Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Άδεια γάμου και επίδομα στα ομόφυλα ζευγάρια

12/12/2013
antivirus magazine διαφήμιση

Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΤΥΠΟΥ αριθ. 159/13
Λουξεμβούργο, 12 Δεκεμβρίου 2013

Απόφαση στην υπόθεση C-267/12
Frédéric Hay κατά Crédit agricole mutuel de Charente Maritime et des Deux Sèvres

Σε εργαζόμενο που συνάπτει PACS (αστικό σύμφωνο αλληλεγγύης) με ομόφυλο άτομο πρέπει να χορηγούνται τα πλεονεκτήματα που χορηγούνται στους συναδέλφους επ’ αφορμή του γάμου τους, οσάκις δεν είναι δυνατός ο γάμος ομοφυλόφιλων ζευγών.

Η άρνηση χορηγήσεως σε αυτόν των εν λόγω πλεονεκτημάτων συνιστά άμεση δυσμενή διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού.

Απόφαση ιδιαίτερης σημασίας εξέδωσε σήμερα το Ευρωπαικό Δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτήν, την άδεια και το επίδομα γάμου που δικαιούνται τα παντρεμένα ζευγάρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δικαιούνται εξίσου και τα ομόφυλα ζευγάρια που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν και αυτά γάμο.

Αφορμή για την παραπάνω απόφαση ήταν η προσφυγή του Φρέντερικ Χέι, υπαλλήλου της γαλλικής τράπεζας Credit acricole mutuel εναντίον της εταιρίας του. Ο Φρέντερικ είχε συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με το σύντροφό του και ζήτησε από την τράπεζα, άδεια γάμου και επίδομα γάμου, αλλά η τράπεζα αρνήθηκε, επικαλούμενη ότι δεν ισχύουν για το σύμφωνο συμβίωσης τα δικαιώματα του γάμου.

Το Δικαστήριο της ΕΕ (Frederic Hay κατά Credit agricole mutuel) αποφάσισε σήμερα ότι «η συλλογική σύμβαση εργασίας, που επιφυλάσσει την άδεια γάμου και το επίδομα γάμου αποκλειστικώς σε έγγαμους εργαζομένους, ενώ ο γάμος είναι νομικώς δυνατός στο συγκεκριμένο κράτος μέλος μόνο μεταξύ ετεροφύλων, δημιουργεί άμεση δυσμενή διάκριση λόγω γενετήσιου προσανατολισμού σε βάρος των ομοφυλόφιλων εργαζομένων που συνάπτουν PACS (αστικό σύμφωνο αλληλεγγύης)».

Το Δικαστήριο εξισώνει στην ουσία τα δικαιώματα του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών με αυτά του γάμου, ώστε να μην υφίστανται διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού τα ομόφυλα ζευγάρια στην περίπτωση που το σύμφωνο είναι η μόνη δυνατότητα νομικής αναγνώρισης της σχέσης τους.

Στοιχεία από το Δικαστήριο της ΕΕ και την Εφημερίδα των Συντακων.




Δες και αυτό!