονται τα παντρεμένα ζευγάρια από αυτά που έχουν συνάψει κάποια “επίσημη φόρμα διαβίωσης”. Για αυτό το λόγο η οργάνωση έθεσε ερωτήματα κατά πόσο οι συγκεκριμένοι κανονισμοί συνάδουν με τις αρχές του ευρωπαϊκού χάρτη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιας και είναι πιθανό να προκαλέσουν συνθήκες διάκρισης απέναντι στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η διαφορά στον τρόπο μεταχείρισης διαπιστώθηκε στη συνέχεια και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό που σχετίζεται με θέματα δικαιωμάτων, ο οποίος ανέλαβε να αξιολογήσει την κατάσταση.
Μετά τη γνωμοδότηση του οργανισμού, η Ευρωπαϊκή βουλή προχώρησε στην τροποποίηση των δύο αυτών κανονισμών, ώστε όλα τα ζευγάρια να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. Αυτό σημαίνει, ότι αν δοθεί και τυπικά η έγκριση στις εν λόγω τροποποιήσεις – εκκρεμεί η έγκριση του συμβουλίου- τότε ο ευρωπαϊκός νόμος που αναφέρεται στο περιουσιακό καθεστώς εξισώνει όλα τα ζευγάρια, ανεξάρτητα από την πολιτική σύμβαση που έχουν μέσα στην κοινωνία (γάμος, σύμφωνο συμβίωσης κτλ).
Αυτή η απόφαση στέλνει ένα σαφές μήνυμα από το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ότι όλα τα ζευγάρια άσχετα με τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Η Evelyn Paradis, διευθύντρια της ILGA-Europe, δήλωσε: «Επικροτούμε την απόφαση της βουλής να αντικαταστήσει τις διατάξεις που ήταν πιθανό να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στα ζευγάρια ίδιου φύλου. Τώρα όμως, καλούμε όλα τα μέλη του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει τις τροποποιήσεις αυτές, προκείμενου να τηρηθεί η αρχή της ίσης μεταχείρισης για όλους, χωρίς διακρίσεις».
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, κάθε «διεθνές» παντρεμένο ζευγάρι που αποφασίζει να χωρίσει, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη νομοθεσία του κράτους μέλους που προτιμά, αρκεί να υπάρχει κάποιος νομικός δεσμός με τον κράτος αυτό (ιθαγένεια- ιδιοκτησία κτλ). Ένα δικαίωμα που δεν αναγνωριζόταν και στα ζευγάρια που δεν έχουν συνάψει έναν «τυπικό γάμο».
«Η νομική υπόσταση αυτών των ζευγαριών πρέπει να βελτιωθεί» δήλωσε η ευρωβουλευτής Alexandra Thein, αμέσως μετά από την σχετική ψηφοφορία. «Τα διεθνή ζευγάρια που έχουν επισημοποιήσει νομικά τη σχέση τους (πέραν του γάμου), αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τα παντρεμένα, οπότε πρέπει να έχουν το ίδιο δικαίωμα να επιλέξουν τη νομοθεσία εκείνη που θα αποφασίσει για την περιουσία τους. Η αρχική πρόταση της επιτροπής δημιουργούσε συνθήκες διάκρισης και για αυτό είμαι πολύ χαρούμενη που την τροποποιήσαμε» .
Οι νέοι αυτοί κανονισμοί της Ε.Ε είναι ουδέτεροι απέναντι στο φύλο των ζευγαριών και δεν θα επηρεάζουν τους εκάστοτε εθνικούς νόμους που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος και σχετίζονται με το γάμο. Οι κανονισμοί αυτοί επίσης, δεν θα ισχύουν για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία και την Ιρλανδία.