Να και κάτι καλό! Δράση για την επίλυση των προβλημάτων υγείας των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων ξεκινάει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων).
Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, αρκετοί συνάνθρωποι μας δεν έχουν την δυνατότητα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Το ΚΕΛ.Π.ΝΟ. μετά από απόφαση της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου προχώρησε στην καταγραφή και αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας σε πληθυσμιακές ομάδες που έχουν αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικές υπηρεσίες, με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων πρόσβασης σε αυτές.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
Μετά από εντατική έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα χαρακτηριστικά των πληθυσμιακών ομάδων που συγκεντρώνονται στο Κέντρο της Αθήνας είναι:
-η φτώχεια και η περιθωριοποίηση.
-η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και σε κοινωνικές υπηρεσίες.
-ο εγκλωβισμός σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.
-η θυματοποίηση.
Επίσης, οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού είναι
-Άστεγοι
-Μετανάστες (παράνομα εισελθόντες /παράνομα παραμένοντες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο ή θύματα διακίνησης και εμπορίας, ασυνόδευτοι ανήλικοι)
-Παράνομα εκδιδόμενα άτομα
-Ανασφάλιστοι πολίτες της Ε.Ε.
-χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών
Καθημερινή βοήθεια στις αδύναμες ομάδες
Στα πλαίσια του προγράμματος λειτουργούν καθημερινά τέσσερις Κινητές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής από τις 9 Ιουνίου, από 5μμ-10μμ τις καθημερινές / 10πμ-3μμ και 5μμ-10μμ τα Σαββατοκύριακα:
-στην Πλατείες Βικτωρίας,
-στην πλατεία Αμερικής,
-στην πλατεία Ομόνοιας και
-στην πλατεία Καραϊσκάκη
Οι μονάδες αυτές λειτουργούν με άρτιο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό (Φορητός Ακτινολογικός Εξοπλισμός, Ακτινολογικό Κρεβάτι, Ηλεκτρονικός Υπολογιστής/Διαγνωστικός Σταθμός, Φυγόκεντρος, Καρδιογράφος), ενώ στελεχώνονται από ιατρό, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνική λειτουργός.
Οι ομάδες ιατρονοσηλευτικού και ψυχοκοινωνικού προσωπικού έχουν στόχο τη διασφάλιση υγείας των ομάδων – στόχων, την πρόωρη ανίχνευση επιδημιών, την έγκαιρη διάγνωση νοσημάτων που ενδημούν στις χώρες προέλευσής τους και κατ´ επέκταση τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας μας.
Βαρύτητα στα νοσήματα ανισότητας και φτώχειας
Σύμφωνα με τα ισχύοντα διεθνώς, δίνεται βαρύτητα στα λεγόμενα νοσήματα ανισότητας και φτώχειας δηλαδή στον εντοπισμό κρουσμάτων AIDS αλλά και στην αντιμετώπιση κρουσμάτων φυματίωσης και ηπατίτιδας. Επίσης, το προσωπικό διανέμει πολύγλωσσο ενημερωτικό υλικό σχετικά με την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων όπως το AIDS, οι Ηπατίτιδες, η Ψώρα και η Φυματίωση. Οι γλώσσες έχουν επιλεγεί με βάση τις ομάδες – στόχους και περιλαμβάνουν Αγγλικά, Βουλγάρικα, Αραβικά, Urdu, Farsi και Ελληνικά.
Αιμοληψίες για τον εντοπισμό ασθενειών
Σημειώνεται ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου έχουν ξεκινήσει αιμοληψίες (πάντα με την έγγραφη συγκατάθεση των εξεταζόμενων) για την διάγνωση του ιού HIV, της ηπατίτιδας B και C και της ελονοσίας, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται άμεσα. Επιπλέον, στη βάση των πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων που καταδεικνύουν αλματώδη αύξηση νέων δηλώσεων του ιού HIV/AIDS ανάμεσα στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και προκειμένου να ανασχεθεί το φαινόμενο αυτό, έχει προγραμματιστεί μέσα στον Οκτώβριο η ανάπτυξη προγράμματος ανταλλαγής συριγγών στην Κινητή Μονάδα Προληπτικής Ιατρικής που βρίσκεται στην περιοχή της Ομόνοιας. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί με την συνεργασία του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος ήδη λειτουργεί αντίστοιχο πρόγραμμα. Σκοπός της συνδυαστικής αυτής δράσης είναι η μείωση της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων μέσω της κοινής χρήσης.